NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Metoda Franka Lukežiča

 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2012 20:15    Naslov sporočila: Metoda Franka Lukežiča Odgovori s citatom

Zbral Marjan Debelak:

A. Začeti tako, da naselimo zgodnji, pravi roj (najbolje iz družine, ki ima naravno grajeno satje) s sprašeno matico v panj (nakladni ali dovolj prostoren skladovnični) tako, da zasede celotno začetno panjsko prostornino (naklado ali etažo). Če je dana panjska prostornina prevelika za obseg roja ali ni dovolj tesno zaprta okoli prehodnega prostora satnikov, jo s premično pregrado zožimo in ustrezno zatesnimo prazne prostore in reže, razen žrela, da zagotovimo čimbolj toplo okolje v panjski prostornini čebeljega gnezda.
Predno roj vsadimo v tako pripravljen panj, v panj namestimo satnike, obvezno z osnimi razdaljami 32 mm*, ki imajo vstavljene satnice s celicami 5.1 mm. Roj vsadimo v tako pripravljen panj in vstavimo tudi pitalnik, v katerega nalijemo klajo čez par dni (da roj ne pobegne), če nastopi brezpašje s slabim vremenom. Krmimo z redko sladkorno tekočino 1 : 2, najbolje s počasnim odvzemom klaje (odprtina pitalnika za eno čebelo). Krmljenje z zdravstveno (HG) neoporečnim medom bi bilo sicer boljše, pa bi bil meden sat z doslej običajnimi velikostmi celic (5,4 mm), čeprav vstavljen popolnoma ob strani, preveč vabljiv družini za zaleganje in bi tudi predstavljal tveganja za pobeg roja.

B. Nato čez dober mesec, ko se izleže prva obilna generacija čebel iz celic 5.1 mm, opravimo podoben postopek z načinom umetnega roja (ometencem) iz te družine, ki je gojila zalego na satju s celicami 5,1 mm. Takrat vse satje, s čebelami na njem, iz panja damo v kozico (satno stojalo), v panj pa vstavimo nove satnike s satnicami, ki imajo celice 4,9 mm. Nato v panj nežno ometemo čebele s satja – in posebno pazimo, da ne poškodujemo matice - (najlepše z gosjim peresom) ter ponovno vstavimo pitalnik za, po potrebi (če ni paše) zasilno in tudi sicer ob manjši paši zelo koristno spodbujevalno krmljenje (redka tekočina sladkorja zaradi podobnih razlogov, kot pri vselitvi roja), da čebele sedaj, ko so se večinoma izlegle iz zmanjšanih celic (5,1 mm), že zmorejo graditi še nekoliko manjše celice, ki so vtisnjene na satnicah z dimenzijami celic 4,9 mm
Ometene sate (brez čebel) s celicami 5,1 mm z zalego, damo v oskrbo drugim družinam, ki še niso na satju 4,9 mm. Ostale pa v medišča ali shrambo.

C. Tako urejena čebelja družina naj ima odslej v gnezdu samo satje na satnicah 4,9 mm in so njene čebele, izležene iz teh celic sposobne graditi tudi naravno satje v pretežno takih velikosti celic. Zato sedaj lahko vstavimo v gnezdo za prosto gradnjo tudi kak satnik s samo označeno voskovno sredino, da ga mlade čebele zgrade bodisi s čebelnimi (večinoma 4,9 mm) ali trotovskimi celicami, ki jih tudi rabijo.
Panju s porastom števila čebel tudi ustrezno večamo prostornino, še vedno pa strogo pazimo, da čebele v njem lahko vzdržujejo v gnezdu nekoliko višjo temperaturo od običajne, kar poleg drugega, škodljivo vpliva na varojo.
---------------------------------.
*Če za poskus izberemo AŽ panjski sistem moramo upoštevati, da imajo ti panji pritrjena na panjsko steno in okence širša satna razstojišča od nujnih za ta poskus. Moramo jih bodisi zamenjati z novimi ali pa zasilno prekriti steno s temi razstojišči s plastjo penaste gume, na AŽ-satnike pa pribiti distančne tapetniške žebljičke, ki zagotavljajo zaželjeno zoženo širino satnih ulic. Okenca pa brez prevažanja čebel lahko tudi opustimo. Blazina iz penaste gume namreč pri odprtih ali snetih panjskih vratcih preizkušeno zapira, toplotno izolira in odvaja vlago iz panja. Poskrbimo samo za primeren notranji odmik blazine od satnikov, zanemotene prehode čebel iz sata na sat.
To navajam za primer, če bi se kdo od vaših preizkuševalcev vendarle odločil za ta preizkus tudi v AŽ-panjih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
izi



Pridružen/-a: 27.11. 2012, 21:43
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2012 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me, kje dobiš manjše satnice in pa zakaj se zmanjšuje velikost celice, kakšne so prednosti in slabosti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MatejM



Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28
Prispevkov: 767
Kraj: Bloke, 750 mnv

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2012 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izi,

Kot prvo te prosim, da si prebereš pravila na forumu. Še vedno ne vemo kdo si.
Kot drudo, prosim te da ta pravila upoštevaš in se jih držiš.
Kot tretje, prosim če si teme na forumu prebereš in ko ti kaj res ne bo jasno, ne najdeš vprašaj. To glede satnih celic in velikosti le teh je na forumu napisano ... holala.

