NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zaradi varoje padla družina

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> VSE O ŽIVLJENJU ČEBEL
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2012 18:44    Naslov sporočila: Zaradi varoje padla družina Odgovori s citatom

Zdravo

Čeprav je tema Vse o življenju čebel, bom odprl podtemo o propadu družin.

Matej, jaz ... pišemo o padlih družinah pozno jeseni in v začetku zime.
Matej je najprej 'okrivil' ŽC kot tistega krivca, ki je s preblagim učinkom povzročil padec njegovih čebel. Padle naj bi torej zaradi varoje.

Zdaj je sicer bolj verjetna druga teza.
Za moji dve družini smo nekako soglasni, da sem zagrešil začetniško napako in jih preveč nahranil, zimskih čebel ni bilo dovolj in družina je ob polni skledi propadla.

Kako pa z dokajšnjo mero gotovosti ugotoviti, da je padla prav zaradi varoje ?
Kateri so tisti znaki, ki pokažejo nanjo ?

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2012 22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako naj bi dali vzrok propada druzin na varojo?

Meni se zdi, da, ce je druzina fuc je morda dobro, da se kiste pozorno pregleda, kajne? Ce so mrtve cebele na podnici je treba le-te pocasi in dobro pregledati, da se dozna koliko, ce sploh, je varoja na cebelah?

Sem danes na Jozetovem forumu ( izgleda,da je tudi on dal rep med noge in mrknil?) kako opisuje padec druzine in meclje obtozitev na Nosemo, ceprav nima dokaza za to, (je pa on znan in izkusen raziskovalec takih zadev) Wink Podnica na njegovem superkratkem videu je skoraj popolnoma cista, le nekaj cebel lezi tam mrtvih. Na prvi pogled to meni pove, da so bile lacne, saj je na podnici samo nekaj malega drobirja. Ce bi clovek kihnil pa bi se to odpihnil in kam potem dat krivdo? Nekaj taksnega drobirja normalno mocna druzina dol vrze u pol ure in ne cez celo jesen.
On je tudi mnenja, da cebele nabirajo "umazano' vodo ki se odteka od naselij okrog Ljubljanskega barja? (Tudi ta je bosa!)
Skoda pa je, da ne pokaze nobene slike kjer bi clovek lahko videl satovje na katerem so cebele bile. (mogoce je pa to namerno?) Pa tudi zeeeelo malo se da razbrati iz videa na You Tube ki je samo piclih 11 sekund dolg!?
Tako, tisti katere zanima kaj je vzrok, oni pa naj dobro pregledajo tudi plodiscne sate kjer so se varoje/cebele izlegale. Ce se komu zdi, da je kriva varoja pa se to lahko dokaze na izleznih satih, ce je varoja bila tako stevilcna bi se jo moralo nekje videti, jo opaziti, saj, ce druzina pade z njo pade tudi zajedalec!
Ce mislite, da so tudi varoje zapustile panje, lahko so, kaj pa jaz vem..? Vem pa z vso sigurnostjo, da, ce je kriva varoja MORA le-ta biti nekje u kistah, mar ne? Ce je pa ni, pa ze imate odgovor na vprasanje ki vas matra.
Zdi se mi pa, da lahko z sveco ali pa mocno lucjo iscete varojo po kistah - ni je nikjer videti, kaj ne? Ce je bila varoja in je izletela ali pa kakorkoli odsla, izginila iz panja, njeni drekci pa zal ostanejo, saj druzina naj bi bila u slabi kondiciji in varojinega dreka ne bo spucala, (spucajo te drekce ko matica zalega) cetudi bi to lahko postorila u kaksnem drugem casu, placu.
Drekce pa morate iskati u celicah kjer se je vse to dogajalo - valilo! Iscite bele kakce in 'madeze' u posameznih celicah. Take sledi pusti varoja stalno za sabo in cebelar tega ne more zakrinkati ali pa skrivati, ce se comu tako pocetje zdi pomembno ... se lahko pregleda in vidi kaj in o cem se u tej uganki gre.
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 00:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

U Frank, kje pa si bil do sedaj s temi drekci od varoje, tega nisem še nikjer prebral. Bom za naslednje leto bolj pozoren, verjetno pa bom v mojih padlih družinah še vedno to lahko raziskal.

