NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Uporaba starih satov - nenaravno?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Stari sati in idealna temperatura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2011 21:48    Naslov sporočila: Uporaba starih satov - nenaravno? Odgovori s citatom

UPORABA STARIH SATOV - NEVARNO, NENARAVNO?

Kot sem opazil skozi moja iskanja pravih naravnih pristopov, obstaja tudi en ne-kemični način čebelarjenja, ki ga preprosto povezujem s starimi sati. Sodobno čebelarstvo sovraži temne, črne sate kot kugo, mi pa si poglejmo, kaj o tem pravi Narava, in kdaj so črni sati zares leglo propada, kdaj pa so čebelam celo v korist.

Čebele-mravlje??
Najprej opravimo z zmotno trditvijo, da v starih satih čebelje celice postajajo vse manjše in manjše, dokler se čebele ne rojevajo velike kot mravlje. Takšne očitke morajo namreč poslušati nekateri čebelarji, ki uspešno ne-kemično čebelarijo s starimi sati. Drugi jim očitajo, da imajo leglo bolezni in leglo "mravelj" namesto čebel. Malo se šalim, a človeška neumnost gre včasih tudi tako daleč. Stvar je takšna: z večkratnim rojevanjem novih generacij čebel v satju, se celice zares nekoliko zožijo, zaradi "srajčk", ki jih puščajo v njih izlegajoče se čebele, a le do neke mere, recimo do 5,2 ali 5,1 mm širine celice. Potem pa čebele vsako celico lepo očistijo, tako da ostaja primerno široka za nove čebelice. Če bi držala zmotna teorija, da se čebelje celice ožijo tja do širine mikro-čebele, potem tudi matica ne bi mogla zalegati v takšne luknjice, kar pa seveda ni res, kajti kot nam kaže Narava, matica stare sate prav lepo zalega, brez da bi čebelar pred tem očistil celice, torej jih očistijo in poširijo čebele same, ni druge, kajti družine v takem satju živijo leta in leta.

Kako je v Naravi?
Vsi vemo, o tem govorijo že dandanašnji potujoči čebelarski predavatelji, da v naravi čebelje družine lahko preživijo tudi do 6 let in več, dokler se ne zatakne recimo pri menjavi matice. Ko se roj naseli v neko duplo, lahko tudi v parkih velemest (ste slišali za "Zagrebške čebele"), naredi satje kakršnega pač naredi, torej s celicami 5,4 in 5,3 mm, če prihajajo iz industrijskega panja s takimi satnicami.

Ko matica zalega to satje generacijo za generacijo, in potem izroji z rojem, njeno delo nadaljuje mlada matica, v istem satju. Ponekod kaj dogradijo, ponekod podrejo in naredijo na novo, a večina satja ostane tako, kot je bilo narejeno na začetku. Le s to razliko, da s časom satje od srajčk in propolisa postaja vse temnejše in temnejše. Celice se malce zožijo, nadalnje ožanje pa preprečijo čebele-čistilke, ki pripravljajo celice za novo polaganje jačec v njih.

In to se dogaja v divjih duplih in luknjah, kot tudi v zapuščenih čebelnjakih, ali pa v panjih, kjer čebelarji uporabljajo tudi 40 in več let staro satje.

Poročila o preživetjih na starem satju.
Nenehno nam kapljajo novičke, kako so recimo same preživele čebele, ki so jih odpeljali na otoke in tam prepustili njim samim, brali smo o čebelnjaku, ki ga je lastnik moral zaradi zdravstvenih tegob za dolgo časa zapustiti, pa so čebele lepo preživele brez vsakih tretiranj, nadalje je nekdo javljal, da čebele v čebelnjaku s koši že dolgo lepo živijo, kljub temu, da je lastnik v zaporu in da se nihče ne vrti okoli čebelnjaka, poslušamo poročila o čebeljih družinah v parkih, okolicah mest itd, ki na istem mestu živijo dolga leta, tudi 15 let ...

