NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zakaj čebele pikajo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 02:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen Zlatko!

Jaz sem u divjini, tam nimam dostopa do interneta, torej se ne morem oglasiti...
Ko pa pridem domov, pa je tudi malo tezko, ker je tisoc in eno stvar treba urediti. Sem prisel domov, pred par urami in en pogled na travo, okoli bajte, pa da se ti oci zarosijo?! Ce zeno ok..... pa bo rekla da je dezevalo? Shocked Torej ji ni treba travo malo zaliti? Ce ne raste ali pa se celo posusi je tudi ni treba kositi? Pa skoda besed, mar ne?
Zenske, posebno zene; tezko je ziveti brez njih in tezko (vcasih celo tezje) je ziveti z njimi, mar ni tako?

Tukaj se pa dosti dogaja, toda ce pa kaj pojamram bo pa samo ena in ista viza. Ena peklenska dolga susa nas je letos zajela. Dobrega dezja se ne pomnim...
U drugih regijah pa poplave , pozari in tornadoti ki cela mesta kar u nekaj sekundah kar iz povrsja zemlje izbrisejo. Clovek bi si mislil da gleda na Hirosimo!?
Tukaj pa ze nekaj mesecev nobenega dezja! Tu in tam kaksna kapljica. Se sreca da smo obkoljeni z vodo - jezeri. Samo u nasem mestu imamo 40 jezerov.
letos pa jaz celo zabe drzim u vedru napolnjenem z vodo in nekaj rastlinami, katere je ze slana pozgala. Ze nekaj mesecev se zabe vedra nocejo losati. Tastare zabe se seveda podajo na sprehod po parceli. tamlade zabice pa kar zvesto cepijo doma. Vceraj je celo ena velika kaca prisla do vedra in ne vem ce je kaksno zabico pozrla. Sem jo pa, kaco, odnesel u drugi kot parcele in upam da se ni zapomnila kje je malice na pretek?
Zena me sprasuje kaj bodo pocele ko stisne zima?
Kaj pa jaz vem?
Smo imeli ze par dni z nizkimi temperaturami, takrat so pa kar nekam izginile. Mislim da se zarinejo nekam u blato. Potem pa temperatura na normalo(okrog 30 stopinj) pa so se spet pojavile. Imam cel kup mickenih, nekaj jih je samo slab cm velikih. Skoda da nisem imel boljsega aparata in jih poslikal. Ko sem zadnjic travo kosil, pa je tudi hudic, nekam zamudno, ker se moram paziti da jih z kosilnico ne zmeljem! So pa po svoje tudi brihtne brihtne, jo kar same odkakljajo stran ob zid bajte ali pa k drevesnemu deblu. Ko pa okrog hodim pa se zame sploh ne zmenijo, vcasih se kar bojim da bi lahko nevede na katero stopil?
(So pa vcasih kar cel dan kot pribite na nekih mestih, kjer cakajo da jim kaj priskaklja pred nos - torej cakajo na kosilo. Ne morem se pa nacuditi koliko potrpljenja imajo? Menda so enkrat nekaj ujele na tem mestu - potem pa tam cakajo na nov grizljaj ki verjetno nic vec ne pride na isto mesto, pod isti nos?
neverjetna je razlika med zabami z katerimi se bavim na parceli in temi ki zivijo nekaj metrov stran u jezeru, oziroma ob robu, na obali. Ko se prikazem tam pa vse naenkrat skocijo u vodo. Ne da se pa da bi se na te neopazno priplazil.

