NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj dobimo z zamenjavo matice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Nega, vzreja in zdravje čebel
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 07:31    Naslov sporočila: Kaj dobimo z zamenjavo matice Odgovori s citatom

Iz knjige Kantarja Matica je pojem.

Iz ene Ruske raziskave, ko je bilo potrebno pojasniti, kakšno korist imamo, če samo zamenjamo matico.

Vzrediti matice ni težko. Čebelarji so kupovali selekcionirane matice in od njih vzgajali mlade matice, žal pa so bili rezultati vedno slabi. Začeli so domnevati, da čebele krmilke kvarijo gensko zasnovo mladih matic. Gubin in Halifman sta hotela ugotovitistopnjo tega vpliva. V gnezdo čebelje družine srednjeruske čebele sta vstavila prazen sat, ki ga je matica hitro zalegla. Še preden so se iz jajčec izlegle ličinke, sta sat prestavila v družino kavkaških čebel iz katere sta predhodno odstranila vse satje z odkrito zalego. Kavkaške čebele so bile primorane krmiti tujo čebeljo zalego. Ko je bila zalega pokrita so jo vzeli iz panja in jo vstavili v inkubator z enako temperaturo in vlago kot v čebelji družini. V teh pogojih so se čebele normalno razvile in kmalu ob hrani iz medu in cvetnega prahu postale delovno sposobne. Iz njih so oblikovali čebeljo družino in ji dali možnost pokrivanja medu v satju. To je bil odločilni trenutek poizkusa. Raziskovalci so vedeli, da srednjeruske čebele ne pokrivajo medu na isti način. Kavkaške čebele zrel med v satju pokrivajo, tako da so pokrovci pritisnjeni na med, so temnejše barve. Srednjeruske čebele pa puščajo plast zraka med medom in pokrovci in sat je svetlejše barve.
Po končanem poizkusu je bilo jasno, da so kavkaške čebele "pozabile" izročilo svojih prednikov, saj so med v satju pokrivale "po rusko". Srednjeruske čebele, ko so njihove ličinke oskrbovale kavkaške čebele, pa so prevzele navado pokrivanja medu na mokri način, kakor to delajo kavkaške čebele.

Na Gorkovski univerzi v Rusiji je biokemik Vavilov naredil analizo matičnega mlečka in dokazal da se v matičnem mlečku čebel krmilk nahaja ne samo RNK ampak tudi DNK, odločilna snov dednega zapisa.

Torej tudi od zamenjave matic ne smemo pričakovati preveč. Vsekakor zelo zanimivo, vsaj za mene, ker nisem vedel, da se dedne lastnosti pri čebelah prenašajo tudi na ta način.

Še en dokaz več, da je čebelja družina superorganizem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Istok, tole je pa zelo po domače.
če bi čisto nakratko povzel, bi bil nauk naslednji: ne menjajte matic , čebele zanajo to bolje, kot mi.
Sem ti že zadnjič napisal, da upam , da uporabljaš tudi kakšne druge vire . Ne samo Kantarja.
Strinjam se , da ni za mešati ras.
Ne morem pa se strinjati s trditvijo, da so rezultati vreje matic vedno slabi.
Če zeliš vzgojit(zredit) Kvalitetno matico, potrebuješ najprej odličen vzrejni materijal. To se pravi odličnega matičarja.
Potem je dobro (zaželeno, nujno), da imaš dovolj znanja o vzreji. Primirno opremo (velikost prašilčka).
Naravne danosti kot so : izobilje naravne hrane, gostota trotov, konfiguracija terena, bližina trotovskega zbirališča.
Potem pa potrebuješ motiv. Oziroma moraš biti željan vzrediti NAJBOLJŠO matico. Temu pa sledi tudi Selekcija. Moraš biti pripravljen na izločanje (MORJENJE) neprimirnih (ZA NAŠE POJME IN VEDENJA) matic.

Če vsega tega nimaš ali nisi pripravljen početi je RES MNOGO BOLJE, da to delo prepustiš čebelam.

Zdaj pa ti postavljam vprašanje. Ali se ti ne zdi škoda , da so čebele v rojilnem stanju nastavile matičnike (veliko KVALITETNIH matičnikov) Čebelar pa ni sposoben, zaradi pomanjkanja znanja, opreme, nepremičnega satja, izkoristiti več kot eno do dve matici iz panja.
Znano in dokazano je , da so rojeve matice dobre , dolgožive in nosijo odlične lastnosti ob primirni selekciji.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tedi, nekaj morava najprej razjasniti. Kaj si mislil s tem, da je to zelo po domače? To je prvo vprašanje.

Drugo je to, da samo prenašam to kar sem prebral in se mi je zdelo zanimivo. Zanimivo pa mi je predvsem to, da se dedne lastnosti prenašajo preko hrane. In sem sodil, da je morda še kak tak nevednež tu, ki o tem kaj dosti ne ve in sem prepisal. Verjamem pa da takšne ki to vse vedo, to dolgočasi.

