NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Naseljevanje ujetih rojev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Rojenje in roji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2013 08:17    Naslov sporočila: Naseljevanje ujetih rojev Odgovori s citatom

Marko je napisal/a:
klopotec je napisal/a:
Ja, sem glih hotel rečt, da pri podnici bolj rabiš krmilnik kot pa protivarojno.
Z varojo bo v koših lahko.
Letos tega sicer nisem še delal, ampak. Ko roj prineseš ga daš čez noč v klet da se umirijo. (čeprav je še to vprašljivo, če je smiselno).

Jaz prakticiram 2 dneva 'spoznavanja, formiranja nove družine ... in še česa.
klopotec je napisal/a:
Zelo zgodaj zjutraj nešes koš na čebelnjak. to je slamnat koš v katerega si ulovil roj. narobe obrnjenega odpreš, odstraniš tkanino in čebele imaš na dlani, vse so na stenah slamnatega koša.

Vedno jih v nov panj ali koš dajem zvečer, ker se je pokazalo, da zanesljivo ostanejo v novem domu.
klopotec je napisal/a:
...popršiš z oksalno in vsiplješ previdno v ta pravi koš. do pozne jeseni je mir, potem pa še enkrat z oksalno med ulice.
varianta je za tistega ki uporablja OK.

Jaz pa pred vselitvijo v novi dom prav na tak način uporabim žveplov cvet Smile .


To o formiranju roja kot družine sem glih razmišljal za eno novo temo, če bi se kdo hotel o tem kaj pogovarjati. Jaz iz literature nisem o tem nič bral, le svoje izkušnje imam, mislim, izkušnje z mojimi roji.

Vselil sem jih do zdaj ene 10, in vse naslednje jutro ali pa še isti večer. Nobeden ni ušel.
Roj se mi zdi že formirana družina. Vse čebele so potomke matice, ki je z njimi (prvi roj, seveda). Gre za družino, ki se je odločila preselit, oziroma del družine, ki se žrtvuje, da bo lahko preživela druga polovica, ki je ostala v panju. Torej se niuma več kaj formirat.
S seboj je vzela hrane za tri dni in je skoraj nesmiselno da tri dni čepi v kleti in troši hrano, ki jo krvavo potrebuje za gradnjo.
V posodi v kateri držimo čebele v kleti (koš, čeber) najdemo vedno nekaj voska, lusk voska, ki ga čebele v tem času izločajo in gre v nič. Tudi za to so brez haska trošile vzeto hrano.

Do sedaj nisem opazil nobenih slabih strani čimprejšne naselitve.

Marko a lahko navedeš še tiste druge stvari, poleg formiranja.

Jaz ne trdim, da mogoče ni držanje v kleti dva ali tri dni boljše, ker tega nisem poskusil. Ker pa tako za sedaj v redu deluje, bom kar tako nadaljeval.

Danes zjutraj so spet zelo zgodaj začele z delom. Sicer ni nevem kako močna paša, ene pol kile plusa na dan je, ampak to je kar v redu.
Ponoči je pri meni dosti zračne vlage in to verjetno rešuje da ni prehudih posledic hude vročine. Dan dva naj še zdržijo pa jim bo že malo manj vroče. Ampak tudi meni je, he,he.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2013 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Günter Friedmann:

Proces rojenja je treba razumeti

Ekološko čebelarjenje, ki želi delati po meri čebele, se mora ukvarjati tudi z roji. Potrebno je priznati, da je proces rojenja odločilen za razmnoževanje in nadaljevanje življenja čebel. Potruditi se moramo, da bi ta proces razumeli in uporabiti ga moramo na tak način, da bomo potrebe čebel upoštevali.
Seveda moramo delati tako, da nam roji ne bodo vedno odleteli, pa čeprav sosednji čebelar ne bi nasprotoval temu, da bi mu moje čebele naselile prazne panje.

Ponovno trdim, da je proces rojenja za čebele zelo pomembna stvar.

Kako se oblikujejo nove čebelje družine, kako se v novi čebelji družini vzpostavi povezava med čebelami in med delavkami in matico, je za čebele odločilno. To so zelo intimne povezave in odnosi, ki se v naravnem procesu organsko gradijo. Povezava med delavko in matico je zelo tesna.

To vidimo, če opazujemo, kako čebele oblikujejo okrog matice krog spremljevalk. Čim bolj so čebele povezane z matico, tem bolj jo negujejo in feromonski tok v čebelji družini lepše teče. Feromonski tok skrbi za to, da v čebelji družini vse dobro deluje.

...

Ko zaboj za roj napolnim, dodam malo krme in ga za tri dni postavim v hladno, temno klet, da se čebele uredijo kot nova družina.
Na neki način poskušamo posnemati tisto obdobje, ko roj visi nekje v grozdu na drevesu. To, kar se dogaja v naravi, je za nas vodilo.
Seveda ne dovoljujemo, da bi narava delala vse čisto po svoje.
Francoski izraz za čebelarstvo je “apikultura”, kultura pa pomeni negovati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2013 13:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Marko za Fridmanove poglede. Sem to že bral, pa na žalost tudi pozabil. To je najbrž iz predavanja, ki ga je imel enkrat nekje v Slo. Njegov pogled na čebelarjenje mi je všeč.
Sploh, ker uporablja kisline, he,he. Ne, ne , hecam se. Kisline so en drek, ampak žal.