Torej tvoj recept je, če povzamem, dobro preiskati celice in padle čebele in brskati za varojo ali njenimi odpadki, ok. pa se bomo šli malo raziskovanja, zakaj pa ne.

Frank bodi dobro

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 02:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa jaz vem Zlatko? Smile

Mislim, da sem velikokrat pravil Jerneju, ko sem kaj preskocil in potem dodal ... Moja buca funkcionira na nek poseben nacin in, ce ne zmorem zadostne koncentracije si pac ne morem ustvariti sliko u mislih, torej nimam nobenih misli na doticni problem in, ce je buca u megli pa ne odgovorim.
Je pac tako, da imam buco polno znanja, toda ne pride pa vedno vse na dan takrat ko je treba. (Tudi ko rihtam svoje cebelice gre vse kar od "navade" ko pa zvecer buljim u TV pa me potem kaj stokne pa malo kolnem u brado ker nisem naredil tako ali pa drugace.
Sem danes pregledoval Jozetov forum pa so tam sprasevali kako on pride do svojih zakljuckov ki so vcasih precej . . . . no pa saj ni vazno.....
Tako, da se mi je danes posvetila lucka u buci o tejle zadevi.
Se pa dobro spominjam, da vas tukaj, tudi na onem forumu, vedno sprasujem, ce imate dokaze, da je kriva varoja?
Beri, da mora biti na podnici, bradi, kistah tudi mrtva varoja, saj ko ta nicvredni zajedalec umori svojega hosta si sam tudi zadrgne zanko okoli svojega vratu! Ljudje, (namerno pisem >ljudje< namesto >cebelarji,< saj vsi niso to) posebno letos, izgubljajo cebelje druzine bolj kot pa kadarkoli preje, toda skoraj nikoli pa ni na podnicah ali pa u satih nobenega dokaza, da je tako.
Skoda je le, da sem pred nekaj meseci fasal neko rec na tole skatlo pa mi je sin tole kisto stimal/popravljal in s tem je tudi slo skoraj vse k vragu kar sem imel shranjenega. Mulc je kar sam odlocal kaj je dobro zame, kaj je koristno in kaj ni in je brisal vsevprek, da bi se kaj nasel za izbrisat! (Preiskave, strokovni papirji, skratka dokazi katere sem imel shranjene prav za take primere ko kaksen najeverni Tomaz zahteva dokaze)
Vseeno, letos je malo pozno, toda opazam pa po EU forumih in pisanjih katere dobivam, da cebelarji se sedaj zapirajo panje in nic ne pregledujejo ali pa gruntajo kaj je res pofalilo?
Domnevam seveda, da imate toplo vreme, da se lahko odpira panje ob tem casu? Velikokrat pa se mi zdi, da je prevec ljudi u skrbeh za svoje cebelce; pa stokajo, trkajo, poslusajo in, ce ni suma pa podri njih bajto! Sem zadnjic nekaj nakracal, da si zelim, da bi lahko vse vase cebelarje vzel pod roko in jih vse zacel uciti prav od zacetka. VSI imamo neke skrite, vcasih celo neumne navade in ena od teh je, da se od casa ko so cebele u gruci panjev ne slata. Kajti vsakokrat ko trkate, poslusate in stokate, takrat se cebele razpasejo po panjih in ceprav nimate ravno hude zime doma, mraz pa seveda naredi svoje in nekaj jih izleti, druge pa otrpnejo po panjih in preden se pa prikaze pomlad pa je panj lahko kar prazen ki drugace nebi bil! Takoj ko druzina pade, pa je kriva varoja in Zlatko siguren sem, da sam ves, da varoja ni vedno in u prav u vsakem primeru kriva za izgube.
No ja, tudi Bog ni tale svet ustvaril u enem dnevu, prav tako bo tudi nam vzelo nekaj casa, da kaj pogruntamo, spremenimo dostop, oziroma nacin oprave cebel ali pa na nek nacin dokazemo kje smo reci zgresili. Vsaka rec pac vzame dolocen cas, da se stvari razkrinkajo.
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej hvala Frenku za njegova pojasnila in takoj iskreno priznanje, da sem s to temo začel na podlagi informacij, ki so se mi zdele tako zanimive, da bi jih takoj podel z ostalimi.
A sem se zadržal Smile in počakal, da vsaj kdo napiše prispevek o svojih pogledih na to, kako ugotoviti, ali je družina padla zaradi varoje.