Dobrodošel med nami,
Matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2012 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo IZI. Tudi mene marsikaj zanima.Če bi bil na forumu še prisoten Jernej, bi ti najprej naložil , da dobro preštudiraš vse dosedaj objavljene prispevke in šele potem postavljaš vprašanja.
Mene po bolj zanima kdo je ta "IZI" ? je to mogoče Izidor ali je to en izi čebelar.
Priznam pa , da mi je malce dolgčas in želim popestrit dogajanje.
Na voljo ti je rubrika Predstavitev članov. Prosim, dopolni svoj profil, da nam bo jasno s kom se držimo in pogovarjamo.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2012 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, IZI . Vidiš , da na forumu še vedno obstajajo pravila in regulatorji. Medtem , ko sem pisal, se je oglasil Matej z podobno vsebino.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2012 10:18    Naslov sporočila: NEKOLIKO SPREMENJENA METODA Odgovori s citatom

Zdravo.

V dilemi sem bil, kam uvrstiti svoj prispevek (ki je v resnici samo prepis in ne avtorsko delo ! ) - ali pod metodo našega Franceljna ali pa pod Zlatkov poskus s plastiko.
Nazadnje sem se odločil za Frenka, a ostaja Zlatko še vedno moj dober prijatelj Smile . Morda pa bo kdo prenesel besedilo še tja.

Za kaj gre? Tudi na srbskem forumu se razvijajo razprave o netretiranju in poteh do tega.

Eden od udeležencev je objavil video (in delni prevod), ki ga je sestavil nemški (mislim sicer, da je iz Linza) čebelar Stefan, ki pa čebelari na Kanarskih otokih.

Vsebina? Higiensko vedenje čebel in posledično neuporaba sredstev proti varoji. Del tega je tudi prehod na male celice.

Tiste, ki ste se podali na to pot, bo morda zanimal njegov način, dokaj podoben Frenkovi metodi, objavljeni tu, vendar z nekaj modifikacijami, ki naj bi zagotavljale boljši rezultat.
Zaenkrat se ne bom trudil s prevodom iz srbohrvaščine, če pa bo nuja, bom to seveda storil Smile .

Objavljam samo tisti del, ki se nanaša na prehod na 4,9mm :

Nastavak prevoda videa:
Pojava higjenskog ponasanja pcela je ovisna o broju pcela koje su potrebne za sve radove u kosnici.
Dee Lusby: male celije 4,9mm leglo je kompaktnije, manje pcela potrebno za njegovanje legla, one se zaposljavaju na higjenskim poslovima.
Pcele koje se izlegu u celijama 4,9mm zive puno duze,jer nisu zatrovane tretiranjima, kislinama i otrovima, boljoj podjeli obaveza u zajednici, manje stresa.
Uzmimo ovu "teoriju" za tacnu da ove pcele zive duze npr. 2 sedmice, onda sa tom "teorijom" objasnjavamo i pojavu higjenskog ponasanja pcele, jer imaju i previse pcela
u zajednici koje se rasporedjuju na sve potrebne poslove, a time i pojavu higjenskog ponasanja.

Kako nauciti pcelu da gradi male celije 4,9mm?

U nukleuse naseliti paketni roj sa maticom u kavezu i prihranjivati medom, veom vazno! Paketni roj se naseljava na plasticne ramove i plasticno sace 4,9mm i sa 32mm hofmanovim razmakom.
To znaci da ovakvih okvira u jedan nastavak LR moze stati 11 ramova-neparan broj (USA ili Italija i Madjarska).

Dok pcele oslobode maticu (2-3 dana) pcele ce unijeti med u sace i nece napustiti novo staniste sa malim celijama.
Matica ce zaleci veoma brzo ova (dodaje su prvi 3 rama) i onda se dodaju dvije satne osnove sa 4,9mm (Svedska) koje pcele grade i matica zaleze.

U medjuvremenu ne rijetko ce doci do tihe smjene matice. Kada nukleus bude pun i izgradjen (svih 5 ramova) prebacuje se u normalan nastavak, plasticni ramovi se prebacuju
prema zidovima nastavka a sace koje su pcele izgradile u sredinu.

Na svakoj SO jedan cosak SO se slomi(cca5 cm2) gdje ce pcele izgraditi trutovsko sace (5,4mm velicine).

