NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Poročilo o ŽC (Jernej)

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Začasni organski načini tretiranja (Žveplov cvet...)
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2012 10:03    Naslov sporočila: Poročilo o ŽC (Jernej) Odgovori s citatom

Poročilo za to obdobje


Ja, čas prinaša svoje: par tednov nazaj sem pisal, da sem jih že zazimil, zdaj pa zapiram panje, počasi. Enostavno se nekatere mlade družine, kasni roji, sploh niso razvili, niti krmljenje v suši ni pomagalo. Matice ne zalegajo dovolj In tudi varoja opravlja masaker. Če analiziram:

- spomladi jih nisem tretiral, niti nisem tretiral rojev (ker so bili predvsem moji roji iz naravnega satja).
- Začel sem tretirati takoj po koncu paše, to je na začetku julija. Odtlej sem jih tretiral povprečno po 8x, zelo so padale varoje, a ja za nekatere panje prepozno. Letos sem povečal čebelnjak za 100%, a bom srečen, če bom v normali zazimil spet tisto število iz pomladi.
- Žveplov cvet je treba očitno potresati neprestano. En mesec in pol vsakih par dni (močni posipi + tisti manjši, ki jih omenja Rudi), ne pomagajo, če je okuženost z varojo tako huda kot je pri meni letos. Isto opaža profi, ki ima tovornjak na hribu 2 km naprej - te na hribu so vedno hudo okužene.

Začne se s tem, ko moje začno divjati v dolino, ropati kak panj ali čebelnjak, kjer je čebelar na dopustu. Odtlej se družine ne razvijajo dobro, ker moram pripreti žrela, pride še suša ...

Profija sem opozoril, da je varoja močna, preveril je in imel tudi po 160 varoj na panj na dan. On je takoj vstavil check-mite, kumafos torej, če se ne motim in vse ima OK. Jaz pa sem se mučil s posipanji, a ŽC deluje zelo počasi.

Moral bi torej posipati že vso pomlad pa še med pašo? Ja, tega pa se jaz ne bom šel. Delal sem, kot se dela v zdravih čebelarstvih, le da sem uporabljal ŽC + kup naravnih prijemov.

To je moja izkušnja, ki bo najbrž precej neprijetna. Imam I-panje, lepo zgrajene, pa zdaj gruntam, kako ohraniti satje za drugo leto.

V takih letih, kot je letos, se izkaže resnica o čebelarju in njegovi metodi. V krasnih letih ni prave slike.

Ta trenutek razmišljam takole: naravno čebelarstvo brez kemije je morda res utopija. Prehod čebel na boljšo kondicijo, kar smo pridigali in kar mnogim v tujini uspeva, je nemogoč v tako okuženih okoljih in taki obupni suši. Ni šans. Ni niti CP. Sam stvari ne bom reševal z kemijo, niti kislinami ne, pa da vidimo, kaj bo ostalo. Mislim, da nisem naredil napake, moj angažma je bil 100%, le nenehno bi moral posipati z ŽC - najbrž je to to.

Tudi vodoravna okuženost, skozi žrelo, s troti, je v nekih področjih zelo visoka. Klasično čebelarstvo uporabi živčni bojni strup kumafos, pa amitraz, s skafandri pa kadijo oksalno kislino. Mi pa se danes treznimo: že brez ŽC bi bili vsi brez čebel, pa tudi z njim, v pogojih, kakršni so letos: imel sem nekaj zadnje paše in to je razvilo družine in trote in varojo.

Tako danes vidim te stvari. Zato še enkrat, desetič opozarjam: letos se bojte varoje. Če boste vtaknili palčke, vam nemara preživijo, a na tak način se nikoli ne uspe v naravnem čebelarjenju. Kaj nam je storiti? Kakor kdo. Ja in učiti se in v naslednjih letih morda uspeti. Sam sem mislil da je stvar rešena, a ni. Upanje nam lahko dajejo tisti v tujini. Nekateri so kar nehali tretirati, od tistih 10% ki so preživele, pa so razvili odporne čebele. Sam imam v tak postopek velik dvom, ker vidim, da bi pri nas, pri meni tak pristop prinesel vedno 100% poraz, če gledamo na dobo recimo 3h let.