Zato, da ne bi že vnaprej determiniral smeri in koga oropal lastnega mnenja.
Predvsem pa mi gre za to, da bi lahko z veliko mero gotovosti rekli: Da, družina je padla zaradi varoje. Tretiranje torej ni bilo učinkovito.

Ali pa ovrgli sum z varoje in iskali v drugih smereh.

Nasploh se mi zdi značilno za nas, ki smo še bolj na začetku, da svoje napake pokrivamo z varojo, kadar gre za padle družine. Varoja je pač priročen vzrok in za povrh zveni še dokaj verjetno ob našem iskanju poti brez kemije.

Kje sem dobil zanimive informacije ? Od tudi našemu Frenku dobro znanega Michaela Busha, ameriškega 'natur' čebelarja. Saj ga poznate tudi drugi.
http://www.bushfarms.com/bees.htm

Eden njegovih značilnih postulatov je: "The only way to have a sustainable system of beekeeping is to stop treating. Treating is a death spiral that is now collapsing."
Najbrž prevod ni potreben, saj lahko vsakdo začuti v teh besedah duh (tudi) tega foruma.

Evo, kako dobro je, da imamo forum. Celo Zlatko, ki ima že nekaj kilometrine, je presenečen nad tem, kar je napisal Frenk glede sledi v panjih, padlih zaradi varoje.

In zdi se, da se Frenk in Bush povsem ujemata v pogledih glede ugotavljanja teh znakov.
Frenk, sta se skupaj čebelarsko izobraževala ? Wink

Tule bom Busha kar citiral:
Michael Bush je napisal/a:
It's not hard to diganose. A hive lost to Varroa will have thousands of dead Varroa on the bottom board. It will have Varroa feces (little white flecks) in the brood comb. A hive that has died of other causes has very few Varroa (in fact hard to find) and no Varroa feces that I can find. I think I lost enough to Varroa in the past to know what it looks like...


Še prevod - čeprav bi tu lahko prilepil kar Frenkov prispevek Smile :
"Diagnoza ni težka. V družini, ki je padla zaradi varoje, bo na podnici na tisoče mrtvih varoj. V plodiščnem satju bodo varojini iztrebki (majhne bele packe).
Družina, ki je padla zaradi drugih vzrokov, ima zelo malo varoje (pravzaprav jo je težko najti) in nobenih njenih iztrebkov.
V preteklosti sem izgubil dovolj družin zaradi varoje, da vem, kako to izgleda.
"




Padle družine velja torej dobro pregledati. Še posebej velja to za nas, ki stopicamo po drugačnih poteh od večine.
Zato, da ne obupamo nad potjo, ki morda le ni tako negotova ali celo slaba. Pravzaprav zdaj že vsi ugotavljamo, da je teh poti več.

Ko bomo znali čebelariti, bodo spomladi panji bolj polni. Morda v naših družinah varoja že sedaj sploh ni tako zelo usodna !?

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Electric Wizard



Pridružen/-a: 14.12. 2012, 21:46
Prispevkov: 90

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 13:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Učinkovitost zdravljenja, ki vpliva na preživetje družin je dokaj relativen pojem.
Zagotovo je potrebno zreducirat število varoj na minimum na tak ali drugačen način. Hkrati je potrebno vedeti koliko jih imamo še v zalegi.

