NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




RUDIJEVA W-METODA ZBRANO V SLOVENŠČINI

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> WARRE panj in metode
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 09:18    Naslov sporočila: RUDIJEVA W-METODA ZBRANO V SLOVENŠČINI Odgovori s citatom

RUDIJEVA W-METODA, 1. DEL


Predgovor

Rudi Pavlović je čebelar sredi tridesetih let, ki govori šest jezikov, živi v Ameriki in čebelari na hrvaškem otoku. Že to nam da lahko malo misliti, kako preprosto je, ko je enkrat naravno. Svojih selekcioniranih čebel že dolga leta ne tretira, kajti skozi dolgotrajen in težaven postopek jim je uspel pomagati, da so spet postale naravne in zato odporne na varojo. Kako to storiti, sedaj uči tudi nas. Uporablja metodo Oskarja Perona, ki pa jo je priredil za nekoliko manjše Warre panje v slabših pašnih pogojih. Pravi, da Oskar manjših panjev od LR ne sprejema.

Rudijeva/Oskarjeva metoda ni več klasični Warre sistem, se pa izkazuje za zelo učinkovitega v dveh stvareh; 1.: selekciji – vodenju industrijskih čebel nazaj k gradnji naravnega satja z ožjimi celicami v jedru gnezda, ter, 2.: v solidnem prinosu medu tudi tam, kjer paše niso idealne. Vse skupaj pa ne zahteva kaj dosti dela s čebelami. Takšna klima ugaja čebelam in odzovejo se s povečano vitalnostjo in odpornostjo na bolezni in škodljivce. Zakaj je to tako, si lahko v detajle razčistimo skozi naše pogovore z Rudijem v sosednji temi ali pa z branjem in študijem sledečega teksta.

Zbral in prevedel ga je Zlatko H., najlepša mu hvala, sam sem ga malo priredil, dopolnil, oba pa upava, da v svojem nepopolnem razumevanju in tudi pomanjkanju časa nisva storila kakšne večje napake. Ta tekst je predvsem za tiste, ki hrvaškega jezika ne razumejo, drug namen pa je v tem, da naj bi služil kot nekakšen priročnik. Pričujoči tekst je šele prvi del, ko pa se bodo nabrale nove informacije, bo sledil naslednji. Vabljeni ste v skrivnostni svet vračanja pohabljene industrijske čebele nazaj v njeno prvotno, naravno stanje. Navsezadnje smo prišli, potem ko teorijo že nekaj let kar dobro obvladamo, tudi do končne metode, ki je z Rudijeve strani natančno in preprosto pojasnjena. Veliko tega, kar bomo tukaj izvedeli, ne morete slišati na nobenem predavanju še tako eminentnih sodobnih čebelarskih strokovnjakov, sem pa globoko prepričan, da bodo te stvari predavali že v nekaj naslednjih letih. In prav je tako, kajti zelo podobno živi tudi čebela v naravi, v kolikor je dovolj oddaljena od človeka, da se uspe izogniti njegovim poskusom manipuliranja in tretiranja.

Vsa zahvala pa gre seveda Rudiju, ki si je vzel čas za nas in nas nesebično vodi k znanju, ki njemu in mnogim v svetu omogoča preprosto naravno čebelarjenje brez uporabe kemije. Do takšnih natančnih informacij ni lahko priti - sam sem se v iskanju prebijal »po vsem svetu« štiri leta - zato jih znam ceniti in upam je tudi z vami tako.

Ker mi direkten prenos slik iz sosednje teme ni uspel, prosim če si tam poiščete fotografije in risbe, ki vam bodo olajšale razumevanje tukaj napisanega:

http://novacebela.mojforum.si/novacebela-about67-0-asc-0.html

Tukaj pa ponovno prilagam risbo Oscarjevega sistema:


Pri tej sliki bodite pozorni: kateri del panja je izključno čebelji, in kateri čebelarjev; ter v katerih nakladah so letvice/okvirji s trakovi in v katerih ne.


1.Uvod

Sama izbira panja nima nikakršnega vpliva na »čebelarjenje brez tretiranja«. Tip panja se izbere glede na pogoje paš v okolici. Obilnejše paše dopuščajo tudi večje nakladne panje kot so LR, DB in druge, za slabe paše so primerni manjši nakladni panji.

Prednost te metode je v tem, da lahko iste cilje dosežemo v vseh tipih nakladnih panjev; kateri tip (velikost) nakladnega panja bomo izbrali, pa je odvisno od lokacije čebelarjenja in pašnih razmer.

Najlažje se sprejme novi način čebelarjenja (ki v osnovi ni nov ampak stari/novi, oziroma ponovno odkriti že stari način čebelarjenja), če popolnoma pozabimo običajni sedanji industrijski način čebelarjenja in začnemo od začetka.

Osnovni pogoj za uspešno čebelarjenje s ciljem nič tretiranja je:

- izločitev okvirjev,
- pustiti čebelam začetne letvice samo v tretji nakladi (v primerih čebelarjenja z Warre panjem), v kateri začno z gradnjo plodišča navzdol,
- pustiti čebelam gradnjo globokega neprekinjenjega gnezda (plodišča) skozi tri Ware zaboje (63 cm). Tako čebele delajo tudi v panju v naravi.


Zidanje globokega neprekinjenega plodišča, ne smemo nikakor in nikoli prekinjati z letvicami ali celo celimi okvirji.

Naklade nad plodiščem, torej mediščne naklade, pa so lahko z okvirji (in voščenimi trakci), pol-okvirji, ali pa le z letvicami. Velikost mediščnih naklad je odvisna od jakosti paš. V Dalmaciji, kjer čebelari Rudi, se je odločil za mediščne naklade, visoke 12 cm. To pa zato:

Če je normalen Warre zaboj visok 21 cm, se zaradi slabe paše zgodi, da je zgrajen le na pol, in potem ne služi svojemu namenu, ker je med vrhom četrte naklade (čebelja nedotakljiva zaloga) in satjem pete (medišče za čebelarja) prazen prostor (zrak), zato je kot rešitev uporabil pol-naklado visoko 12 cm. Ta pol-naklada vsebuje letvice z voščenimi trakci (lahko pa je le linija voska), in ko jo zgradijo, ji podstaviš drugo prazno pol-naklado. Če zaradi slabe paše te druge mediščne naklade ne zgradijo, jo po koncu paš odvzameš in spustiš dol vrhnjo, ki je polna, dokler konec avgusta ne pobereš medu.

Po dveh ali treh letih lahko kaj prilagodimo, ampak predvsem zaradi lokacije kjer živimo, saj nam to pogojuje način čebelarjenja, ampak nikoli, prav nikoli ne prilagajamo plodišča! Plodišče je »sveti« kraj za čebele, to pustimo popolnoma na miru, ne odpiramo, ne kontroliramo, ne premeščamo itd. Tu čebela živi svoje življenje.

Ne smemo se slepiti, da je samo prirodno satje v Warre sistemu ali v katerem koli nakladnem sistemu z letvicami ali okvirji v vsaki nakladi, dovolj za obvladovanje varoje! To je čista zabloda. Ko pridejo čebele pri gradnji satja navzdol, do letvic spodnje naklade, jih te letvice zaustavijo, in je tako, kot bi morale začeti znova, in dejansko začno graditi satje kot da je to zgornja naklada, kar pa popolnoma spremeni njihovo notranjo mikroklimo in ritem gradnje malih celic v jedru gnezda.

Ena od večjih prednosti za čebelo pri postavljanju naklad na naraven način je ta, da se vpliv čebelarja na plodišče zmanjša skorajda do ničle, saj panja ni potrebno več odpirati in odvzemati okvirjev.


2. Prenos naravnega načina življenja čebel v nakladne panje

Osnovna zgradba domovanja čebelje družine je naslednja:

Tri Warre naklade po 21 cm je plodišče (letvice ima le zgornja naklada), s četrto naklado nad plodiščem (ima letvice), ki je njihova nujna rezerva in se je čebelar ne dotika. Šele potem sledijo »čebelarjeve« mediščne naklade (ena ali več), z letvicami.

Šele ko napolnijo četrto zgornjo (napolnijo svojo zalogo), se doda peta (velikost je odvisna glede na paše, in je z letvicami, z okvirji, pol-okvirji, ali brez).

Osnovna postavitev po vselitvi roja so torej trije prazni zaboji, vsak pa ima v svoji sredini tanko letvico, katere naloga je držanje satja (kot v košu). Po nekaj dneh pa sledi še namestitev četrte naklade z letvicami, te pa so lahko nalite z linijo voska ali pa vsebujejo voščeni trak.