Seveda je možno, da vmes pride do propada družine, razgradnje satja in potem nove gradnje z novim rojem, a poročila govorijo tudi o družinah, ki so živela tudi 6 let brez prekinitve.

Nekaj torej že je na tem starem satju in drugih ugodnih okoliščinah, ki jih prinaša mir pred človekom, pred njegovo "božjo roko".

Ivan Brndušić odkrije svojo pot
Raziskovalci naravnih poti v čebelarstvu zagotovo poznajo Ivana Brdnušića - Brndo in morda celo vedo kaj o njegovi metodi brez-kemičnega čebelarjenja, ki gre proti dvajsetim letom, če se ne motim. Tudi on uporablja stare sate, ima zdrave čebele in v svojih manjših panjih dobiva relativno visoke donose medu, tudi zaradi drugih znanj o Čebeli, katerih produkt je njegova tako imenovana "inteligentna čebela", katero odkriva tudi Jurgen Tautzs svojo ekipo ( http://www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,343559,00.html ): en odstavek:

Bees also exhibit a wide range of intelligence levels. However, their intelligence is not determined by genetic factors, but rather by nutrition and by the prevailing temperature during hatching and development of the pupa. Tautz and his team have discovered that "hot bees hatched at 36°C (96.8°F) are significantly more intelligent than cold 34°C (93.2°F) bees."

Takšna merjenja in identične rezultate opravlja in dobiva tudi Brndušić v svojem čebelnjaku - njegove čebele so sposobne marsičesa, kar naše ne zmorejo, med drugim tudi preživetja na desetletja starem satju, BREZ KEMIČNO-KISLINSKEGA TRETIRANJA.

Naš mentor Frank Lukežič iz Kanade je o uporabi starega satja pisal že večkrat, a je bil vedno ostro kritiziran s strani sodobnih čebelarjev - medarjev, ki so mu celo očitali, da on sam uporablja takšno satje, četudi je le podajal informacije. In te informacije so zlata vredne za premišljene čebelarje nove dobe, ki se bodo za takšno pot pač odločili. Če povzamem Franka, vmes pa dodam tudi Brndušića, so stvari glede starega satja takšne:

1. Staro satje je veliko toplejše v času prezimljanja, kar je pomembno takrat, kadar so čebelje družine šibkejše, zima pa dolgotrajno ostra.

2. Staro saje je polno propolisa i raznih eteričnih olj, zato pomaga čebelam ustvarjati zdravo klimo, istočasno pa ugodno deluje na zalego.

3. Staro satje torej ni nikakršno leglo vseh bolezni, res pa je, da je polno kemičnih strupov, če jih sodobni čebelar vtika v panje.

4. Staro satje je ekonomično za čebelarja: lažje se toči, manj je stroškov z menjavo - satnice se kupijo le enkrat v desetletju ali treh. Pomislite na prihranek, če ima nekdo nekaj sto panjev. Frank pravi: "Pomislite na čebelarja, ki ima nekaj tisoč panjev, po najmanj 6 naklad s po 10 sati: le kdo zmore menjati vse satje na vsaki dve leti - tako bi hitro bankrotiral!".

5. Frank pravi: "Če je bolezen v satju, potem je bolezen tudi v lesu panja, v vsej opremi, v čebelarjevi obleki, v orodju ... Bolezni ni v enem delu panja več, v drugih delih pa manj!"

6. Frank javlja, da čebelarji opažajo, da v odmrlih panjih najdejo čebele na črnih satih, na svetlih, kjer je hrana, pa ni najti nobene - še en dokaz, da to, kar mnogi ugotavljajo - da imajo čebele raje temno satje, posebej pozimi - še kako drži.