Vceraj ponoci se je bliskalo, sem slisal malo dezja na strehi, toda nic pa se ni zemlje prijelo, vse je suho kot purfelj. Cel dan je izgledalo kot da se bo ulilo (sem se prav zaradi tega odpravil domov ker nima veze da bi zacel mesati beton ce se ima namen uliti?) Nobena kapljica pa ni padla!
Voda u jezeru je tako nizka da kaj takega se ne pomnim. Posebno letos me to jezi ker sem 40 let imel zeljo da si nabavim en doticni tip jadrnice in je nikoli nisem zmogel. Ce je katera prisla naprodaj, pa ni bila za nobeno rabo... Ce pa je bila dobra, pa nisem zmogel ceno. Letos pa sem bil srecen in mi jo je Bog nastimal. Nek starcek jo je imel in skoraj nikoli plovil? Ko pa je letos odjadral u vecna lovisca pa se je je njegova udova losala te nepotrebe... Sem si jo pa nabavil, toda mi je pa vzelo 4 mesece da sem vse porihtal kot se zagre. Les u kabini je bil se nezavrsen, nikoli polakiran. Dedec je bil nek mescan ki menda ni imel pojma o nicemer? Mogoce pa si ni hotel rok umazati?
Nekaj delo iz aluminija sem si moral celo sam izdelati, ker se ni dalo dobiti delov na celem Internetu! Jaz lahko izdelam karkoli si zamislim iz lesa - zelezo, kovine pa niso zame, tako da sem kar malo ponosen da sem se tega posla polotil, heeee hee. . . Nisem je pa se zaplovil, ker je voda u jezeru prenizka in ne bo splovila iz prikolice - tako da sem jo ze ovil za cez zimo. Bo morala pocakati na naslednjo sezono.
Se moj motorni coln sedi ob pomolu, na blatu, ga ze nekaj mesecev nisem upoorabil. Sedaj pa se nam bliza zima in ga bo treba tudi ven potegniti in zazimiti. Ta je seveda manjsi, nizji in ga parkiram u garazo. Druga dva, manjsa colna pa ze nekaj let kar cepita na bregu, ob jezeru in ju ze precej let nisem poslatal. Imam dela cez glavo in ce ne garam od zore pa do mraka pa se spati ne morem. Me vest pece, ker sem cas zabil u tri krasne... Confused

Cebele pa izletavajo in zadnjih par dni sem jih slisal/opazil u nekaksni nasi smreki. Obletavajo samo to vrsto smreke ki je izpostavljena, obrnjena proti jugu, torej soncu?
Z respetinom sem opazoval, tu in tam sem opazil da so se na soncu svetile mickene kapljice - pojma nimam kaj je..? Lahko je samo smola/terpentin ali pa kaj takega? Verjetno nabirajo samo propolis, saj tukaj ni znano da bi imeli kaksno mano - nima veze kaksno drevo je. (Lahko se pa stvari spreminjajo tudi pri nas? Idea )

Letos je tudi ista pesem: Ze nekaj let doznavam da mi cebele nocejo odvzeti nobenega cukra. Imam kantice z sladkorno gor, ze nekaj tednov, toda nic pa ne praznijo. Ne vem kaj jim je? Nimam zadosti kilometraze pod pasom da bi to uganko razvozljal?
Lahko je da je nekaj narobe z sladkorjem? Saj je menda tudi sladkor sedaj pridelan u Kitajski in kdo ve kaj in z cem ga zalivajo, gnojijo? Ne vem kaj bi sedaj mi brez teh Kitajcev? Pridelajo/izdelujejo prav vse kar zadnjih nekaj let uporabljamo u nasem vsakodnevnem zivljenju. Madonca, svet kot ga poznamo, se podira! Tamladi se bodo morali seliti u Kitajsko ali pa Indijo, ce si bodo zeleli dobiti zaposlenje?!
Vse nam hudic vzema. . . .
Je nekaj zelo narobe z nasim nacinom razmisljanja. Denar nas slepi in ves svet drvi u Kitajsko kjer tamkajsnji revezi izdelujejo/delajo za badava - tukajsnji ljudje pa so na cestah - brezposelni!?
Ce se ta trend ne spreobrne - nas bo vse skupaj hudic vzel!

Tele fotke?
Je malo tezko razbrati in svetovati brez da bi videl/poslusal kako se druzine vedejo in mrmrajo?
Nekatere druzine so ze same, po naravi, bolj povrsne in jim dosti peloda ali pa voscenih ploscic (karkoli jih ze imenujete) pade dol. Bolj mocne, stevilcne, imajo ulice bolj nabite in ko cebelice zgresijo, CP pade dol, se le ta ujame na cebelah in le-te to poberejo. Torej manj je vidno na podnu.
U manj stevilcnih pa se vse znajde takoj na podnu...
Lahko pa je tudi da jih vznemirja varoja? Ta, bolj napadena z varojo, ta se verjetno bolj praska in seveda ob takem pocetju in guzvi izgubijo tudi nekaj svojih koskov?