Zakaj takoj naselitev roja v tri naklade (ne glede na to, kako močan roj je to)? Čebele se bolje počutijo v visokem/globokem prostoru, saj se imajo kam umakniti pred mrazom, ki eventualno prihaja skozi žrelo. Na tak način tudi lažje vzdržujejo konstantno idealno klimo v panju.

Te štiri naklade so od čebel, zato moramo na njih enostavno pozabiti, v smislu, da bi tu lahko kaj odvzeli. Mi čebelarji lahko "sanjamo" le o peti ali šesti ali višji nakladi in kar je v njih.

Čebele skoraj nikoli ne porabijo medu v četrti nakladi (rezerva hrane), ampak imamo tu opravka s čebeljim instinktom za preživetje. Čebele so mirne, ker vedo, da jih ne glede kaj se dogaja zunaj, vedno doma čaka že pripravljena zaloga hrane.

Zelo pomembna ugotovitev v Rudijevem pojasnjevanju je: najprej se roj naseli v tri naklade, šele čez nekaj dni pa se postavi četrta kot njihov rezervoar za hrano; to pa zato, da začno čebele graditi plodišče navzdol z vrha tretjega zaboja in ne iz četrtega. Drugi vzrok pa je v tem, da je ta medena rezerva četrte naklade ločena od tretje naklade zaradi zmanjšanega pritiska na sate (teža).

Kako hitro zgradijo čebele vse tri naklade plus napolnijo rezervo, je odvisno predvsem od velikosti roja in količine paše.

- Razmak med letvicami v tretji nakladi mora biti 3,2 cm;

- 3,2 cm je optimalna razdalja zaradi temperature v jedru gnezda in zaradi velikosti zgrajenih celic;

- Žrelo panja je zmanjšano na približno 5 cm2 zaradi lažjega vzdrževanja optimalne temperature v panju. Ta velikost žrela je konstantna preko celega leta.


Četrta naklada spodaj ni le zaradi boljše zimske prezimitve, ampak je predvsem prostor za razvoj zalege spomladi.

Čebele ustvarijo boljšo klimo, če so že kar takoj v štirih nakladah, tako v pogledu da jim je hladneje oziroma topleje, kadar se zunanja temperatura spreminja. Četrto naklado je potrebno postaviti čimprej, v nekaj dneh po vselitvi roja, in ni potrebno čakati, da zgradijo zgornjo ali spodnje naklade.

Zelo pomembna ugotovitev je, da bo roj, ki ga damo v zgornji Warre zaboj z 5,1 mm satnicami, naslednje leto začel takoj graditi celice, široke 4,9 mm in manj.

Če bi tudi v spodnjih plodiščnih nakladah pustili letvice (kot to dela klasična Warre metoda), bi se vedno zgodil zastoj pri gradnji satja iz ene v drugo naklado (in tako tudi zastoj pri prehajanju čebel na manjše celice). Posledica teh zastojev je, da smo v enem letu izgubili za eno naklado zgrajenega satja.

Če smo naredili napako in napačno postavili naklade z letvicami, lahko to napako popravimo tako, da zamenjamo naklade, ki imajo letvice, z nakladami brez letvic in samo z oporno palčko sredi zaboja.

V primeru, ko ni paš, družino po malem hranimo vse do jeseni. V jesenskem času, ko se začne ponoven povečan vnos cvetnega prahu, povečamo tudi količino medu za hranjenje in družina bo tako uspela do zime zgraditi vsaj dve nakladi, ki pa sta minimum za preživetje.

Satnice 5,1 mm se uporabljajo samo pri vsajanju industrijskih rojev, pri že selekcioniranih čebelah pa to ni več potrebno.

Naklade pobarva z oljnimi barvami, bolje bi bile pobarvane z naravnimi barvami, debelina sten je 2,5 cm, še debelejše bi bile boljše za različne lokalne okoliščine.

Rudi uporablja isti sistem kot Oscar Peron, samo da uporablja pol-nakladna medišča (12 cm), zaradi slabih paš, in pa manjše, Warre zaboje.


3. Zakaj globoko satje?

Globoko neprekinjeno satje (60 cm) rešuje problem prekinjanja gradnje satja, zato je po meri čebele, in je identično satju v duplu naravnega panja.

Čebele začno v osnovi najprej graditi velike celice, ko gredo navzdol, pa gradijo manjše. Če imamo v vsaki nakladi letvice ali pa celo okvirje, začno čebele v vsaki nakladi zidati »na novo«, torej najprej velike in potem manjše. Tako razbijemo jedro gnezda z letvicami ali z okvirji, in to v vsaki nakladi posebej.

Torej, čebelji prostor je visok 80 cm, tako globoko gnezdo potrebuje čebela v obdobju maximalnega razvoja, v jesenskem času pa čebele razširijo medene vence navzdol, v škodo legla (zmanjša se število zaleženih celic). Tako se skupne zimske zaloge medu spremenijo v 20 cm zaloge medu četrte naklade plus 12 cm (v povprečju) medenega venca tretje naklade; to količino čebela enostavno potrebuje za normalen razvoj brez stresa.

Ko so vse tri naklade zgrajene, potrebuje čebelja družina ves ta prostor za zalego. Temu se reče tudi centralno satje, na obrobju katerega čebele napolnijo celice z medom in tako imamo prisotne tudi stranske medene vence. To centralno satje je v obliki zvona, če bi gledali presek naklade, kar pomeni da je gnezdo zgoraj malo ožje, proti dnu gnezda pa se razširi.

Tako si čebele uredijo plodišče za maksimalni razvoj zalege. Četrto zgornjo naklado čebele v tem obdobju obravnavajo kot medeni venec in ta medeni venec skoraj nikoli ne porabijo. V tako postavljenem čebeljem organizmu višek medu (kar pomeni med v peti in/ali šesti, sedmi ... nakladi) pustimo na miru do konca avgusta ali začetka septembra. Zakaj tako kasno? Čebele se v tem obdobju pričnejo pripravljati na zimske razmere. Če ni paš, potem začno dopolnjevati zalogo medu v četrti nakladi in sicer tako, da začno prenašati med iz pete ali šeste naklade v četrto, in še nižje, da dopolnijo zaloge v tistih 10 do 15 cm medenega venca tretje naklade. Zimo tako družina pričaka z 25-30 kg medu. Seveda ne potrebuje vsega medu za zimo, izjemno pomembno pa je da ima med na razpolago za spomladanski razvoj.

Četrte, rezervne naklade (zaloge medu) se torej nikoli, prav nikoli ne dotikamo! Vse kar bo čebela delala, kako bo usmerjala svoj razvoj, kako se bo obnašala tekom leta, je odvisno od količine hrane s katero razpolaga. Čebelar nikoli ne sme privesti čebele v situacijo stresa, ki bi ga povzročili s tem, da naenkrat ostane brez dovoljenjih rezerv medu. Narava nas uči, da morajo biti te zaloge veliko večje od tistih, ki jih dovoljuje sodobni čebelar. Gre se torej za veliko spremembo v razmišljanju in odnosu do Čebele.

Ta četrta mediščna naklada je ločena s svojimi letvicami samo zaradi stabilnosti, zaradi statike satja, zaradi teže same. Lahko bi bila tudi ta naklada kot neprekinjeni del spodnjih treh naklad, vendar je odvojena s svojimi nastavki zaradi posedanja satja. To pa pomeni, da četrta naklada v resnici ni pomična naklada. Ta naklada je del celote in služi tudi kot termoregulator in regulator vlage.


4. Drugi pogoji:

Velikost panjske odprtine je 5 cm2 v merah pa približno 0,8 x 6 cm; in to skozi vso leto enako.

Vse naklade morajo imeti nosilno palčko za okrepitev satja, nameščeno povprek v sredini zaboja, da se satje ne sesuje.

Postavitev letvic v zgornji plodiščni nakladi: postavimo, namestimo in učvrstimo 8 letvic, s tem da je razdalja med sredino letvic 32 mm, ali 8 mm med letvicami. Na vsaki strani, levo in desno, ostane po 25 mm prostora, kar čebele izoristijo za podaljševanje in polnjenje celic obeh stranskih satov, kar pa dodatno služi kot temperaturni izolator in akumulator. To pomaga tudi pri optimalnemu vzdrževanje temperature gnezda.