Resnica
Sedaj pa k resnici. Sodobno čebelarstvo hudo negira uporabo starih satov pod izgovorom, da so leglo vsega zla v čebelarstvu. A to je daleč od resnice, kajti leglo zla v starem satju je le kemija, ki se je naložila vanje. Ostanki kemičnih tretiranj v satju in lesu i propolisu je tista najhujša "bolezen" ki preti čebelji zalegi! Tega se modro zavedajo tudi tisti bolj osveščeni profesionalni čebelarji, ki zbirajo ne-tretirane pokrovčke medenih celic in iz njih izdelujejo lastne, čiste satnice, ter se s tem izognejo mnogim tegobam s čebeljim zdravjem.

Stari sati so torej zares neuporabni za čebelarja, če čebelar rešuje svoje čebele le z rednim kemičnim zdravljenjem. Zato ima sodobno čebelarstvo povsem prav, da stari sati ne sodijo v panje, a ne želi povedati resnice, da so ti sati strupeni od kemičnih ostankov, in ne od bolezenskih klic. Kdor pa je zastavil Novo pot ne-kemičnega čebelarjenja, pa je zanj uporaba starih satov ugodna in ekonomična pot v uspeh. Seveda sami stari sati niso dovolj, ker jih je treba panje urediti tudi tako, da je v njih vedno maksimalna optimalna temperatura gnezda. Oboje skupaj, z nekoliko ožjimi celicami starih satov, pa očitno deluje precej neugodno na razvoj varoje - do te mere, da družine preživljajo tudi brez tretiranj. To dokazujejo tudi veliki čebelarji v tujini, ki uporabljajo stare sate, narejene na 4,9 mm satnicah in poročajo, da so rešeni tegob z varojo in kemijo. V bistvu v svojih čebelnjakih ustvarijo pogoje, kakršne imajo preživele čebele v zapuščenih čebelnjakih, v naravi ali v Brndušićevih panjih.

In še ena zanimivost: Ivan Brndušić nas je naučil, da je indikator kemično čistega satja mali voščeni molj. Če je nekoliko prisoten v starem satju, je to dokaz, da panj in satje niso bili onesnaženi s kemijo.

Toliko o tej temi za prvič, v informacijo. Kot avtor tega zapisa pa javljam, da čebelarim v Warre panjih z nenehno gradnjo novega satja. Za zdaj. Lep pozdrav vsem, j

[/b]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2011 07:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še prevod zgornjega navedka v angleščini:

Čebele kažejo širok specter nivojev intelligence. Vendar njihova inteligenca ni genetsko pogojena, temveč zavisi od prehrane ter od pretežne temperature v času razvoja bube. Tautz je s svojo ekipo odkril, da so vroče čebele, ki so se razvijale pri 36 stopinjah C (96,8 stopinj F) opazno inteligentnejše od hladnih čebel iz gnezda s 34 stopinjami C (93,2 sF).

Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MihaM



Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11
Prispevkov: 161
Kraj: ok. velenja

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 12:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri temu da se stari sati naj nebi uporabljali-pa me zanima kam gre to staro satje... Pa gledam podjetja ki odkopujejo vosek in ta verjetno odkupijo tudi vosek starih satnic ga prefiltrirajo in pretopijo v satnice.
Smo z tem odstranili snovi naložene v vosku?
_________________
Miha M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nismo jih. Vedno več teh "snovi" kupimo z navadnimi (ne bio) satnicami. In imamo vedno več problemov. Ki izvirajo prav iz teh zastrupljenih satnic.
Jaz jih z letošnjim letom več ne kupujem, označil bom vse stare sate in jih izločil.
Vosek bom prodal trgovinam, predelovalcem, ki odkupijo vse, kar je podobno vosku.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, dragi Istok, to pa ni ravno etično.

A nismo tu zato, da zmanjšamo - kjer se le da - onesnaženost voska s trdo kemijo.
Sam je ne želiš imeti več, dal jo boš pa na voljo drugim.