Kljub zelo dobro opravljenemu zatiranju lahko vseeno izgubimo družine. Razlog za to je, da varoje dobimo od soseda.
Na ta način jih dnevno dobimo tudi preko 500. In teh varoj ne opazimo na podničnem vložku kot naravni odpad. To je resen problem zadnjih 5 let. Zaradi neučinkovitih zdravil, ki jih čebelarji prejemajo od "države" in hkrati od površnosti samih čebelarjev, ker ne vedo kaj sploh imajo v panjih.
V praksi to pomeni, da je potrebno biti previden še skozi pozno poletne/jesenske dni, ko večina niti več ne pomisli na varoje.

Družine, ki so šle rakom žvižgat zaradi varoje, odmrejo najpogosteje med novembrskimi prazniki. Razne informacije, ki sem jih bralna tem forumu, da je forumaš izgubil čebele že sredi avgusta so zame nove. Očitno pa je bila pri njemu prisotna tako reinvazija, kot zelo slabo opravljena tretiranja.

Na varojo pa pokaže prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege. Pokrovčki te zalege so precej naluknjani.
Glede mrtvih varoj na podnici se ravno ne strinjam, saj varoje prinešene od drugod ne dajo istega naravnega odpada kot tiste domače.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Electric Wizard je napisal/a:
Na varojo pa pokaže prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege. Pokrovčki te zalege so precej naluknjani.
Glede mrtvih varoj na podnici se ravno ne strinjam, saj varoje prinešene od drugod ne dajo istega naravnega odpada kot tiste domače.

S čem natančno se ne strinjaš, Roman ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Electric Wizard je napisal/a:


Na varojo pa pokaže prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege. Pokrovčki te zalege so precej naluknjani.


Roman, s čim utemeljuješ, da je prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege posledica varoje in to recimo konec decembra.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko je napisal/a:
In zdi se, da se Frenk in Bush povsem ujemata v pogledih glede ugotavljanja teh znakov.
Frenk, sta se skupaj čebelarsko izobraževala ? Wink



Hvala Marko.

Busha jaz poznam ze mnogo let, se iz casov ko se je "matral" samo z nekaj panji. Mozakarja kot cloveka ne zmorem ker je zeeelo len povrh pa je se ponosen na fact, da je len. On pravi, da, ce nebi bilo za lene ljudi bi mi se danes ziveli u skalnatih votlinah. On je mnenja, da samo taleni izumljajo nove reci, ker se jim ne da delati.
Ja, sva se precej let tolkla ne samo o cebelah pa celo o konjih. Sem na enem forumu nekoga malo popravil ker je le-ta trobil okrog, da so nasi Lipicanski konji resnicno spanski, pa celo, da so nemski. Bush pa je tudi mesetal z konji - vzgajal je te velike Belgijske konje. Pojma nimam, ce jih se?
Tako, skoraj celo leto je trdil, da so Lipicanci ameriski! General Patton, velik ljubitelj konj, jih je mislim da u Austriji "zaplenil in sibnil u US. Tam pa jih je veliko porazdelil svojim znancem in politicnim prijateljem in sedaj jih seveda vzgajajo tudi tam toda to jih pa ne naredi "Ameriske!" Toliko sva se "ogrela,' da sem mu pisal, da bom prisel k njemu in mu dobesedno s svojimi rokami zabil resnico u to njegovo buco. Twisted Evil
Tolkla sva ostro bitko tudi cez TBH panje katere sem imel toda se pa ne obnesejo u mrzlih krajih. To so panji ki izvirajo iz afrike in so bili iznajdeni tam - spadajo samo tam, tja. PIKA!