V mediščnih nakladah pa so letvice postavljene drugače, to je enako kot v klasičnem Warre sistemu, torej 8 letvic na medsebojni sredinski razdalji po 35 mm, tako da tam čebele potegnejo po 8 normalnih satov. Letvice torej stisnemo na 32 mm le v plodišču, s ciljem da se temperatura gnezda dvigne za toliko, da to razvoju varoje ne odgovarja več.

Temperatura gnezda se dviguje z zmanjšanjem razmaka na 32 mm, globokim neprekinjenim gnezdom, zmanjšanim žrelom in ne-odpiranjem panja.


5. Delo z družino

Vrstni red je vedno enak:

- izgradnja naravnega gnezda,
- regresija (prehod na manjše celice v jedru gnezda) in
- spremljanje varoje.


Rudi ne kontrolira količine medu, ker imajo čebele na razpolago četrto medeno naklado plus vence spodaj in stranske medene sate.

Glede tretiranja industrijskih rojev, neznanih rojev in družin, ki še niso v fazi gradnje manjših celic v jedru gnezda, na začetku priporoča organsko tretiranje (apigard, pa tudi kisline), zlasti zato, ker majhen čebelar težko iz leta v leto izgublja družine in na koncu ne ve kje je.

Glede uporabe apiguarda Rudi priporoča neprekinjeno tretiranje do 42 dni, posebej v primeru večje okužbe, to pa zato, da se v celoti poležeta dve kompletni generaciji čebel in tako pride v stik z zdravilom tudi vsa varoja, ki je prisotna v zaprtih celicah. Pravi, da se na tak način znebimo 99, z malo sreče pa celo 100% varoje.

Ena od večjih prednosti za čebele in čebelarja po tej metodi je ta, da se vpliv čebelarja zmanjša skoraj na nulo, ker ni potrebno (in se tudi ne sme) odpirati panje in kontrolirati stanja.

Z odpiranjem panjev bi povzročali motnje v komunikaciji čebel in razbijali njihovo mikroklimo. Ker čebele živijo v temi, je njihova glavna komunikacija vonj, in enako komunicirajo z zalego. Motnje v komunikaciji vonja med čebelami in zalego se odraža na zdravstvenem stanju zalege. Prav vsako odpiranje panjev povzroča motnje za daljši čas. Druga stvar je mikroklima, katere pomen je pojasnjen povsem na koncu tega teksta.

Ko imamo enkrat zgrajeno globoko satje plodišča, ga lahko uporabimo tudi po tem, ko so ga čebele zapustile, saj vanj lahko naselimo nov roj, razen seveda, če satje ni napadeno s strani moljev.

Podatek za kontrolo varoje:

Mesec oktober povprečje 2 na dan, (če to zaznamo je potrebno zimsko tretiranje).

Če je konec marca ali začetek aprila naravni odpad 50 do 100, potem je potrebna
intervencija.

To seveda velja za družine, ki še niso popolnoma prešle na gradnjo malih celic v jedru celotnega plodišča in s tem v dovoljšnji meri postale odporne na varojo.


6. O rojenju

Čebele v času cvetenja regrata ocenjujejo stanje medenih zalog v družini. Če to stanje ni zadovoljivo, se družina začne pripravljati na roj. Ko zacveti regrat, bo družina v roku 25 dni (+ - nekaj dni) rojila. Tak roj se imenuje prisilni roj. Takšni roji ne vzamejo veliko hrane s seboj in se brez pomoči čebelarja slabo pripravijo za zimo.

Čebelji družini je najpomembnejši instinkt za preživetje obstoječe družine, reprodukcija je v drugem planu (najprej naberejo med in potem skrbijo za zalego). Prav vsak omejevalni faktor normalnega razvoja družine do njenega maximuma, izzove prisilno rojenje. Prisilno rojenje je posledica reševanja viška čebel, to pa zato, da se ne ogroža čebelja družina. Največkrat sta omejujoča faktorja: pomanjkanje prostora za leglo in pomanjkanje rezervne hrane. Če družini stanje na tem področju ne odgovarja, začne priprave na roj in to zato, da bi ti roji omogočili obstanek obstoječe družine. Take roje družna dobesedno žrtvuje, teh rojev je veliko in majhni so, možnost preživetja brez čebelarja je zelo majhna.

Če pa imajo čebele dovolj hrane in prostora, se lahko maximalno dobro razvijajo, tako po številu zaleženih celic, kot po količini zalog meda. Ko družina doseže ta cilj (zalega + zaloga), se lahko sproži rojilni nagon reproduktivnega rojenja in če so zunanji pogoji zadovoljivi, družina roji. V teh pogojih imamo največ dva reproduktivna roja, ti roji so zelo veliki, s seboj nosijo veliko medu, možnost preživetja takega roja pa se poveča na 100%.


7. O selekciji, regresiji:

Selekcija čebel sama po sebi ni tako zahtevna je pa dolgotrajna za majhnega čebelarja, zaradi tega, ker pač čebelari z majhnim številom družin. Ravno zaradi tega bi bilo potrebno, da se v to pot vključi čimveč hoby čebelarjev, tako da s tem naraste število selekcioniranih družin in se tako odpre večja možnost odbire in zamenjave čebel z dobrimi genetskimi lastnostmi.

V povezavi genetike in varoje pa je potrebno že sedaj spremljati odpad varoj s ciljem spremljanja in evidentiranja varoj v družini. Večji naravni odpad v neki družini namreč še ne pomeni, da ima ta družina tudi več varoj od ostalih družin. Če imamo primer večjega naravnega odpada varoj in manjši odpad varoj po tretiranju v razmerju do drugih družin, je to zagotovo dobra genetska lastnost te družine. Taka družina ima namreč v sebi boljši samoočiščevalni nagon.

Najhitrejša regresija se doseže z rojem druge generacije, torej tistim, ki že prihaja iz naravnega satja. Tak roj ali ometenec začne takoj graditi majhne celice (small cell, SC, to so celice ispod 5 mm širine), seveda če mu je dopuščena možnost gradnje globokega plodišča brez prekinitev z okvirji ali letvicami.

Regresija se lahko tudi skrajša, če smo prvi roj iz 5,4 industrijskih satnic dali na 5,1 mm satnice, saj bo roj naslednje leto (to je tretja generacija), še posebej pa če ga ob vselitvi damo na 4,9 mm satnice, že gradil majhne celice v jedru gnezda. Ob tem je potrebno kontrolirati varojo in intervenirati, če je to potrebno.


8. Pomembne ugotovitve

- Visok medeni venec je amortizer vseh šokov pri čebelah, celo amortizer šoka močne paše.

- Podkladanje praznih zabojev, četudi družina ne zgradi satja do podnice, pomaga pri njeni regulaciji celotne klime panja, seveda s pomočjo zmanjšanega žrela. Čebele na tak način tudi veliko boljše prezimljajo in pri tem porabijo manj hrane. Zato je prazna ali pol-prazna podklada še nedograjenega plodišča nekakšen temperaturni amortizer in prostor za spomladanski razvoj.

- Temperatura v gnezdu se poveča, če je razmak med sati 3,2 cm in če je to »visoko« oziroma »globoko« leglo. V Rudijevih panjih temperatura doseže 37,6 do 37,8 stopinj in v tem delu gnezda ni varoje. Na to temperaturo torej vplivamo z razmakom satja na 3,2 cm, z doseganjem velikega lega (60+20=80 cm), in da ima panj majhno žrelo, torej da je kot nekakšna steklenica z majhno odprtino. Ter seveda brez nepotrebnega odpiranja. Vsi ti pogoji veljajo tudi za vzdrževanje idealne vlage v panju.

Zakaj je ta klima tako pomembna:


9. Vloga propolisa

Bolj ko neka družina propolizira panj, boljše je. Ko je plodišče enkrat zgrajeno, se ga pušča na miru tudi za dolga leta in čebele ga postopoma propolizirajo. Tako je propolis prisoten v celotnem panju. Kaj se takrat dogaja v panju Oskarjevega/Rudijevega sistema (takšen panj ima idealno klimo)?:

Rudi vpliv vlage in temperature na razvoj varoje na kratko pojasnjuje takole:

Propolis je vrsta naravnega antibiotika. Če je družina dobra, in dobro propolizira, če je primerna temperatura in idealna vlaga, v panju aktivirata te vodotopne zdravilne sestavine propolisa. Čebela jih raznaša po vsem panju, one pa vplivajo na določene bakterije in viruse.