Miha, jasno je, da je v satnicah - kot je napisal Istok - vedno več kemije, ki se je do sedaj uporabljala proti varozi.
To so pokazale analize pred dobrim letom ali morda zdaj že dvema tudi pri nas in nastal je manjši vihar, nato pa je nastopilo vsem ljubo zatišje.

Čebelarji dajejo v prodajo firmam, ki se ukvarjajo s pratapljanjem voska in izdelavo satnic pravzaprav izključno staro satje, v katerem je največ ostankov kemije.

Tudi zato bi bilo dobro (in v skladu z duhom tega foruma) puščati čebelam, da gradijo satje same - čim več. Predvsem pa v plodiščih BREZ satnic !

Tam seveda tudi zato, da si naredijo satje po svoji meri: nekaj delavskega, nekaj trotovskega (na mestih, kjer edino one vedo, da tja sodi) in nekaj skladiščnega.

Uniformiranost satja (enaka velikost celic) je 'dobro' le v zaslepljenih očeh človeka. Sprejemljiva za 'nas' edino v medišču oz. satju, kamor skladiščijo med.
Pa tudi za tega ne vemo, kakšne velikosti naj bodo celice. Ponudimo jim lahko le 5.4, a bi bile verjetno nekoliko večje ustreznejše.

Zato (ponoven) poziv vsem: naravna gradnja satja na prvem mestu in hkrati neuporaba trde kemije - in čistoča voska bo - kar se tiče naših moči - zagotovljena. 'Čista' zibelka pa je dober temelj, kajne ?

Vnašanje strupov iz okolja in nalaganje v vosku je pa že druga tema.

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda res ni etično. Kakršna merila pač uporabimo.
Jaz sem kupil satne osnove, ki so bile "zasvinjane". Dal sem jih v gradno čebelam, ki jih nisem tretiral s strupi. Torej nisem dodal nobenih strupov. V mojem vosku, ki ga bom prodal trgovini, predelovalcem, bo torej manj strupov, kot sem jih jaz dobil z nakupom navadnih satnic.
Neetično? Če je, ga bom vrgel vstran.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MihaM



Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11
Prispevkov: 161
Kraj: ok. velenja

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razmišljam v čem je potem smisel pretapljat stare satnice v vosek in potem v satne osnove-saj je vosek in snovi v tej satnici isti samo čez filter je šel kar pa verjetno samo odstrani večje delce ter propolis, ostalo pa gre z voskom naprej...

Samo čebela ma ponovno delo..

Se pa opravičujem za možno zmoto, namreč lahko da se motim in se zadeva prečiščuje/filtrira bolj oz drugače kot si predstavljam..
_________________
Miha M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vosek lahko dezinficiraš?!

joj marko, glede te etičnosti... včasih imaš take izjave da se kar za glavo primem. res Very Happy
pa saj ni treba da istokov vosek, ki je jasno bolj čist kot je bil kot ko ga je kupil, saj kot pravi on ni tretiral, torej so čebele dodale čist vosek in s tem razredčile kemijo, torej ni treba da se ta vosek porabi za satnice.
pa tudi, tak vosek je še vedno povsem uporaben za svečarstvo. ne vem zakaj bi ga moral istok vreč stran.

poleg tega, če istok svoj vosek proda in ga nekdo uporabi za satnice, bo vendar naredil dobro delo, ker bo z zgoraj omenjenim zmanjšanjem vsebnosti kemije na kg voska vendar naredil dobro.
boljše kot če bi vrgel stran, ker potem bodo šle naprej samo satnice od tistih, ki so uporabili ogromno kemije. Very Happy
mal kompliciram, ampak...

naš vosek je več ali manj čist, kakšna packarija ki je not je prišla samo s satnicami, in ko tak vosek prodamo naprej, so lahko čebelarji, ki jim je vseeno, lahko samo srečni da dobijo tak dober vosek.

istok nikar ne meči stran Very Happy Laughing
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Istok tvoj vosek je v primerjevi s kupljenim "klasičnim", zlat vosek, nikar ga ne zavrzii.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MihaM



Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11
Prispevkov: 161
Kraj: ok. velenja

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drži...Samo dezinficiranje uniči tudi vnešene strupe? Ne me narobe razumet, ne vem in sprašujem..
_________________
Miha M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne strupov jasno da ne uniči...

morda sem narobe razumel tvoje vprašanje miha. razumel sem na način, če imaš čist vosek, zakaj bi ga pretapljal, ko pa imaš vendar že izdelano satje?!

jaz recimo bi zelo s težkim srcem uničil lepo izdelano satje, pa čeprav je staro, samo zato da ga pretopim v nove satnice, vendar se vsake toliko vseeno najde razlog.
- recimo, da ni lepo izdelano,
- da je preveč trotovskih celic (čeprav sem razmišljal da je mogoče zelo uporabno imeti za vsak panj en sat izdelanega trotovskega satja. tako sat lahko po potrebi vstaviš v panj, ko ga matica zaleže, čebele nahranijo in pokrijejo, pa ga vzameš ven, v zmrzovalnik in potem nazaj v panj, kjer ga čebele očistijo, matica ponovno zaleže in tako ponavljaš ter celo poletje držiš varojo na nivoju?! apitehnični ukrepi pač.
- zaradi dezinfekcije satja
- morda ti vešča napade satje

itd...

verjetno pa si spraševal zakaj bi onesnaženo pretapljal v satnice?
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MihaM



Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11
Prispevkov: 161
Kraj: ok. velenja

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2016 23:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je spraševal sem se v smisel redno izločat staro satje z razlogom onesnaženosti če pa ga pretopimo in damo v ponovno uporabo....
Kot pravim ne vem pa kaj vse podjetja naredijo oz koliko prečistijo vosek starih satnic...

Seveda v tvojih napisanih primerih mi je jasno...
_________________
Miha M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2016 00:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nimam kaj dodati napisanemu.

Z Istokom se na srečo lahko odkrito in naravnost pogovarjava, zato ne pričakujem kakršne koli zadrege.

Malce pa mi je vseeno žal, da duh foruma postaja z leti podoben vosku, o katerem je spraševal Miha.

P.S.
Bog ne daj, da bi moral uporabiti še svečo, polno kumafosa in flumetrina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2016 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko, pretiravaš! še vedno je na tem forumu prisoten tisti začetni duh, tisti ki preveva forum od vsega začetka (Jernej). Da pa tudi ostane, smo odgovorni vsi, ki se tu oglašamo.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2016 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Modrovanje, enega auslanderja.
Mihu in vsem, ki tega ne vedo ali pa tega se niso videli.
Cebele ne poznajo prestarega satja. Sem imel priloznost videti , kako je roj naselil panj v katerem je bilo 19 katranasto crnih starih satov, na sredi pa je bil en sat pa je imel v satju luknjo. In to luknjo so zo zapolnile z devisko belim trotovskim satjem. Opazil pa sem , da cebele sat, ki jim ne ustreza , zgrizejo in ponovno zgradijo.
Za ciscenje voska se poleg filtracije uporablja zveplena in oksalna kislina odvisno o predelovalca in seveda sterilizacija z toploto.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MihaM



Pridružen/-a: 04.02. 2015, 22:11
Prispevkov: 161
Kraj: ok. velenja

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2016 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj to razmišljam...Če z starim satjem ni nič narobe z pretapljanjem tega v vosek in ta vosek v satne osnove-naredimo samo delo čebeli...
_________________
Miha M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2016 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je in ni narobe. V naravi ( nikoli ali skoraj....) satje ne dozivi taksne starosti. Izrojevanje , vesce, ....
V njem se akumulirajo istrebki , kokoni , propolis in seveda kemija. Polegajo se manjse cebele.
Zato dobra cebelarska praksa stremi k redni zamenjavi satja.
Kako bos pa ravnal ti se pa odlocas sam.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Stari sati in idealna temperatura
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.