Jaz sem enemu mojemu narejencu dal prazno naklado, plodiscno z satjem, kjer je bilo od lanskega leta/zime se polno medu in peloda, toda ko pa sem cez nekaj dni izvlekel podnico, pa je bilo na tej cez cel centimeter na debelo - padlega, odvrzenega peloda - cebeljega kruha - kot to pergo tukaj imenujemo...
Stari pelod/perga jim seveda ni pasal, pa so vse zgrizle in dol vrgle. Tako to pac gre, delajo po svoje, tako kot jim pase in ne po nasi volji, mar ne?

O God, morje? Se ga se spomnim, ce se ne varam smo ga u mojih casih imeli malo vec kot pa 14 km, kar ga menda imate sedaj? (Pa se tega, kot berem, imajo Hrvati ali pa Italijani namen vzeti? Evil or Very Mad )

Pa lepo se imej na morju Zlatko, se slisimo ko bom doma - ko me sneg domov pozene. Bo pa lahko letos kar kmalu, saj ponoci slisim jate in jate pticev ki se ze ze nekaj casa selijo na jug.
Moji kolibriji so jo tudi ze prejsnji teden popihali u Juzno Ameriko ko nas je prejsnji teden ze parkrat slana stisnila. Samo dva sta se pred oknom na napajalniku/hranilniku. Sem enega revcka opazoval kako se je od mraza tresel ni pa zmogel da bi kljun u luknjo utaknil in kaj posesesal. Sem se bal da ga bo pobralo ce si ne zmore nekaj hrane, sladkorne raztopine. Nazadnje pa je le nekajkrat uspel najti luknjico in se najedel in ogrel.

Ne vem, ce jaz nebi imel cebel bi mi menda leto malo bolj dolgo trajalo? Takole kot je pa sedaj pa vse skupaj kar prehitro mine. Madonca saj so cebelice komaj zlezle iz zime - pa jih ze spet za zimo stimam.

Sem imel letos namen da bi streho prekril na lopi in drvarnici? Tudi stiri strehe na bajti rabijo novo kritino, je zdnji cas da jo zamenjam, preden bo zacelo kje kaj kapljati? Me je pa ta jadrnica prevec zaposlila, sedaj pa se zima bliza, casa pa resno zmanjkuje. Tudi dnevi so ze nekih pet ur krajsi, tako da se ne da dosti narediti ko te tema u bajto porine. No ja, ce le Bog da zdravje, bom pa se kaj letos porihtal, ostalo pa ne bo slo nikamor - si bom pa naslednje leto malo bolj u roke pljunil.

Lep dan zelim vsem...
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 07:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja takole nas čas baše in življenje gre hitro mimo. Že leta opažam, da imaš podobno vreme kot mi, le da je bolj ekstremno: tudi pri meni je že dva meseca suša, dež je padal le en dan ali dva, požgalo mi je slive, tudi orehe, paradajz, trava pa je vse bolj rjava. Tudi kostanj bo letos najbrž bolj frnikolam podoben? Zlatko pa jamra enako glede oljk.

Naj ti čebelice letijo in živijo, pazi nase, regards, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, ja. Tudi pri nas je suša. Včeraj sem govoril v Litiji z enim čebelarjem in dan prej so imeli 3 ure dež, tako da jim je lepo namočilo.
Pri čebelah je celo presahnil studenec, ki menda 'nikoli ne', kot pravijo okoličani. Še dobro, da je malo dlje jezerce (bajer), kjer je še dovolj vode, sicer bi si moral tudi jaz napajalnik.
Sicer pa prihaja za en dan zima, so napovedali danes. Ponedeljek naj bi precej zahladilo, na Gorenjskem celo zadišalo po snegu. Potem pa ... lepa jesen.
A nam bo največ povedala pomlad, kajne ? Wink

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 18:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frank pozdravljen,

Pa si se le oglasil, smo se že spraševali, kje tičiš tam v divjini.

Ja glede žen ne bom nič dodal, si že vse napisal kratko in jedrnato. Moj sladkor čebelice še nekako vzamejo, očitno ni Kitajski in ima certifikat, da je organsko pridelan, upam da res.