To je pomembno zato, ker se tam, kjer varoja ugrizne ličinko, okoli mesta ugriza, naselijo bakterije, ki varoji pomagajo tako, da vzdržujejo mesto ugriza odprto, ker se same tam hranijo, s svojim vonjem pa ji tudi pomagajo ponovno najti mesto ugriza, ko pride na novo hranjenje. Mlada varoja namreč ni zmožna sama narediti luknjice za hranjenje na ličinki, to stori stara varoja, vonji te punkture pa mlado varojo vodijo do hrane. Če zaradi antibiotičnosti propolisa v satju ni dovolj teh bakterij, se ranica hitro zaraste in ni dovolj vonja, zato tega mesta mlada varoja ne more več najti, ali pa ga najde prekasno, zaradi česar izgubi čas, šibkejša je in se ne pari. Neoplojena varoja je reproduktivno nesposobna in če preživi, nima reproduktivnega nagona ter ne vstopi več v čebeljo celico z žerko.

Propolis na tak način torej drži bakterije pod kontrolo vse dokler so v gnezdu za to optimalni pogoji (temperatura in vlažnost) in zato iz celic prihaja zelo malo reproduktivne varoje. (Komentar: to je odgovor tistim dvomljivcem, ki trdijo, da je v panjih z malimi celicami v jedru gnezda prav tako prisotna varoja; seveda je in tudi prešteje se jo lahko, le da je v veliki meri nesposobna razmnoževanja!).

Rudi nadaljuje: nekatere vrsta propolisa so v tem pogledu učinkovitejše, to je odvisno od lokacije. Najboljši je brazilsko zeleni propolis, prav tako pa je dober mediteranski in srednje-evropski.

Vse te opisane dobrodejne efekte lahko dosežemo le z naravnim visokim (globokim) gnezdom in opisanimi pogoji, ter ničemer drugim!

Pomembna je tudi antivarojna podnica, da se odpadla varoja ne vrača nazaj na čebele, podnica pa mora biti zaprta, nikoli odprtega tipa, zaradi vzdrževanja idealne temperature za delovanje celotnega sistema.
_________________________________________________________
Upam, da uživate, lp j


Nazadnje urejal/a JernejM 02 Avg 2011 18:51; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mr.R



Pridružen/-a: 05.07. 2011, 20:50
Prispevkov: 38
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 11:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kljub temu, da sem generacija, ki se je v šoli učila srbo-hrvaško je tale prevod dobrodošel. Všeč mi je, ker je sedaj vse strnjeno skupaj. Hvala Zlatku in Jerneju pa tudi Rudiju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo. Čestitke obema in seveda avtorju za velik trud.
Nekaj je še nejasnosti, morda nenatančnega prevoda ali pa različnih razlag Rudija v različnih sporočilih.
Danes, jutri se bom še enkrat bolj podrobno sprehodil skozi to besedilo in izpisal (meni) nejasne, dvoumne stvari.
Še enkrat pa res vse pohvale.

Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti tudi še na drugega mojstra čebelarstva, na Ivana Brndušića, čeprav se z Rudijem večkrat gledata bolj od daleč Wink

Tudi on ima preizkušen 'recept' čebelarjenja na (dokaj) sonaraven način brez tretiranja in za naše razmere morda obstaja celo nekakšen presek obojega - sam razmišljam že nekaj časa prav v tej smeri.
Tako, kot so se pri Rudiju v praksi pokazale nekatere rešitve za zelo dobre, velja enako za Ivanov način. Ne pozabimo: tudi Ivan npr. močno priporoča za uspešno prezimljenje družine na samo dveh nakladah njegovega malega panja vsaj srednji sat v celotni globini; da torej obsega obe nakladi neprekinjeno (globoko plodišče). In njegova spoznanja o uravnavanju mikroklime v panju so v mojih očeh tudi vsega spoštovanja vredne.
Ampak Ivanov način ne sodi v to temo, kajne ? Very Happy

O Rudijevem načinu pa samo še vprašanje, ki se nanaša na zadnji stavek prispevka:
Citiram:
Pomembna je tudi antivarojna podnica, da se odpadla varoja ne vrača nazaj na čebele, podnica pa mora biti zaprta, nikoli odprtega tipa, zaradi vzdrževanja idealne temperature za delovanje celotnega sistema.

Všeč mi je, da uporablja zaprto podnico. Tudi meni je nekako postala blizu. Ampak antivarojna, da se odpadla varoja ne vrača ?
Katera 'odpadla' varoja ? Tista, ki odpade po 'naravni poti', se gotovo ne, saj je mrtva. Tista, ki jo odstranijo čebele, tudi ne, ker jo ne vržejo na tla, ampak odnesejo ven. Mimogrede: na zaprti podnici odnesejo marsikaj ven in jo prav lepo spolirajo.
Kerv tem panju ne tretiramo , tudi varoje, ki bi jo onesposobila 'zdravila', ni. Katera varoja se torej naj ne bi vračala, da je potrebna AV podnica (mreža verjetno) ?

Lep dan želim vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj je "antivarojna" mrežasta podnica priporočljiva v začetni fazi?

Hvala obema za novo spodbudo. Res je marsikaj nejasnega, ker sem delal iz Zlatkovega teksta, pa se morebitne nejasnosti seštevajo.

Brnda ima svojo temo in ne paše sem. Razlika je v tem, da Brnda nima nikogar, ki bi ga uspešno posnemal, tudi Tihomir M. tretira, medtem ko je Oskarjeva metoda vse bolj uspešna že širom sveta, vsaj po njegovem predstavitvenem filmu sodeč. Druga stvar je, da je z enimi lažje komunicirati in podatki prihajajo, pri drugih pa se lahko le vrtimo v krogu, zato pač zagrabimo tam, kjer se da, kajti čebele "se hitro razmnožujejo in še hitreje umirajo".

Marko, sprašuješ zakaj antivarojna podnica v tem sistemu: prepričan sem, da sprašuješ zaradi drugih, ne zaradi sebe? No, naj razložim, kot že tolikokrat, vključno s Frankom:

Vsaka družina ima naravni odpad varoje. Če spomladi po nesreči odpade ena sama varoja in ne more več gor, to pomeni 1000 voaroj enkrat jeseni - manj!

Druga stvar: varoja odpada tudi po nesreči, ni vedno mrtva, kakšno čebele otrebijo, posebej Rudijeve čebele, ki so že iz malih celic in so zato sposobne (Brndin filmček!!) da si trebijo varojo recimo s hrbta, kar "debele" čebele iz 5,4 mm satnic ne zmorejo (to nam je že dokazoval Frank pred leti).

Tretja stvar: ne vem od kod fama, da se v Rudijevem sistemu ne tretira? Oja, pa še kako se, če dobro preberemo tekste. Jaz zato letos prvič uporabljam apiguadrd. Rudi toplo priporoča tretiranje:

- neznanih rojev,
- rojev iz industrijskih panjev,
- ter vse drugih družin, dokler v celoti ne zgradijo plodišča, in to druga generacija iz naravnega satja.


No, vse to je že nekajkrat napisano, pa upam da nisem dolgočasen?

Četrtič: ko tretiramo, dol pade tudi kakšna varoja, ki bi čez čas prišla k sebi, in se spet oprijela čebele, tako pa se ne more, če imamo mrežasto podnico.

Petič: tudi določena klima včasih pripomore da varoja sama od sebe začasno "pada v nezavest", recimo vroč dan, ali pa, ko so dobre paše, rojstvo čebel kake pol dneva ali en dan bolj zgodaj (takrat padajo "bele varoje", od katerih bi kakšna tudi preživela ...

Če vse to seštejemo, lahko na tak način "ujamemo" tudi desetine, stotine še živih varoj na sezono, ki bi se drugače, na običajni podnici, znova oprijele čebel. In ker vemo, da že ena nova varoja pomeni nekaj sto varoj čez par mesecev, lahko kar na besedo verjamemo mojstrom, ki že dolga leta ne tretirajo.

Šestič: Verjamem, da morda antivarojna podnica kasneje ni več potrebna, a odvisno kje, odvisno od lokacije. Ena sama varoja, ki pride s tujo čebelo v panj (to je med pašami vendar normalno, ker čebele zgrešijo svoj panj tudi za nekaj sto metrov, ali pa se zatečejo v najbližjega ob začetku nevihte), pomeni nekaj sto varoj čez nekaj mesecev, in če se ujame na podu samo ta, smo naredili že veliko korist.

V okolju, kjer ni veliko industrijskih čebelarjev v okolici, pa je možno, da (a šele potem, ko uspemo čebele selekcionirati na SC), takšna podnica ni več potrebna. Nam, začetnikom pa jo priporočajo, četudi kdo trdi drugače (poznava enega, a ne Marko? Wink ).