Žal mi je, če je kdo razočaran, a tako se pač učimo. Praktično je le meni od vseh šlo dobro do sedaj, sedaj pa tale post, kajne, a moramo biti pošteni do tistih, ki nas berejo in morda sledijo.

Predvidevam takole: ŽC bi dobro deloval v kombinaciji z apiguardom ali kislinami. Kdor se bo odločil za to varianto, ima še čas. Sam bom delal z ŽC, le da sem podvojil dozo ŽC na 20g/100g sladkorja.

Bodite dobre volje, gor in dol vsakdanjega življenja ne sme biti vzrok za kakšne depre. Takav ti je život Wink .

Lep vikend vsem, j

PS: ne vem, če nekaj ŽC, padlega v pitalnik, ne vpliva na zalego? Rudi?
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 06:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa kaj je zdaj to Jernej?

Čakam, da se kdo kolegov oglasi in kaj napiše, pa verjetno na to tvoje pisanje ni kaj dosti pisati. Letos je pač tako leto, proti naravi se ne da.
Dejstvo je samo eno, pred sabo imamo še dolgo, dolgo pot, da bomo lahko kaj pokazali in odkrito moramo napisati, da v bistvu ne vemo prav dosti. Teoretično smo obdelali praktično vse, vendar pisati o tem kako mora biti in o tem, kako je v resnici, pa je povsem druga zgodba.

Tudi sam sem letos povečal število družin, imam iste težave kot vsi mi, varoje je veliko pa je ni, matice so skoraj prenehale zalegat, a imam tudi sedem satov zalege v eni družini itd. itd. Sami ekstremi.
Če pogledamo naše delo v letošnjem letu in rezultate, potem je celo bolje da je tako. Tako vsaj vemo, da nič ne vemo, bolje da to že letos ugotavljamo, kot da bi imeli recimo stabilno vreme in s tem dobre pašne razmere, pa bi mislili, da smo že odkrili vse kar se je odkriti dalo in seveda, to vsem tudi razlagali in zatrjevali drugim, da ne vedo kako se s čebelami dela. In da samo mi tu na tem forumu vemo kakšne so čebelarske resnice.

Torej gremo dalje, stisnemo glavo med razmena, rešimo kar se rešiti da in z optimizmom zremo v naslednje leto.
lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 08:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razen tvojega naslovnega stavka, ki ne paše v kontekst, se z drugimi strinjam.

Smo pač spet na začetku. Nihče ne bo vložil toliko dela, kot sem ga jaz, ker sem pač doma v službi. Profi je dal palčke v panje in šel na dopust, jaz pa posipaval mesec in pol, zdaj pa padajo panji. ŽC deluje sigurno, a počasi, kadar gre za akutne zadeve. Je tudi stvar lokacije in sosedov. Mojster je dejal, da vsi torti letijo navzgor, tako da fašemo gor na hribu vse trote Bele krajine. Malo pretirano, a tudi to je pojasnitev, zakaj je okuženost z varojo najmočnejša prav v tem od treh čebelnjakov, ki jih ima.

Tako da vse bolj na misel prihaja nova taktika:

tretirati z bilo čim dokler ne zgradijo plodišč do konca, potem leto ali dve tretirati kombinirano z ŽC, potem pa počasi preiti na ŽC in kasneje, čez par let, poskusiti nekaj panjev brez. Seveda skupaj z 32 mm itd...

Vendar pa se jaz tega, če je to edina opcija, ne bom šel. Zato bom videl, kaj se bo izcimilo iz te situacije. Misliti, da bodo same kaj uštimale, v kakšni kišti, je seveda zmota, misliti, da bi s selekcijo matic kaj dosegli, je neumnost - ker troti prenašajo 75% genetike, ti pa priletijo tudi iz drugih držav Smile - in tako naprej ...

Take tea and see.