Vem da Kantarja nimaš rad, ampak tu ni nobene njegove trditve, tudi on prenaša ugotovitve ruskih strokovnjakov, ki jih pa seveda lahko vsakdo presoja po svoje. In mene zelo veseli, da je v knjigi Matica je pojem, napisal toliko povzetkov raziskav, ki jih potem lahko poiščemo in se z njimi podrobno seznanimo.

Tedi, jaz nimam nobenih načrtov da bi vzrejal matice. Razlogov je več, poglaviten je pa ta, da o tem nimam pojma. Mi pa takšni podatki lahko pridejo prav pri razumevanju razvoja družin, pri opazovanju.

Rezultati zamenjave matic niso vedno slabi, to je jasno. V citatu iz knjige piše, da so tam bili rezultati slabi in to je bil povod za poskus.

Odgovor na tvoje vprašanje v zadnjem odstavku je seveda pritrdilen. Je škoda. In blagor čebelarjem, ki to znanje in opremo imajo. Mislim pa da je med njimi kar precej takšnih, ki ne vedo, da se dedne lastnosti prenašajo tudi preko hrane, ki jo proizvajajo čebele krmilke. In jim je takšna informacija lahko dobrodošla.

Mimogrede. Imam občutek, kot da želiš z mano polemizirati. To je seveda mogoče takrat, ko napišem svoje mnenje. Ko pa nekaj prenašam kot zanimivost, potem pa lahko polemiziraš le z virom informacije.
V tem primeru so to Gubin, Halifman in Vavilov.

Velike črke na forumu pomenijo da kričiš. Ne vem s čim sem si zaslužil da kričiš na mene, he,he. Uživaj Tedi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iztok, zelo mi je žal, da si velike črke razumel kot kričanje. uporabil sem jih zato , da poudarim .
V začetku si napisal"žal pa so bili rezultati slabi.
Da je to po domače sem napisal zato, ker lahko nekdo, ki nikoli ni vzrejal matic potem ko prebere takšen sestavek pomisli, zakaj bi vzrejal matice, če bo rezultat slab.
Slab rezultat pri vzreji matic dobiš, ko se sestavijo vsi dejavniki (ki sem jih poudaril z VELIKIMI črkami).
Nikakor nisem želel polemizirati s tabo. Želel sem le povedati, da se da z primirnim znanjem in motivom narediti , kaj več kot pa prepustiti toku dogajanja.
Najbolj zaupam lastni izkušnji. Mnogo bolj kot neki študiji,ker sem videl kako se dela na v študijah , ki jih sproducirajo neke ustanove.
Če bi se genski potencijal ali materijal prenašal ali spremiljal z uporabo hrane. Ker se , če sodim po prebranem, je to odkritje vredno Nobelove nagrade. Do sedaj pa je na področju čebelarstva bila podeljena le ena. Za razlago čebeljega plesa.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bertran (1887, po Mažu 1956)
"Svoje dobre lastnosti mlade čebele podedujejo kakor tudi svoje slabosti in vse svoje občutke. Mlade čebele postanejo krmilke zalege, čeprav jih nihče učil. Izločajo vosek in delajo satje prez predhodne priprave za to delo. Nazadnje odletijo iz panja, se orientirajo, iščejo vodo, nektar in cvetni prah. Teh del ne opravlja niti mati niti njihov oče. Matica ima samo eno nalogo, da zalega jajčeca, vloga trota pa je poleg pomembnosti še bolj omejena. . Tako se ti čudoviti instinkti čebel delavk prenašajo iz generacije v generacijo, saj same nimajo neposrednih potomcev. Ali se dedne lastnosti ne prenašajos hrano, ki jo čebele krmijo svojim naslednicam? Ta hrana je proizvod njihovih organov in izločkov njihovih žlez.

Veliko čebelarjev - vzrejevalcev matic spregleda ta dejstva in tudi druge pomembne vzroke pri vzreji matic."

Meni zveni vse skupaj precej logično.

In še znanstvena utemeljitev

"Stomir Mladenov (2001) je zapisal, da so nukleinske kisline v matičnem mlečku ribonukleinska (RNK) (3.9-8.4 mg/g) in deziksiribonukleinska (DNK) (200-233 mg/g), v biološkem pogledu ena najpomembnejših vsebin, vezanih na proces delitve celic za prenos dednih zapisov, biosintezo beljakovin v organizmu in veliko drugih za življenje pomembnih procesov. "

Če zložiš eno in drugo, bi pa skoraj bilo za Nobelovo nagrado. Ne, hecam se. Jaz lahko to samo lajično presojam in se mi zdi zelo zanimivo.