No, morda pa še Rudi kaj doda, ko bo pregledal svoje čebele.

Lep dan, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MatejM



Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28
Prispevkov: 767
Kraj: Bloke, 750 mnv

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fantastično, izredna pohvala vsem avtorjem. Bravo.
mm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JernejM je napisal/a:
Zakaj je "antivarojna" mrežasta podnica priporočljiva v začetni fazi?

Hvala obema za novo spodbudo. Res je marsikaj nejasnega, ker sem delal iz Zlatkovega teksta, pa se morebitne nejasnosti seštevajo.

Nič hudega. Tu nismo zato, da iščemo 'napake' v prispevku, ampak, da opozorimo nanje zato, da ne bi kdo napačno razumel in sprejel, uporabil nekega postopka, metode itd. na napačen način.
Jasno je, da pri povzemanju tako razdroblejnih prispevkov ne gre brez zadreg in nejasnosnosti.

O visoki Av podnici pa bi odprl kar posebno temo in tam postavil nekaj vprašanj, če se strinjaš.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Rudi
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 07.07. 2011, 13:22
Prispevkov: 223

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej,

Ti si tako lijepo opisao potrebu upotrebe anti varroa podnice da tu ne treba dodavat vise nista, netko prihvati netko ne i gre svojim putem misleci da dela najbolje.

Marko,

Citiram:
prezimljenje družine na samo dveh nakladah njegovega malega panja vsaj srednji sat v celotni globini; da torej obsega obe nakladi neprekinjeno


Sve u zivotu ti se svodi na logiku i logicno razmisljane da lahko prides do pravilnega zakljucka, ako pcela dobro prezimi (zivi) na srednjem satu v celotni globini kaj fali pceli ako su svi sati v celotni globini, ili kod vas pcele prezimijo samo na jednem satu ili nekaj ne stima pri toj vasi teoriji ! Probaj logicno razmisljat ces bit manje mucan i imet prej rezultate. Laughing

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2011 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo povedano Jernej...

Jaz bi samo se dodal, da je kar dobro imeti pod panjem SBB, mrezo, tako za zacetnike kot tudi za stare macke.
Slisim, oziroma berem, da neki fantje pravijo da cebelam mreza ne pase? (So jim one menda to povedale?) Very Happy
Raziskave pri nas so nam ze davno pokazale da samo mreza pod panjem ujame/odstrani preko 40% varoje! Mreza pa mora biti najmanj 1,5" = 4cm visje od podna, tako da varoja ne more splezati nazaj u panj, nad mrezo in se priklopiti nazaj na cebelo.
(Menda varoja ne zmore plezati vec kot 4cm po naupicni steni panja?)

Mreza sama je lahko to kar pomeni da druzina prezivi ali pa ne!

Ko pa podnice delate, le-ta mora bit tesna, da nima lukenj in spranj, da skozi ne piha in tudi mora biti spodnja plosca/nadelc zaprt, saj menda veste da ce je odprto, je ventilacija potem pa se plodisce ohladi in varoja ne bo izkala trotarske zalege (tam je hladneje kot pa je u cebelji zalegi - to je u normalnem toplem gnezdu) Potem, ko je hladneje pa varoja udari u cebeljo zalego in potem pa imate smorn...
Jaz se zmerej cudim, kako se tukaj in po drugih delih sveta, cebelarji hvalijo da imajo mrezo celo leto odprto. Bog jim pomagaj. Cebelam...
Zadnje case se celo pojavlja trend kjer cebelarji sploh nimajo vec nobenih podnic - vse je kar odprto, dol do tal! Potem pa imajo celo ogledalo nasraubano na palico pa samo ogledalce pod kisto zoknejo in vidijo kaj se spodaj dogaja. Norci!
Da vidis kaj se dogaja je treba pregledati kaj se nahaja na podnici - u travi ali pa ogledalcu pa se vidi Ku... torej samo gruca cebel ki tam cepi in poizkusa obraniti panj pred odvecnim zrakom/mrazom, pa plodisce kuri, ogreva. Tam mora biti tudi ogromno cebel da tako orjasko odprtino lahko vsaj malo 'obranijo pred kaj vse se jih tako/tam lahko poloti, moti in mori.
No pa sem se spet malo zaklepetal. Smile

Tukaj, u toploti je velika zanka ki varojo biksa, heee, heee. . . Ves trik je u toploti in se kaj. No ja, pa saj ste ovsem tem ze veliko slisali/brali, kaj ne?
Jaz imam samo sedaj, ko so nase temperature dnevno krepko cez 30-38, nadelc odprt za en centimeter. Vcerajsnja noc pa je bila dokaj mrzla, 12 stopinj, tako da moram jutri kar odhiteti nazaj k vikendu in vse zapreti, ceprav so nase dnevne temperature se u isti visini. Je bolje da jim je prevroce kot pa lepo, confortno. Bog ne daj da bi jim bilo celo malo hladno. . . Varoja je zelo lena in hitro izkoristi nizjo toploto pa se potem zmuzne u cebelje celice preden jih zalepijo. . .

Lep dan zelim vsem.

Regards,
Frank
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 07:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekakšna ALELOPATIJA v Rudijevem W sistemu

Kot pravi Frank in dokazuje Rudi v praksi, je ves trik v temperaturi. Zakaj je to tako, mi je včeraj popoldan povedal bežen mimohod mimo televizije, ko je bila na sporedu poučna oddaja o življenju in rastlinstvu tam nekje na Kraškem robu, če se ne motim ali pa na Notranjskem? Kakorkoli, videl sem le to, kar sem potreboval:

Rastlina jelenovec uporablja kemijo, naravno kemijo, eterična olja, da onemogoča uspešno kalitev drugih semen v zemlji okoli sebe in na tak način si izbori svoj prostor. Njena kemija sovpada s kemijo bora, zato lahko rasteta skupaj, kasneje pa jo bor preraste, zasenči in na tak način odrine od sebe.

In takoj sem našel vzporednice z Rudijevim/Oskarjevim sistemom:

Kot pravi Frank, je vse v temperaturi, v klimi torej; vlagi in prisotnosti eteričnih olj. Tudi tistih v propolisu, kot nam je objasnil Rudi, enkrat za vselej.

Če je panj preveč zračen, ventiliran, odprt, če nima podnice in podobne napake sodobnega čebelarstva, kot so okvirji recimo, potem čebele uspevajo s svojo preživetveno alelopatijo (pomeni pa nekaj takega kot "kemična vojna") v svojem panju vzpostaviti nadvlado in s tem red.

Že pri nekaj čebelarjih sem videl obupno odprte panje in pri vseh je bila varoja obupno močna, panji so odmrli, razen enega, slikanega pri čebelarju v soseščini:


Ta sod čebel je takole preživel vso hudo zimo, ko je bilo tudi cel mesec izpod -10 st. C. Čebelar je spodaj le montiral kovinsko mrežico, to je bilo vse. No, resnica pa je takšna; jeseni, ko sem bil tam, sem gledal to čudo in dol so padale čebele brez kril - varoja torej! Čebelar, pravi profi mojster in poznavalec čebel pred kemijo, je dve pobral, si jih ogledal in rekel, da bo to uredil. Potem je čebele tretiral, in ker je bila to močna družina, so preživele. Vsi drugi primeri pa so propadli, vedno, ker družine niso bile zelo močne in ker čebelarji ali niso tretirali ali pa so zdravili zelo narobe ali prešibko.

Torej, Rudijev/Oskarjev sistem čebelam omogoča nekakšno kemično samoobrambo, to zgornji tekst vseskozi nakazuje, zato je vsakršno pretirano zračenje panja kontraproduktivno v tem smislu.

Seveda vsi vemo, da širša žrela prinašajo tudi več medu (to je čebelarska znanost ugotovila že zdavnaj) ker čebele lažje vstopajo in izstopajo ter hitreje osušijo medičino v med, ta ista znanost pa je spregledala kemijo klime v naravnih panjih, tisto klimo, ki čebeli omogoča vzpostavitev ravnotežja v svojo korist. Ker pa je sodobna čebelarska računica usmerjena le ne kilažo medu in s tem dobiček, je slepa za vse ostalo, kar je nujno za Čebelo.

Nova pot se torej odreka nekaj kilogramom medu in s tem pridobi na zdravju čebel. To pa dolgoročno prinaša dobiček, za razliko od industrijskega pristopa, ki v 10h letih skoraj zanesljivo prinaša izgubo, ko se potegne črta pd vso računico. To nam v svoji knjigi dokazuje že mojster Warre, preberete pa si lahko tudi na forumih industrijskega sodobnega čebelarjenja.