Tu pri nas pa čakamo, da bo sprememba vremena, pa kar nič ne kaže. Tudi pri nas je vse požgano in oljke trpijo. Ko bo pa začelo padati, pa ne bo nehalo, prihajamo do tega, da imamo samo dva letna časa, zimo in poletje.

Hvala za informacije glede cvetnega praha na podnici, bom pozoren na to, kar si napisal, morda pa opazim kakšno posebnost.

Zadnjič sem na youtubu videl Masaje v Afriki, kako se se trije približali tropu levinj in levov, ki so se mastili z verjetno antilopo. Nisem mogel verjeti, čisto počasi, ampak zelo odločno so se približevali tropu levov in trop se jim je umaknil, tako da so masaji lahko odrezali kos stegna in ga mirno odnesli, po tem pa se se levi vrnili in nadaljevali z obedom. Skoraj nisem mogel verjeti.

In ta video sem povezal z vprašanjem zakaj čebele pikajo. Prepričan sem, da ti ko sežeš v roj, v kišto z čebelami, ko izvlečeš okvir iz panja itd. ob tem ne čutiš prav nobenega strahu pred čebelami v smislu, da te bodo pičile in te tudi ne pičijo.

Sam sedaj doživljam del take izkušnje, vsak dan letam pred čebelnjakom in lovim sršene in to tudi takrat, ko mrgoli čebel. Takrat mi ni prav nič mar za čebele, ker sem osredotočen na sršene in čebele me pustijo čisto na miru. Celo poletje nisem zaradi skakanja pred čebelnjakom staknil niti enega čebeljega pika, ne zaletavajo se vame, ne obletavajo me, enostavno me pustijo na miru, ni jim mar zame, kljub temu, da skačem in dirjam pred čebelnjakom. Vem, da me ne bodo pičile in me v resnici ne.

Frank, če ne prej, ko pritisne mraz pa se le spet oglasi, da kakšno rečemo.

lp

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Yamaoka Tesshu, zen mojster in mojster mečevanja, je preprosto stopil k tigru in ga čohal po glavi. Razlaga, ki velja za vse odnose z živalmi in sem jo velikokrat sprobal:

Če je tvoja volja močneša, namera močnejša, se žival umakne, podredi.

Jaz temu zmeraj rečem: pametnejši popusti Laughing . To je Frank že veliko pisal glede medvedov in čebel in res je; če karkoli odločno in zavzeto počnem, tudi pred žreli ko letajo, se ne zmenijo. Če pa le gledam, je rad kak pik na ušesu: letos sem dobil prvi pik, ker sem očitno neodločno ogledoval sceno. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2011 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frenk, saj ne boš zameril, če še jaz tu nekaj napišem, ko je že ravno Zlatko(Oprosti, spet zamešal imena Smile) tu spraševal...? Very Happy

No Zlatko, danes sem bil na predavanju od G. Megliča. Super človek, ga tudi osebno poznam in vsakič ko ga obiščem se kaj novega naučim.
No rekel pa je, da je cvetni prah na testnem vložku(pri mrežasti podnici) nekaj normalnega pri vsaki družini.
Poleg tega pa je rekel, da družine ki na podnici NIMAJO cvetnega prahu in imajo majhen/skoraj ničen odpad varoje NE pomeni, da imajo malo/nič varoje. Namreč cvetni prah in varojo so lahko odnesle mravlje.

Toliko o tem na hitro, se mi mudi...

LP,
Boris


Nazadnje urejal/a BorisP 20 Sep 2011 20:08; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2011 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Boris,

Meglič ima prav, cvetni prah in varojo lahko odnesejo mravlje, ampak pri meni to ni tako, saj podnice redno čistim in mažem z oljem, ravno zaradi tega, da mravlje ne opravijo mojega dela.

Mene je bolj zanimalo, zakaj prihaja do takih razlik v odpadu cvetnega prahu, kar pa je vprašanje za subtilne čebelarje. Ne poznamo dovolj subtilnega življenja čebel, ne vemo kaj se dogaja v panjih (nekaj malega že ) ampak pri spoznanjih, smo še daleč.