Kada se leglo izleze iz plasticnih ramova, upotrebi se ponovo u nukleusu za naseljavanje slijedeceg paketnog roja (po potrebi) ili kada se
ova zajednica razvije na cijeli nastavak, podjeliti na dva drustva sa 5 ramova i dodavati SO s celijama 4,9mm.
Stefan kaze:"Pcele to znaju graditi,ali pcelar nezna za to".

Da zavrsim prevod od predavanja:

Ova gore navedena metoda "prisiljavanja"pcela da rade celije 4,9mm, je nastala kao poboljsanje prijasnje metode, kada su se koristile SO sa celijama od 5,1mm sto su pcele primale i gradile bez problema.

Problem je nastajao kada su se pcelama dodavale SO sa 4,9mm! Od 10 zajednica 2 su gradile male celije ali ne bez problema!

Jedino tretiraje koje ovaj pcelar provodi je posipanje secerom u prahu kada varoa uzme maha,inace ne tretira ni sacime!
U prvoj godini ova drustva koja su na 4,9mm ne ogranicava resetkom vec pusta ju se da se razviju koliko mogu,i pcele zimuju nerijetko na 3 ili 4 nastavka.

U prvoj zimi drustvo koje prezimi ima razvijenu higjensku naviku i samo izlazi na kraj sa varoom, a ono koje nije to uspjelo da aktivira, nece ni prezimiti!
Zato i preporucuje da se pocne sa nukleusima, nova drustva skloniti po mogucnosti od ostalih kosnica i od onih drustava koja prezime uzgaja matice
koje su se pokazale najboljim u svojim zajednicama sa izrazenim nagonom za higjenu.
Trenutno ima 150 zajendica i svako je dobrodosao da se uvjeri u sta govori.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2012 13:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Marko. Takšni teksti so nam potrebni. Za ohrabritev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2012 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj dodam še nedavno razmišljanje in izkušnjo Ivana Brndušića, ki odgovarja na vprašanje drugega čebelarja, kdaj bi čebele v vrškari , v kateri generaciji, spet začele graditi velikost celic 4,9mm.

Tvoje pitanje o saću u vrškari kada će i kako će biti 4,9mm ili kada će biti manje ćelije , neznam kako da definišem to pitanje ali moram pitanjem.

Znamo da su naši stari oduvek pčelarili sa vrškarama a ja znam kolegu koji nikada nije bio bez 20 vrškara u pčelinjaku. Te pčele u vrškarama je nasledio i uvek je rojeve iz vrškara ubacivao u vrškare što nam govori da je oduvek od kada su te pčele one su uvek bile na sopstvenom saću i nikada ga nisu smanjivale po teoriji koju nude zagovornici saća 4,9mm.

Ja sam dobio saće 5,1 i 4,9 pa sam prvo išao na 5,1mm pa posle na 4,9mm.
Saće 5,1mm prihvatile bez problema , ali sa ćelijama 4,9mm postoje ogromni problemi.
A hajde ja i neznam mnogo toga nisam naučnik nemam institut i saradnike ali dr.Tauttz iz Nemčke je radio isto što i ja i dobio iste rezultate sa ćelijama 4,9mm.

Več kot očitno je, da stvari ne bodo šle povsem preprosto, kar seveda ne pomeni, da je treba kar odnehati. Če bi bili čebelarji z vsaj nekaj deset panji, bi gotovo hitreje prišli do nekih rezultatov, za katere bi z gotovostjo lahko rekli: TO JE TO.
Pri našem (večinoma) majhnem številu panjev pa lahko mnogi drugi dejavniki (bolezni, suša, neznanje čebelarja itd.) izkrivijo pravo podobo rezultatov neke metode.
Pri tako majhnem številu panjev se lahko zgodi tudi obratno: uspeh, ki pa v resnici ni posledica uporabljene metode, v naslednjih letih pa, prepričani v uspeh, doživimo razočaranje.

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2012 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivan Brndušić je včeraj na vprašanje, ali bi bila kombinacija njegovega nukleusa (BN) in majhnih celic 4,9mm 'ubijalska' za varojo Smile odgovoril:

Moj nukleus i manja ćelija ? Nije potrebno.
Mikro klima, neparan broj ramova i broj ramova u mojim nukleusima omogućuje izlazak mladih pčela mnogo ranije pre 21 dana nego u bilo kojim dosadašnjim modernim staništima pčela i sa ćelijama koje same grade omogućuje, da se ne tretiraju ničim.
Što bi dodatno gubio vreme i novac kad je moj način zasnovan na jednostavnim rešenjima.
Jedan moj prijatelj mi je bio iskren i reko: 'Sigurno je pčelarstvo tako jednostavno i prosto čim si ti tako uspešan?' Zamisli?.


Upam, da ne smetim teme. Zdi se mi dobro na enem mestu postaviti čim več prispevkov in pogledov glede (ne)nujnosti prehoda na 4,9mm velike celice.

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.