Zaključek: za čebele je najpomembnejše, da imajo mir, dovolj hrane in rezerv, ter primeren panj z naravnim satjem. Vsemu temu moramo dodati še to, kar nas uči Rudi, da dosežemo najugodnejšo klimo panja, tisto, ki čebelam pomaga, da dobijo svojo "kemično vojno" z bakterijami in škodljivci.

Ps: tudi čebelje želo je del tega kemičnega arzenala Wink .

Hvala vsem za nove spodbude, tudi v Zlatkovem imenu, ker je na dopustu.
Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rudi je napisal/a:
Marko,

Citiram:
prezimljenje družine na samo dveh nakladah njegovega malega panja vsaj srednji sat v celotni globini; da torej obsega obe nakladi neprekinjeno


Sve u zivotu ti se svodi na logiku i logicno razmisljane da lahko prides do pravilnega zakljucka, ako pcela dobro prezimi (zivi) na srednjem satu v celotni globini kaj fali pceli ako su svi sati v celotni globini, ili kod vas pcele prezimijo samo na jednem satu ili nekaj ne stima pri toj vasi teoriji ! Probaj logicno razmisljat ces bit manje mucan i imet prej rezultate. Laughing

lp

Ojla, Rudi Smile

Ne, ne, napačno je bilo tole razumljeno.
Točno tako razmišljam kot ti Wink Za naslednje leto bom naredil nekaj Ivanovih nukleusov, ki bodo imeli VSEH 5 SATOV po celotni globini dveh ali celo treh nastavkov (naklad)! Zavedam pa se, da bo Ivan lahko upravičeno rekel, da to ni več njegov nukleus. Ampak tudi tvoji panji niso več Alpski Wink
In včeraj sem svoje Warre tudi že 'poglobil' s podkladanjem praznih nastavkov (naklad) Wink Tistih, za katere si mi rekel, da bi jih lahko imel že letos na 3 ali 4 nakladah, če mi ne bi 'blokire' a letvicah spodnjih naklad. Tako pa bom moral počakati še eno sezono. Ampak vsako leto se kaj novega naučim in to mi je v veliko zadovoljstvo.

Uživaj, kjer koli že si sedaj.
In vsi ostali tudi.
P.S.
Veselim se tudi debate o visoki podnici. Moja vprašanja in pogledi bodo rezultat logičnega razmišljanja Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko, zagotovo ne razmišljaš kot Rudi, kajti če bi dobro prebral njegove odgovore, bi videl, da se globoko ne strinja s tako ozkimi panji kot so nukleusi, to pa zaradi tega, ker globoko pozna čebelje resnične potrebe. Ravno o tem mi je že parkrat odgovoril in zato sem osebno zavrgel to idejo.

Mislim, da je potrebno slediti tiste, ki so uspeli in imajo veliko posnemovalcev ki tudi uspevajo.

Želel bi, da se ne mešajo pristopi in teme, da se ne sili vseskozi drugega sistema v to temo. Mislim, da ima zgornji tekst dovolj snovi, da lahko tu obravnavamo le Rudijev pristop in ne povzročamo hotenih ali nehotenih zdrah? Svoje delo in iznajdbe objavi v svojih temah (veseli bomo), ki jih lahko odpreš v temu primernih forumih.

Bodi dobro, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 09:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JernejM je napisal/a:
Marko, zagotovo ne razmišljaš kot Rudi, kajti če bi dobro prebral njegove odgovore, bi videl, da se globoko ne strinja s tako ozkimi panji kot so nukleusi, to pa zaradi tega, ker globoko pozna čebelje resnične potrebe. Ravno o tem mi je že parkrat odgovoril in zato sem osebno zavrgel to idejo ...
Bodi dobro, j

Tole o enakem razmišljanju se je nanašalo zgolj na globino VSEH satov v plodišču. O tem sva pisala z Rudijem. Vidim, da nisi razumel Smile ali pa jaz nisem dovolj nedvoumno napisal.
Sicer pa vem, kakšno je njegovo nestrinjanje z ozkimi panji I.B., zato se najbrž tudi ne oglaša več na SPOS-u.
Ampak tudi Oscar Peron se globoko ne strinja z Rudijevimi panji (so preozki) in priznava samo LR Wink

Lep dan vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko, očitno še malo premalo veš, da bi lahko razumel bistvo problema: to, kar je dosegel Rudi, je MINIMUM, na katerega še lahko stisnemo čebeljo družino.

Vsi pravijo, da je AŽ panj pramajhen, a če malo računaš, so štiri naklade Warre po satju ravno nekako za en 10-satni AŽ. No, Narava in praksa kažeta, da je to ravno dovolj za družino samo, nič pa ne ostane za čebelarja - če želimo seveda regresijo in zdrave čebele.. Zato je Rudi na moja vprašanja odgovoril, da bi tak dimnik moral biti pač toliko višji, torej bi v končnem prišli tam čez dva metra in pol Question, kar pa v praksi ni mogoče.

Ali drugače; če prav razumem, družina zase rabi 3x3x2x4 dm2 prostora le zase. To je vsaj 72 litrov, plus medišča na vrh tega. Torej najmanj okoli 100 litrov, da je še za čebelarja. Zdaj pa teh 100 litrov lahko stisneš na 10, 9, 8, 6 ali 5 ali 3 ali en sat - po želji?

Mojstri pravijo, da je 8 satov širine minimum za lepo okroglo gnezdo pozimi, takšno pa je najbolj primerno za družino. To je ugotovil tudi Warre. Vse ostalo RAZVLEČE gnezdo pozimi v podolgovato, zato takšni panji potrebujejo debelejše stene - ožji kot so, debelejše morajo biti. To ve ves svet. Če ti pogoji niso izpolnjeni, so čebele v stresu in prisilno rojijo. Avtor pet satarjev zavira rojenje tudi na klasične načine, menja tudi matice, hude matice ("z zadovoljstvom") ubija ... To so njegove besede.

Vsega tega v panju Rudijevega sistema ni potrebno početi.

Ko se sprejme ta način razmišljanja, je jasno, da Rudi dela na način, ki odgovarja čebeli v najboljši možni meri, način pa je prilagojen slabšim pašam do samega dovoljenega roba. Lahko pa seveda uporabljaš večje panje od Warre, če so paše obilnejše.

Oscar je Rudiju dejal, da naj pač ne čebelari, če ima takšne slabe pogoje. Oscar bi tudi tebi odsvetoval čebelarjenje, ker nimaš dobrih paš (bistvo čebelarstva je vsaj srednje dobra paša, vse ostalo je mučenje v nekih čudnih panjih??). Rudijev W-sistem pa je korak naprej, vse do roba dopustnega za dobro čebele. Manj od tega je zmota. Tudi če slučajno komu uspe, nima naslednikov.

Zakaj Rudi ni na SPOSU je druga zgodba, ki bi jo lahko zaznal: oglašali so se vsevedneži in agresivni čebelarski industrijski čistuni in ga napadali iz vseh stvari, spregledali pa uspeh in argumente, ter sami v zameno ponudili - nič! A ko so odšli v svoje čebelnjake, so spet tretirali s strupi, drugim pa onemogočili pravo učenje. Z b..... se ne da resno pogovarjati., zakaj bi torej se? Cool

No, malo debate ne škodi, ker mnogi razmišljajo kot ti, pa da se zna ločiti. Če kdo želi uspeti na Rudijev W način, naj dela le tako, kot Rudi predlaga, to je moj nasvet. Šele ko uspe, lahko prilagaja sistem. Za vse druge metode in poskuse pa želim da se odprejo sosednje teme in dileme Laughing.
Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Rudi
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 07.07. 2011, 13:22
Prispevkov: 223

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 12:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
No, malo debate ne škodi...


Sigurno da ne skodi ako se debatira o temi kaj je cebelaru poznato iz osebnih iskusnji, ako debata skrene u kaj bi bilo da bi bilo a o temu kaj bi bilo nimas iskustva nego samo predpostavljas ili su te krivo naputili, to vise ni debata, to je tuc prazno slamu i brzo pride do zamora diskusije, jer sa jedne strane stoji iskustvo vec cebelari u svetu po tem pitanju, a z druge strani stoji isustvo in znanje koje je ravno null, zero, nada, nix. Capish.