Zame je bil pos Rudija o propoliziranju pravo odkritje, saj vsi odgovori, ki sem jih do sedaj dobil, so se končali z ugotovitvijo, da ene družine propolizirajo več in ene manj in to je to.

Ne hiti preveč,Very Happy

lp

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Mladen Petanjek



Pridružen/-a: 13.10. 2012, 15:00
Prispevkov: 152
Kraj: Vrbovec, 30 km istočno od Zagreba

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2012 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da se vratimo naslovu teme?! Zašto neke pčele ne pikaju?


_________________
Psi laju, karavane prolaze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2012 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče pa vprašanje ni pravo.

Moje skromno mnenje je, da pikajo vse čebele. Važno je to, da se z njimi ukvarjamo tedaj, ko nam one to dovolijo, ko jim ni do pikanja. Ko nas pa ne marajo, pa jih pustmo lepo pri miru in lahko bomo rekli, moje čebele pa ne pikajo, he,he.
Malo se hecam, malo je pa tudi res.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mladen Petanjek



Pridružen/-a: 13.10. 2012, 15:00
Prispevkov: 152
Kraj: Vrbovec, 30 km istočno od Zagreba

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2012 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fotografija je sa pčelarskog sajma na kojem je vlasnik izložio svoju košnicu bez straha da će pčele pikati posjetioce. Dali bi se netko od nas to usudio?!
_________________
Psi laju, karavane prolaze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2012 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sigurno ne, ker imam travmatične izkušnje s hudimi piki čebel. Zdaj grem k njim vedno zaščiten.
Se mi je pa že zgodilo, da sem začutil, da so prijazne in sem privzdignil kapo pa malo pokukal, če so že popile sirup. V principu pa nisem junačina, ki bi jih rihtal z gol do pasu. Počasi bom pa opustil rokavice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 04:06    Naslov sporočila: Pogovor Odgovori s citatom