Če si lahko dovolim še malo razmišljanja. Običajno čebelarji, večina ki me obkroža, ne razmišljajo o takih stvareh. Niti ne berejo literature kaj dosti. Ali pa skoraj nič. Sosed je pač mel čebele, navdušil še njih in vlečejo naprej sosedove izkušnje, pa svoje pridodajo in zadeva gre naprej. Z dobro in slabo prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2012 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je ,običajni čebelarji ne razmišljajo o takih rečeh.
Vse je logično in lepo se prebere.
Meni pa bi bilo še bolj logično, potrdilo bi to tezo- trditev, če bi ti znanstveniki , primerjali prenos genskega zapisa med čebelami. Če lahko analizirajo m. mleček, bi lahko analizirali tudi čebele, ki so bile v poiskusu uporabljene. Šele to bi bil resnični dokaz.
Mogoče piše tudi kaj o tem ali pa tudi ne.
Vidim , da si razumel, da nočem škodit. Postavil si zanimiv naslov. Lahko nadaljujemo ali pa nadaljujeva. V branje ti priporočam knjigo pokojnega DR. Rihar Jožeta. Vzrejajmo boljše čebele. Res , da je stara in kaj tudi ne drži več. Ampak zelo uporabna.
Odhajam v Ljubljano. Na vaje iz Angleščine. Do večera nasvidenje.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2012 08:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če malo nadaljujeva Tedi.

Tole je misel Eve Jablonka, priznane strokovnjakinje, ki lahko pojasni, da se geni prenašajo tudi preko hrane. Vendar ne vsake hrane, a ne. Mleko matere in matični mleček sta proizvoda žlez matere in čebele delavke.

" Kar nekaj vplivov na razvoj ne prejmemo prek genov, temveč prek materinega mleka, maternične posteljice, zgodnjega ravnanja staršev. Pomembno je, ali vas mati prvih nekaj mesecev po rojstvu drži v rokah, ali vas boža ... "

Sicer pa je komplet intervju z gospo Evo najti tule

http://www.mladina.si/48559/dr-eva-jablonka-evolucionistka/

Odlično za prebrat in iskat analogije med človekom in čebelami. Negovanje zalege (in matice) s strani čebel delavk in negovanje otroka s strani matere.
Kaj vse se takrat dogaja glede vplivov na razvoj.
Zlatko rad reče, čebele so naše sestre. Veliko je tu metaforičnega, je pa tudi mnogo resnice.

Škoda da nikogar drugega ne zanima ta tematika. Ampak mogoče so te stvari bolj pomembne od razmakov med sati, pa od tega kako visok naj bo koš, he,he.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2012 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa pišeš, da nikogar ne zanima, če ne odgovarjamo še ne pomeni, da nas ne zanima, pa še kako zanimivo debato si odprl.

Pa še nekaj bom dopisal, glede relacije matere, otroka, družine, okolja.
Prva tri leta so za otroka najpomembnejša v življenju. V prvih treh letih postavimo temelj otrokovega življenju. To, česar se je naužil prvega tri leta, je popotnica za vse življenje.

To so razmišljanja Steinerja v njegovih študijah, to potrjuje praksa strokovnjakov na tem področju, ki celo življenje delajo z otroci. In žal tudi tistih, ki so to dejstvo zlorabljali in otroke prve tri leta načrtno vzgajali na določen način, v določenem okolju itd. itd. (ti podatki so javno dostoni vsakomur, da ne navajam podrobnosti, da se ne bi kdo užalil).

Analogija med ljudmi in čebelami tudi v tem zgodnjem obdonju? Z lahkoto jo najdemo, v poduk in razmišljanje, kako naj ne bi delali s čebelami in zlasti kako ne bi smeli.

Istok kar nadaljuj, dobro ti gre.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mladen Petanjek



Pridružen/-a: 13.10. 2012, 15:00
Prispevkov: 152
Kraj: Vrbovec, 30 km istočno od Zagreba

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2012 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za razmišljanje: http://www.youtube.com/watch?v=g0e87J72-G8.
_________________
Psi laju, karavane prolaze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2012 22:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo, fantje. Posebej Marku, lep pozdrav. Dobrodošel doma.
Nisem starš , tudi na prehrano se ne spoznam najbolje . Nikakor pa se ne spoznam na prenos in spreminjanje lastnosti ali celo spreminjanje genskega materijala s takšnimi postopki. Tako , da o tem ne morem napisat nič. Lahko pa kaj napišem ali razpravljam o Vzreji , menjavi in dobrobitih ki jih MOGOČE prinese menjava matice. Čeprav jih sam nisem nikoli menjal(matic) zato , ker bi bile domnevno prestare. Zamenjal pa sem jo in jo še vedno bom , ko ne bo izpolnila mojih pričakovanj in to takoj takrat, ko bom to ugotovil. Zato ker imam raje eno dobro , številčno č.Družino kot pa nekaj slabičev.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Nega, vzreja in zdravje čebel
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.