Marko, kad pravis; 'Združiti' Brndin nukleus, Warreja in Rudija (Oscarja), to napravi i kad budes imao pozitivne rezultate (skroz jedno 20 let) pridi i diskusija more bit vazeca, dokle je samo kaj bi bilo da bi bilo in zamara. Kako u cebelarstvu gresku odkrijes i shvatis (ako?) tek poslije leto ili dve ili vec, poslusaj iskustvo drugih ne uci na svojih greskah, nimas vremea za to. (primjer ti je kako si izgubio 2 leta z ovogodisnji roji, i ako za svako gresku zelis sam provjerit racunaj koliko let ti treba).Laughing

PS: to ti je i odgovor zakaj ni vec na SPOSU. By the way, tamo ni nobenga ki cebelari brez tretiranja, zapomni si dobro!

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla, Jernej.
JernejM je napisal/a:
Marko, očitno še malo premalo veš, da bi lahko razumel bistvo problema: to, kar je dosegel Rudi, je MINIMUM, na katerega še lahko stisnemo čebeljo družino.


Prosim, preberi še enkrat, na kaj se je nanašalo tisto 'enako razmišljanje' Rudija in mene. Samo in izključno na globino vseh satov v plodišču, I.B. pa je svetoval, da za uspešno prezimljenje v njegovem malem panju mora biti srednji sat celota.
Ti si sedaj, res ne vem zakaj, vse skupaj razpotegnil na koncept čebelarjenja Rudija in I.B., ki sem ga omenil. Ni šlo za to.

Tega, da še premalo vem, se pa močno zavedam. Sicer ne bi sodeloval na forumih z vprašanji in svojimi pogledi, ampak bi vse skupaj spremljal potiho in s prizanesljivim nasmeškom v udobnem naslonjaču.

Uživajte v lepem dnevu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo, Rudi Smile

Kje si ti sedaj? Na morju ali 'čez lužo' ? Wink

Rudi je napisal/a:
Citiram:
No, malo debate ne škodi...

Marko, kad pravis; 'Združiti' Brndin nukleus, Warreja in Rudija (Oscarja), to napravi i kad budes imao pozitivne rezultate (skroz jedno 20 let) pridi i diskusija more bit vazeca, dokle je samo kaj bi bilo da bi bilo in zamara.

Velja Smile Važi !
Naj samo dodam, da nisem o tem, kako nameravam združiti dobre strani Warreja, Brnde in Tebe (Oscarja), na tem forumu napisal niti besedice in zato nisem s tem obremenjeval diskusije. Se oglasim čez dve, tri leta Wink
Rudi je napisal/a:
Kako u cebelarstvu gresku odkrijes i shvatis (ako?) tek poslije leto ili dve ili vec, poslusaj iskustvo drugih ne uci na svojih greskah, nimas vremea za to. (primjer ti je kako si izgubio 2 leta z ovogodisnji roji, i ako za svako gresku zelis sam provjerit racunaj koliko let ti treba).Laughing

Ja, prav imaš ! Kje pa si hodil, ko sem jaz naselil Warre-ja letos z velikim rojem točno tako, kot sem bral pri 'izkušenih mojstrih', da se čebelari v Warreju ? Wink

Lepo te pozdravljam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rudi je napisal/a:

PS: to ti je i odgovor zakaj ni vec na SPOSU. By the way, tamo ni nobenga ki cebelari brez tretiranja, zapomni si dobro!
lp

Citiram:
Sasvim je jasno pcelari truju pcele i varou sve vise i vise i umesto da varoe ima sve manje i manje ono je kontra, varoe sve vise i vise.
Brnda ne tretira nicim i pcele mu opstaju , pa to je bajka, a ljudi ,pcelari u XXI veku ne veruju vise bajkama, sto je sasvim jasno , da im i ja ne pricam bajke vec istinu.

Ivan Brndušić 3.2.2010 na SPOS
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 14:46    Naslov sporočila: Re: RUDIJEVA W-METODA ZBRANO V SLOVENŠČINI Odgovori s citatom

Zdravo !

Konstruktivno Wink sem se prebil skozi prevod/povzetek RUDIJEVE W-METODE in tule bi opozoril na nekatere nejasnosti, nedoslednosti ali morebitne napake. Prosil bi vaju (Zlatko in Jernej), da jih pregledata in napišeta, ali so omembe vredne. Seveda pa je najpristojneši za to Rudi Wink
Morda bodo nekatere opombe videti in slišati pikolovske, a toliko sem se že naučil v čebelarstvu, da vem, kako res je, da je hudič velikokrat v podrobnostih Wink

[quote="JernejM"]RUDIJEVA W-METODA, 1. DEL


Osnovni pogoj za uspešno čebelarjenje s ciljem nič tretiranja je:

- izločitev okvirjev,
- pustiti čebelam začetne letvice samo v tretji nakladi (v primerih čebelarjenja z Warre panjem), v kateri začno z gradnjo plodišča navzdol,
- pustiti čebelam gradnjo globokega neprekinjenjega gnezda (plodišča) skozi tri Ware zaboje (63 cm). Tako čebele delajo tudi v panju v naravi.


Pri izločitvi okvirjev bi bilo dobro dopisati "V PLODIŠČU" oz. v prvih treh nakladah. To je sicer v nadaljevanju omenjeno, a se mi zdi že pri povzetku dobro omeniti.
JernejM je napisal/a:

Če je normalen Warre zaboj visok 21 cm, se zaradi slabe paše zgodi, da je zgrajen le na pol, in potem ne služi svojemu namenu, ker je med vrhom četrte naklade (čebelja nedotakljiva zaloga) in satjem pete (medišče za čebelarja) prazen prostor (zrak), zato je kot rešitev uporabil pol-naklado visoko 12 cm. Ta pol-naklada vsebuje letvice z voščenimi trakci (lahko pa je le linija voska), in ko jo zgradijo, ji podstaviš drugo prazno pol-naklado.

Polnaklada lahko vsebuje tudi okvirčke (satnike) in ne samo letvic.
JernejM je napisal/a:

Če zaradi slabe paše te druge mediščne naklade ne zgradijo, jo po koncu paš odvzameš in spustiš dol vrhnjo, ki je polna, dokler konec avgusta ne pobereš medu.

Tu se mi zdi pomembno, da bi Rudi pojasnil, ali je po njegovem dober le ta način (podkladanja) dodajanja novih polnaklad, ali je enako dobro, uspešno, sprejemljivo tudi enostavno dodajanje naklad na vrh. Če gledam na to s stališča vznemirjanja čebel, se mi zdi še bolje, če samo dodaš polnaklado. Še posebej, ker Rudi (prevod) v nadaljevanju pravi:
"Ena od večjih prednosti za čebelo pri postavljanju naklad na naraven način je ta, da se vpliv čebelarja na plodišče zmanjša skorajda do ničle, saj panja ni potrebno več odpirati in odvzemati okvirjev. "
JernejM je napisal/a:

2. Prenos naravnega načina življenja čebel v nakladne panje
Osnovna zgradba domovanja čebelje družine je naslednja:
Tri Warre naklade po 21 cm je plodišče (letvice ima le zgornja naklada), s četrto naklado nad plodiščem (ima letvice)

Ali lahko tudi okvirčke ?
JernejM je napisal/a:
, ki je njihova nujna rezerva in se je čebelar ne dotika. Šele potem sledijo »čebelarjeve« mediščne naklade (ena ali več), z letvicami.

... ali okvirčki, polokvirčki ... .
JernejM je napisal/a:

....
Šele ko napolnijo četrto zgornjo (napolnijo svojo zalogo), se doda peta (velikost je odvisna glede na paše, in je z letvicami, z okvirji, pol-okvirji, ali brez).

Kako je to mišljeno 'brez' ???
JernejM je napisal/a:

Osnovna postavitev po vselitvi roja so torej trije prazni zaboji, vsak pa ima v svoji sredini tanko letvico, katere naloga je držanje satja (kot v košu).

Razen tistega zgornjega, v katerem so letvice, kajne ?
JernejM je napisal/a:

Četrta naklada spodaj ni le zaradi boljše zimske prezimitve, ampak je predvsem prostor za razvoj zalege spomladi.

Katera 'četrta' naklada je sedaj tu mišljena, saj pišeta, da je spodaj. Vse do sedaj in v nadaljevanju omenjeno (četrta) pa se nanaša na tisto, ki jo dodamo na tri naklade plodišča in služi za rezervo hrane.
JernejM je napisal/a:

Čebele ustvarijo boljšo klimo, če so že kar takoj v štirih nakladah, tako v pogledu da jim je hladneje oziroma topleje, kadar se zunanja temperatura spreminja. Četrto naklado je potrebno postaviti čimprej, v nekaj dneh po vselitvi roja, in ni potrebno čakati, da zgradijo zgornjo ali spodnje naklade.