Sem z nekaksnim zanimanjem na novo prebiral tole stran in nehote sta mi misli/spomin zajadrali eno leto nazaj, na lanski september, ko sem ta post zgoraj napisal.
Ko sedaj razmisljam o tem se mi zdi, da je potrebno nekaj povedati, toda se pa vse skupaj nekje zatika tako, da se blizu ne gre tako gladko od rok kot bi moralo.
Nekako podzavestno bi rad obrnil cas nazaj in, (menda se ne spomnite?) da me je lanskega septembra ze imel u krempljih ta rak toda nobeden pa ni imel pojma, z mano vred, kaj se je u resnici kuhalo. Sem takrat celo zakljucil to pisanje z besedami, da, ce mi bo Bog dal zdravje pa bom letos postimal to kar sem lansko leto 'izpustil" iz rok, ker sem skoraj celo leto stimal jadrnico. Tri tedne pozneje, 23-tega oktobra pa se je resnica razkrinkala in Hudic me je imel u krempljih! Zdravniki so me resili z rezanjem, obrezavanjem in kdo ve kaj se? Bog pa me je potegnil iz hudicevih krempljev in mogoce bi me On obdrzal zgoraj???? Sem se pa nekako in cudezno le vrnil domov - do sedaj pa me se vedno "nekaj" doma "obiskuje." Tudi zeno velikokrat kaj neprijetno preseneti. Posebno tukajsnje ljudi ki ne verujejo, ne vedo ali pa so prezaposleni, da bi se bavili kaj sele verjeli u takele zadeve.
Kot se vam verjetno zdi, jaz tudi letos nisem zamenjal stresne kritine in postimal reci katere sem obljubil da bom poslihtal naslednje leto. (Sem pa dve leti nazaj rekel: "Ce mi Bog da zdravje?")
Sem imel namen sam zamenjati stresno kritino, toda me pa malo bega ta moja vrecka na trebuhu. Tako, da me je malo skrbelo, me skrbi kako bom te pakete bitumen kritine (nekih 50 kil vsaka) znosil gor po lestvi na streho? Pa se prevec strden nisem ko je treba plezati po lojtrah. Lojtre in jaz??? Heee, z lojtrami jaz nimam skoraj nobenega prijateljstva. (Ce se spomnite, da ko sem gradil to dvojno garazo, skoraj u zimi 2010, sem trikrat padel dol, dvakrat kar z lojtro vred!)
Tudi zeni ni prevec pasalo, da bi se jaz z mojim usranim zdravjem plazil po lojtrah in strehah. (Mogoce si gazdarica misli, da sedaj nisem za nic?) Pa je sla in najela enga podjetnika in ker jaz lahko zivim s racunom za delo in material pa sem pristal, da streho ustimajo. Ni pa do sedaj s tem nic, saj nase vreme ga pa ze dva meseca posteno biksa. Smo sli skozi najhujso vrocino in suso odkar se clovestvo tukaj bavi z vremenom, oziroma drzijo letne zapise.
(Mogoce pa bo kaj s to 12/21/2012 zadevo?)
Sedaj pa je tukaj ze kar ornk zima in vse skupaj bo cakalo se eno leto....
Zadnje tri dni sva s zeno bila pri vikendu in letos sem sam vse postimal tako kot je treba. (heee, nisem pa siguren, ce je vse slo tako kot treba in seveda je tema ze ob petih popoldne. Ker so dnevi kratki pa se ne da skoraj nic narest. Tudi voznja domov u temi je rizicna saj ko smo gor u letih pa se ne vidi ponoci tako kot je treba.
Heeee, ne morem se zadrzati, da nebi omenil: ko sva spoznala, da je ze skoraj tema pa je zena zacela jamrati, da jo je strah iti domov ponoci, saj ona skoraj nic ne vidi ponoci. Preden pa sva odjadrala sem pa zaprosil Njega, da naju srecno privede domov.
Na voznji domov pa me je nekaj zeeeelo matralo; ni mi slo u glavo kako to, da sem prvic po mnogih letih vozil ponoci brez strahu, obiranja in problemov! Moje oci so spilale verjetno bolje kot pa ko sem bil 20 let star, ne pa sedemdeset...
Sem to omenil tudi zeni in ona pa: "Me pa to prav nic ne preseneti," je mirno rekla.
"Kaj mislis s tem?" Sem bleknil, resnicno ne vedoc kam je ona citrala.
"Te pedenam od lanskega oktobra in te gledam kako se matras s tole recjo. Od okostnjaka pa do zadnjih par dni kjer si delal cel dan brez prestanka. Kako hudirja je kaj takega mozno?"
Malo sem se popraskal po kosmati bradi u zadregi potem pa mirno dejal: "Kaj pa pravis zenska? Tukaj ni nobenega matranja. Dedec ma delo na rokah in saj ves, da delo ni narejeno kot je treba, razen, ce ne naredis sam."
"Pa si poln raka in nic ne jamras? Pa nobeden ne gura tako trdo in tako dalec kot ti!"
"Kaj drugi pocnejo ni moj problem. Se mi zdi, da ljudje pocnejo to kar zmorejo. Jaz sam pocenjam samo to kar zmorem, nic vec ter nic manj.
Jamral .... zakaj pa bi jamral, ce mi nic ne fali?"
Sva prijadrala domov brez problemov in ko sem bil u bajti pa mi zena pomoli pred nos konzervo rekoc da naj preberem ce se to zupco lahko pogreje u mikrovalovki. Seveda sem zagrabil spegle saj je bilo pisanje na konzervi premajhno... Confused
Preden pa me kdo opomni, da to ni tema tega pisanja pa bom sedaj raje skocil na cebelje zadeve...