ŽC deluje, a kot vsa naravna zdravila (zeliščni čaji npr.) - počasi. To je moja precej naporna letošnja izkušnja, res pa je, da nisem poslušal Rudija v par točkah, za kar bi mi bilo lahko zdaj žal, če bi kaj pomagalo: tretirati, in to močno, že spomladi. Pa še ne vem, če bi bilo dovolj, glede na mojo lokacijo in letošnje vreme.

Dee Lusby in mož sta se mučila 12 let za uspeh. Mi smo mislili, da smo že bolj učeni, a težko da je to res. Narava, kot praviš, je pač narava in to je treba vzeti v zakup. Jaz sem to storil že na začetku naše poti.

Dobro rihtaj, naj ti bodo obilne. J
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Rudi2



Pridružen/-a: 31.07. 2012, 13:06
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Jernej, od tebe sam to ocekivao puno prije ali se je zgodilo sada. Za kaj sam ocekivao ? jer jednostavno od pocetka si sve prihvaco na pol i dodavao neki svoji nacini i metode tretiranja. Procitaj si jos jedamput sve e-maile koje sam ti pisao i postupi po pisanemu. Ok, je istina da si lani kasno poceo radi zime, ali nisi sproveo zimsko tretiranje pa proljetni test i to je to kaj imas. Mozda imas bolje rezultate drugi put. Si slab iskalec ako se razocaras na prvem falungu, probaj iskat kamo si ti pogresio, prije nego osudjujes cijeli system...

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 17:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rudi, lani sem preživel vse družine čez zimo, 100%. Tako da tvoj prigovor ne važi. Opravil sem zimsko tretiranje, odkod ti to, da ga nisem? Tudi ne vem, kje sem nekaj po svoje delal, razen ker me je stisnil čas in tudi zaradi veliiiko dela spomladi praktično nisem imel časa niti volje da tretiram čebele. Le tukaj sem naredil drugače kot ti praviš. Nisem puhal neprestano, tudi med pašo ne in tudi nikoli ne bom, ker drugače ne bo nihče sledil, tudi če uspemo in imel bo prav.

Pišeš, da si že ranije pričakoval to pri meni? Pa si se malo zmotil, kajne. Jaz pa sem bil v nedoumici, ker nimaš privezanih panjev in da jih lahko burja sesuje. In si res zdaj brez čebel. Vidiš, takole se vsi učimo od Narave, neznane znanke.

Rudi, kdo pravi, da sem se razočaral? Jaz pa sem mislil, da si se ti, ko se nisi javil vso zimo in pomlad?? Vidiš, tako eden drugega vidimo, včasih napačno? Kdo osuđuje ves sistem? Daj malo prikoči. Govorim le naslednje in to drži kot pika:

ŽC deluje, a slabo reagira na močne napade varoje iz kateregakorli razloga, tudi zaradi čebelarjevih napak. Ker deluje naravno, postopno, ne deluje hitro, kar je v nekaterih primerih usodno. Deluje kot zdravilni čaji in ne kot težka kemija (kumafos).
________________________________________
To je moje spoznanje in dovolite, da ga javim vsem, ki to berejo. Mnogi ne javljate nič, le pikate kot komarji, ob priložnostih. Zaradi takih ne bo napredka, še najmanj pri njih. Nekateri tudi mislijo, da je to forum, kjer bodo lepo pokradli informacije in uspeli. Ne bodo. To je forum ISKANJA in iskanje so tudi napake. Mi še nimamo dokončnega znanja, kot ga nimajo vse učene čebelarske glave v Sloveniji.

Naš problem je sploh priti do polnega globokega plodišča, da bi sistem lahko zaštartal. Sam imam panje, ki so na sami meji tega, a jih je letos ustavilo slabo vreme in nedovoljšna aplikacija žveplovega cveta, a drugo leto bo že boljše.