Tule so z 'zgornjo ali spodnje naklade' mišljene prve tri naklade (plodišče), kajne ?
JernejM je napisal/a:

Zelo pomembna ugotovitev je, da bo roj, ki ga damo v zgornji Warre zaboj z 5,1 mm satnicami, naslednje leto začel takoj graditi celice, široke 4,9 mm in manj.

Uh ... Od kje pa so sedaj prišle satnice v prvi zaboj ?
JernejM je napisal/a:

5. Delo z družino
Glede uporabe apiguarda Rudi priporoča neprekinjeno tretiranje do 42 dni, posebej v primeru večje okužbe, to pa zato, da se v celoti poležeta dve kompletni generaciji čebel in tako pride v stik z zdravilom tudi vsa varoja, ki je prisotna v zaprtih celicah. Pravi, da se na tak način znebimo 99, z malo sreče pa celo 100% varoje.

Tisto ' ... ki je prisotna v zaprtih celicah' je treba nujno popraviti v ' ... ki je BILA prisotna v zaprtih celicah', saj Apiguard v pokriti zalegi na varojo ne deluje.
JernejM je napisal/a:

8. Pomembne ugotovitve
- Podkladanje praznih zabojev, četudi družina ne zgradi satja do podnice, pomaga pri njeni regulaciji celotne klime panja, seveda s pomočjo zmanjšanega žrela. Čebele na tak način tudi veliko boljše prezimljajo in pri tem porabijo manj hrane. Zato je prazna ali pol-prazna podklada še nedograjenega plodišča nekakšen temperaturni amortizer in prostor za spomladanski razvoj.

Tule gre za manjšo (zame) nejasnost.
Pišeta o podkladanju praznih zabojev, o katerih pa Rudi ne govori, ampak pravi, da se da roj kar takoj na tri naklade.

Upam, da ni preveč Smile Vse je zelo dobronamerno.

Lep dan vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 03 Avg 2011 16:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rudi:

Citiram:
Probaj logicno razmisljat ces bit manje mucan i imet prej rezultate.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2011 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velja Smile .
Hvaležen sem za vsako spodbudo in usmeritev na pravo pot.

Vsem lep dan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2011 06:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala ti, odprl si prava vrata. Saj v duši čutiš kaj je prav in kaj boli. Na zgornje teze sem dvakrat odgovoril in potem zbrisal, saj je vse, če se dobro študira, jasno in logično, vsega pa se le ne da dati v čistopisni tekst - to je le grobi kažipot za tiste, ki imajo vsaj nekaj talenta za nove stvari. Čebelarstvo je nenezadnje le izostren občutek za neke stvari, besede pa, če jih je preveč, le razdvajajo ljudi. Logika deluje le v tej usmerjevalni in grobi fazi, to je dovolj, brez nje ne gre, v končni fazi čebelarjenja in življenja pa se stvari odvijajo tudi precej drugače od logike, zato je treba imeti duha, oziroma občutek.

Kar sva z Zlatkom pisala, je Rudijev govor, pisanje, on pa vsega ni povedal, ker ni treba, bistvo je vedeti, kateri del panja je čebelji in se ga ne dotika in kateri del je čebelarjev in lahko notri obešaš kar ti pač paše in lastna filozofija veli.

Če kdo kaj predlaga ali vpraša, so nas mojstri naučili, da je za to dovolj eden dva ali največ tri vprašanja, drugače kar utihnejo.

Pravzaprav je ta forum svoj namen že dosegel in če debate ne bi mogle iti lahkotno, se teme lahko tudi zapro.

Lepo se imejte, moram iti popravit cirkularkico, da bom lahko čez zimo rezljal nove, "Rudijeve" kištice. j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2011 07:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JernejM je napisal/a:
... Na zgornje teze sem dvakrat odgovoril in potem zbrisal, saj je vse, če se dobro študira, jasno in logično, vsega pa se le ne da dati v čistopisni tekst - to je le grobi kažipot za tiste, ki imajo vsaj nekaj talenta za nove stvari. Čebelarstvo je nenezadnje le izostren občutek za neke stvari, besede pa, če jih je preveč, le razdvajajo ljudi. Logika deluje le v tej usmerjevalni in grobi fazi, to je dovolj, brez nje ne gre, v končni fazi čebelarjenja in življenja pa se stvari odvijajo tudi precej drugače od logike, zato je treba imeti duha, oziroma občutek. ...

Če kdo kaj predlaga ali vpraša, so nas mojstri naučili, da je za to dovolj eden dva ali največ tri vprašanja, drugače kar utihnejo.

Zdravo, Jernej.
Hvala tudi tebi za pojasnila in razmišljanje.
Včasih me pa vseeno še vedno presenetiš Wink .

Sprehodil sem se skozi temo o Rudijevem načinu čebelarjenja v Warreju, ki jo je pred manj kot mesecem dni začel Zlatko in tam si postavil mojstru okoli 50 (petdeset) vprašanj Very Happy , sam pa mu nisem niti enega, tako da teh nekaj mojih zgornjih opomb verjetno ne predstavljajo prav velikega 'besednega balasta'.

Ej, naj ti gre dobro s cirkularko ! Jaz sem ravno razmišljal, da bi kupil sedaj nekaj desk in jih do zgodje pomladi na podstrešju ravno prav posušil.
Lep dan vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2011 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse OK. Le če kaj sprašuješ, vprašaj le vprašanje ali tri naenkrat. Enako je s predlogi. Potem bo vse Ok, drugače pač ne gre.

Če hočeš deske, naj ti jih narežejo zdaj, da se vsaj 2 meseca sušijo in morajo biti obtežene in z vmesnimi letvicami, drugače se zvijejo. Naročil sem širino 26 cm, da bo približno za dve mediščni nakladi. Deska se med sušenjem skrči za 1 - 1,5 cm. No, to je mimogrede, lep dan, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2011 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No sedaj ko sem prišel iz morja pa se lahko oglasim še jaz.

Najprej... Hvala ti rudi, da si vzameš čas in nam razlagaš in nas učiš svoj način dela s čebelami. Hvala tudi vama, Jernej in Zlatko, da sta prevedla vso to znaje v Slovenščino, da mi, ki slabše razumemo hrvaščino, lažje razumemo.

Naprej... Jernej piše da mu ni uspelo prenesti slik?
Tu so vse, ki jih je v drugi temi objavil Rudi. Poleg njih sem dodal kratek opis, ki pa ni nujno čisto pravilen. Če ni me prosim popravite. Najbolje pa bi bilo da bi Jernej prestavil skie v zgornji tekst, da bi bilo res vse zbrano. Vendar je imel že s tem toliko dela, da ga ne prosim za nič več. Če pa boš vseeno našel čas pa ti lahko slike pošljem tudi jaz, če ti jih ne gre kopirati.

Razlike v razporeditvi malih in velikiv celic v globokem in prekinjenem satju:




Rudijevi panji:


Letvice, ki podpirajo globoko satje, da se ne sesede:


Letvice s trakovi. Trakove uporablja le za ind. roje:


Polovična naklada z letvicami:


Roj na treh nakladah(zgrajeni dve in pol):


Žrelo in ventiliranje:


Mesto ugriza varoje na bubi:


Bakteriji, ki ju prenaša varoja in držita "ugrizno luknjo" odprto (Nisem siguren če sem prav razumel):



Še enkrat, kaj prikazujejo slike ni 100% pravilen prevod. Je zgolj tak kakor sem ga jaz razumel in resnično prosim tistega, ki bolje razume jezik, da me popravi, če ni točno.

PS:
Mimogrede... Rudi, na katerem otoku imaš čebele?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2011 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super Boris, hvala lepa, zdaj pa je vse tudi tukaj! Meni ni šlo, nekaterih ni spremenilo v slike, četudi sem vse naredil enako. Kar naj bo tako, kot si naredil, ne grem več gor v tekst, dovolj je bilo za zdaj Wink . Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
izi



Pridružen/-a: 27.11. 2012, 21:43
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2012 22:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav, zanima me, kaj pa se je letos dogajalo z čebelami pri vas z tem sistemom čebelarjenja?

Hvala za odgovor, če kdo še čebelari z takšnim sistemom in lep pozdrav, Izi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> WARRE panj in metode
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.