Je pa ze nekaj let odkar se ne javljam na forumih kjer je on clan in se par takih ticev. Ceprav se mi Bush ne dopade kot clovek, je pa dokaj dober cebelar in me verjetno sedaj z lahkoto u zakelj spravi, saj jaz pocasi drsim u zaton, njegova zvezda pa se sele sedaj dviga cez obzorje.
Tako, on je popolnoma zmozen biti tam in deliti znanje tam kjer ga manjka. Ni mi treba njih nic vec nadzirat, saj jim je vse zalaufalo tako kot je treba in to je to kar nas druzi, kaj ne?
No ja, Jernej ve o cem jaz tukaj govorim, saj sva se z Jernejem spoznala prev pri tehle kreganjih, kjer so tudi njega naskocili vsakokrat ko se je oglasil. Pojma nimate koliko politike je na teh forumih in kdor ni u soglasju s taglavno gruco vsevedcev je torej proti in tam se jih kar hitro losajo, ce ne pleses po njihovih vizah...

Tako Marko, zgodbica je dolga in zanimiva, seveda pa meji na opravljanje in tega pa nimam u namenu, da bi tukaj navajal, siril. Sem se zadeve samo toliko dotaknil, da boste spoznali, da se z Bushem poznava in veseli me se je njega le nekaj prijelo, saj od drugih slisim, da sedaj cebelari u LR panjih in to z nekaj stotinami le-teh.
Slisim tudi, da je le izdal svojo knjigo kjer ima vse to kar najdete na njegovi spletni strani napisano na papir, itd... Pojma pa nimam, ce je ta knjiga samo u E formi (Internetna) ali pa, ce je natisnjena in se jo lahko kupi kot tako.

Ce sva se skupaj cebelarsko izobrazavala, sprasuje Marko?
Pa kaj naj tukaj recem? Veliko sem se verjetno jaz tudi od Busha naucil in obratno, se mi zdi. Pa tako je tudi prav. . .
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Electric Wizard



Pridružen/-a: 14.12. 2012, 21:46
Prispevkov: 90

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko je napisal/a:
Electric Wizard je napisal/a:
Na varojo pa pokaže prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege. Pokrovčki te zalege so precej naluknjani.
Glede mrtvih varoj na podnici se ravno ne strinjam, saj varoje prinešene od drugod ne dajo istega naravnega odpada kot tiste domače.

S čem natančno se ne strinjaš, Roman ?


Zgoraj je bilo nekje zapisano, da je na podnici polno mrtvih varoj.
Če družina odmre zaradi reinvazije ni nujno, da je na podnici gora varoj, ki so odmrle same od sebe.
Zagotovo je kakšna več kot je normalen naravni odpad. Vendar, če bi se to lahko ugotovilo preko spremljanja naravnega odpada vsak dan, ne bi bilo toliko težav v jeseni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Electric Wizard



Pridružen/-a: 14.12. 2012, 21:46
Prispevkov: 90

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2012 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zlatko H je napisal/a:
Electric Wizard je napisal/a:


Na varojo pa pokaže prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege. Pokrovčki te zalege so precej naluknjani.


Roman, s čim utemeljuješ, da je prazen panj z nekaj čebelami na podnici in ostanki zalege posledica varoje in to recimo konec decembra.

lp
Zlatko


Klasičen je ta prizor - 5. slika in prazen panj:
http://adventuresinbeeland.com/2012/10/21/3rd-honey-bee-pests-diseases-and-poisoning-revision-post-the-lifecycle-of-varroa-destructor-and-monitoringtreatment-techniques/

Za decembrsko odmrtje bi moral vedeti kaj več. Lahko, da je razlog podoben kot pri Mateju.
Velikokrat pa pride do večih vzrokov... Slaba kondicija čebelje družine, veliko varoj. To privede do tega, da je višji odstotek poškodovanih čebel, ki zapustijo panj kasneje.
Včasih panja ne zapusti cela družina in notri ostane pest čebel z matico. Ko pride mraz jih pa stisne.

Za druge vzroke odmrtja je zelo lepo opisano s skicami, v knjigi Sodobno čebelarstvo 2.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> VSE O ŽIVLJENJU ČEBEL
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.