Torej, tole njegovo mnenje se mi ne zdi logično. Mogoče to ni pravi izraz, hočem rečt tole. Roj v naravi naj bi se vsedel na drevo zato, da se matica odpočije in da se čebele zberejo za let na dokončno destinacijo. Prva skrb jim je ćimprej priti do novega bivališča. Če se bodo obirale, zaradi formiranja, socialnega formiranja, jih lahko odpihne slabo vreme, sovražnik, ali jih pri zasedbi novega prostora prehiti drugi roj. Čebelamam in matici so feromoni družine znani, z rojenjem se niso spremenili in vezi se najbolje vzpostavljajo na satju, do satja pa je treba priti čim prej. Res je da čebele lahko komunicirajo. Komunikacija z mehanskimi dražljaji lahko poteka tudi na površini krogle čebel v roju, ampak ta komunikacija po moje služi za določitev smeri gibanja.

Upam da ne bo zvenelo prevzetno, ampak mislim da je bolje čim prej z rojem v panj.
Ko mi bo uspelo imeti dovolj družin, ki bodo rojile, bom lahko primerjal in se s tem tudi malo poigral.

Zelo zanimivo in meni nekaj novega je pa rojilno razpoloženje tvojega pred 12 dnevi vseljenega roja. Da je do tega tako hitro prišlo je prav neverjetno. Zanimive so tudi razlage Brndušiča in ker vsi tu ne spremljajo Sposa, bi te prosil če to opišeš tudi tu. Vem da je gužva, ampak vseeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2013 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla Smile
klopotec je napisal/a:
Torej, tole njegovo mnenje se mi ne zdi logično. Mogoče to ni pravi izraz, hočem rečt tole. Roj v naravi naj bi se vsedel na drevo zato, da se matica odpočije in da se čebele zberejo za let na dokončno destinacijo. Prva skrb jim je ćimprej priti do novega bivališča. Če se bodo obirale, zaradi formiranja, socialnega formiranja, jih lahko odpihne slabo vreme, sovražnik, ali jih pri zasedbi novega prostora prehiti drugi roj ...

Čeprav si pisal zelo samozavestno in poznavalsko, je to še vedno samo tvoja interpretacija dogajanja. Kot jo ima tudi Friedmann Wink .
Jaz recimo nimam pojma, kaj jim je prva skrb, ko se čebele v roju obesijo na vejo Smile (in tam včasih tudi ostanejo, zgradijo satje, svoj novi dom).
Ampak je najbrž še prav, da vsak razmišlja s svojo glavo. Skupaj potem lahko pridemo do pravih odgovorov.
klopotec je napisal/a:
Zelo zanimivo in meni nekaj novega je pa rojilno razpoloženje tvojega pred 12 dnevi vseljenega roja. Da je do tega tako hitro prišlo je prav neverjetno. Zanimive so tudi razlage Brndušiča in ker vsi tu ne spremljajo Sposa, bi te prosil če to opišeš tudi tu. Vem da je gužva, ampak vseeno.

Pravzaprav ni gotovo, da so v rojilnem razpoloženju. Morda želijo menjati matico iz kakšnega razloga. Po zasebni pošti pa sem dobil še tretjo razlago, a moram najprej preveriti v panju in na starejših fotografijah (madona: ne morem več držati v glavi vsega dogajanja v panjih).
Zdajle nimam pri sebi fotografij, da bi jih objavil. Bom zvečer ...
Na kratko: 12 dan po vselitvi roja so začele graditi 5 do 7 matičnikov, enodnevnih jajčeč pa je vse polno Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2013 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No,no, marko, samozavestno, sploh pa poznavalsko?
He,he, če je tako izpadlo, ampak ni bilo mišljeno tako, samo kot razmišljanje. Saj ti dobro veš, da jaz ne morem imeti trdnih znanj o tem.

Ampak, jaz sedaj stojim pred čisto konkretnimi nalogami, kako roj ujeti, kako ga spakirati v panj. In se moram odločiti. Še prej pa moram seveda razmisliti na podlagi tega kar sem prebral in kar sem nekaj malega tudi sam izkusil. Zaenkrat mi kaže tako kot sem napisal.
Seveda pa mi ne pade na pamet, da bi rekel da se Fridman moti. Očitno je kar v redu eno in drugo. Pa naj tako tudi ostane.
Danes pazim čebele v košu, ki sem ga prvega naselil. Nekam manj aktivne so bile že včeraj danes zjutraj so bile pa sploh. Kot da so nekje žurirale in še vse spi. Sem pomislil, da so mi vćeraj izrojile. Tuhtam in tuhtam, pa grem po vago pa ga stehtam. Težji kot pred dvema dnevoma. Torej izrojile niso, lahko pa da bodo danes ali jutri. Ali pa sploh ne. Nima niti veze, važno da sem opazil spremembe na zunaj.
Koš sem malo najprej nagnil na stran in kipi čebel, pa še cel kup jih je bil na podnici.
Na podnici pa tudi ogromna vešča, več kot 3 cm dolga. Samo še njen oklep, ker nobenih mehkih delov več ni bilo. Tega čebel ne bi mogle izvlečt ven, ker je vhod malo nad nivojem podnice, oklep vešče pa je preširok in predolg. Sem ga slikal in ga nalepim zvečer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2013 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko je napisal:

"Jaz recimo nimam pojma, kaj jim je prva skrb, ko se čebele v roju obesijo na vejo Smile (in tam včasih tudi ostanejo, zgradijo satje, svoj novi dom). "

To da ostanejo na veji, tam zgradijo satje, je deviacija, napaka. V naših pogojih na veji ne morejo preživet. Tak je tudi primer zunaj dimnika na Marjanovi sliki. Zakaj naredijo takšno "neumnost" je veliko vprašanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2013 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v bistvu je dosti logično zakaj pride do tega... mislim če vzameš za pomoč oz. podlago darwinovo teorijo evolucije je zelo enostavno.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Rojenje in roji
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.