Se boste zagrabili za glavo?
Vceraj, ne u soboto sem tocil nekaj malega medu... No ja, bilo ga je vec toda vreme pa mi ni dovolilo, da bi kaj pri panjih zadnja dva meseca poslatal.
(Vem kaj sedaj Marjan misli in ima prav.)
Dve druzini, da imam, sta imeli dosti medu, toda odvzel pa sem jim samo tri kiste. Tri pa sem pustil na druzinah, saj se ne da panj odpreti u dezju, mrazu in kaj se ne.
Letos je prvic, da jim nisem dal nobenega cukra. Nobenega bonbona!
Pustil sem jim po dve kisti medu toda eno kisto pa so ose ze popolnoma izpraznile - IZROPALE! Ja, jaz poznam ropanje toda ne ropanje med cebelami - ropajo me divje mrcinice! (Pa kaj pocet, saj tudi ose morajo jest in tamlade redit.)
Letos sem prvic u vseh mojih letih obcutil, na svoji kozi, kako je ko druzino ropajo. Kar me je najbolj presenetilo pa je to, da je bilo letos veliko osjih gnezd vseokrog vikenda (imam eno gnezdo celo u steni bajte! Vsako leto so se ose porazgubile proti jeseni in samo matice so vidne ko stikajo in sarijo, da bi si nasle "toplo" zaklonisce pred zimo. Letos pa je ta druzina os u steni pozabila, da morajo prekiniti, vzrediti tazadno rundo samih matic in to je to do spomladi. Mislim pa, da jim je u steni toplo ali pa nekaj takega, ne vedo da je zima? Se vedno letijo in kar mene jezi je pa to, da je mrzlo, okrog nule, ose pa kar korajzno vzletavajo u panje in ropajo.
Pojma nimam kako je z cebelami? Pred par tednih sem jih malo zvagal in poskilil pod pokrov. So mocne (zato nisem uspel sneti vseh medenih naklad, ker je bilo prevec cebel in se jih ne da vse 'stisniti' u dve plodiscni kisti. Sem vceraj snel samo eno prazno naklado ker so jo ose izpraznile tako dobro, da clovek ne more niti zavohati, da je noter kdaj bil med. Cudno pa je to, da ose ne pobirajo cvetni prah, saj cebele mesajo CP z medom - ose pa mesajo med/medicino z mesom...
Vceraj pa sem vse skupaj zazimil. Mi je vzelo kar precej casa, da sem jih ustimal/ovil ker sem moral rezati dva ekstra kosa stresne lepenke, saj tastara oprema, (lanski zimski ovoj) ni bila zadosti visoka pa sem moral malo postukati.
Heeee cebelce pa so me stalno opazovale iz zgornjega zrela na enem panju. Tadrugi pa je bil tako miren da sem mislil, da ni nobene doma? Mi je zal, da jih je en par vzletelo, ne vem, ce so se vrnile domov zaradi mraza? Tako, da sem stimal zeeeelo nezno, saj, ce jih malo prevec dreznes pa ven skocijo, ceprav me ni nobena PICILA - to je taprava tema, kaj ne? Smile
Tako na hitro: ko jih clovek takole u mrazu slata (NE jih odpirat!) se pa lahko prevec razlezejo po zunanjosti panja (Seveda tudi u panju samem) in veliko jih otrpne in so fuc.
Jaz jih seveda vedno pobiram po tleh, jih prebudim k zivljenju, jim s zobotrebcem dam nekam mickeno kapljico medu, (da se ne stepejo) potem pa kar u zrelo z njimi in so srecne, ker so spet doma med sestricami, da jih ogrejejo, kaj ne?
Tako, sem pa stocil samo dve kisti kar mi je dalo delo; pacanje, pomivanje in vse to za kocljivih 80 funtov medu. Eno kisto 1/1 LR mere pa sem kar pustil neiztoceno. Tako, da, ce Bog da, da jih spet pedenam naslednje leto pa bo dovolj satov hrane celo kaj za narejenc ali pa dva. Confused

Sem kliknil nekaj fotk, da slucajno nebi kdo mislil da se lazem. Ni mi pa uspelo, da bi jih poslikal bolj blizu (ne znam prevec dobro stimati to prekleto kamero saj clovek rabi spegle, da vidi recept/menu in najde makro...
Fotke bi poslal Borisu, ce lahko, saj jaz jih ne morem/znam naloziti na tole stran.

P.S.
Nismo pa se prisli do razvozlanja; zakaj cebelice pikajo? Wink
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 05:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rak pa mikrovalovka pa ne gresta skupaj Franc. No, pravzaprav gresta, žal.

Ampak to ni tema. Zakaj čebele pikajo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko bomo razvozlali kaj čebelji strup v resnici je (pa ne po kemijski sestavi), bomo morda malo bližje k odgovoru zakaj čebele pikajo.

lp vsem in seveda posebej tebi Frank

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2012 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frank sem ti poslal ZS.

LP,
Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.