Od vseh vas, Rudi prvi, pričakujem korektno sodelovanje, ki se sestoji od rednega poročanja, kako delate in kako aplicirate ŽC in kakšni so rezultati in fotografije. Rudi prvi: kako delaš, koliko in kako apliciraš ŽC, natančne fotografije. Kaj bi storil v mojem primeru itd ... Nemoj biti samo padobranac, molim te.

Drugače sodelovanje tukaj ne bo imelo več smisla. Bo pač vsakdo skrival svoje kikse in uspehe. Besede same so lahko le blefiranje in zdi se mi da ga je med nekaterimi kolegi kar nekaj. Polno praznih besed, jedkih, pa blefiranja, pa jalovi rezultati. Tako se ne moremo učiti drug od drugega. To je moj odgovor na par odgovorov, ki sem jih dobil na moje zgornje Poročilo, ki gre komu v nos, a tako pač je.

Gremo torej naprej, ni panike, a le, če boste vsi polno sodelovali in redno poročali, kaj ste se naučili v svojih panjih. Kdor ne sodeluje na tak način, naj molči. Do sedaj to dela le Marko, poleg mene, pa Frank. To ni dovolj. Potuhnjenost skriva laži in na tak način propada že slovensko čebelarstvo, ni nujno da gremo po istem vzorcu.

Kakšna so vaša poročila o uporabi ŽC, v kakšnih pogojih delate, javite še septembra in v začetku novembra? Le tako kažete korektnost, predanost in kolegialnost. Brez tega nobeno društvo ne bo živelo niti en mesec, se mi dozdeva.

Ljudje berejo to temo in vsaj do njih moramo biti korektni, s tem, da javljamo svoja spoznanja.

Pa lep pozdrav vsem, Rudi budi dobro, j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 17:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natančno sem opisal vsa moja tretiranja z ŽC v letošnjem in lanskem letu.

Fotografirati se pa, medtem ko tretiram, žal ne morem.

Poleg tretiranja in hranjenja, ki sem ga tudi opisal, pa s čebelami ne počnem nič drugega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Rudi2



Pridružen/-a: 31.07. 2012, 13:06
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej

Citiram:
Od vseh vas, Rudi prvi, pričakujem korektno sodelovanje, ki se sestoji od rednega poročanja, kako delate in kako aplicirate ŽC in kakšni so rezultati in fotografije. Rudi prvi: kako delaš, koliko in kako apliciraš ŽC


Lani ste me narajcali jer sam od vas morao izvlacit svaki detalj, stalno i ponovo.

Ocekivao sam to leto bolji odziv ali nista, napisete v"varroe manje nego lani", jedino ti imas vec nego lani. Very Happy Very Happy
Procitajte si naprej koliko pisete o nacinu i padli varroi, nista a ocekivate odgovor na svako postavljeno pitanje ?

Tvoj opis pokaze klasicno slabo zimsko tretiranje i nikakova provjera u Aprilu.

Normalno da sad ti je varroa najjaca, hodi sa samim Zveplom 1 Gram po ulici pcela vec

sada, pa javi odpad.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Rudi. a nemoj ne zaj.... z mojim slabim zimskim tretirajem, to ne vidiš prav, saj pred Božičem nisem imel odpada in si rekel, da so so čebele očiščene. Beri oštro, pamti dobro, OK ? Laughing

Citiram:
Ocekivao sam to leto bolji odziv ali nista, napisete v"varroe manje nego lani", jedino ti imas vec nego lani.


Jaz sem tudi edini točil med.

Sedaj delam z 20 g ŽC na 100 g cukra. Posipam pa manj. Prej sem posipal parkrat tudi močnejše, kot priporočaš, a za 3 panje ni prijelo, da ali trije pa so oslabeli preko normalne mere, čeprav ne bi smele.

Nisi odgovoril, kako je z ŽC, ki pride v pitalnik?

Nisi odgovoril, kako ti delaš, koliko posipaš, koliko so tvoje družine močne (ena družina?).

Mogu i na hrvatski ako trebaš.

Budi Ok, lp j
_________________________________
Sam sem napisal, da bom nadaljeval le z ŽC. Ne vem, zakaj so nekateri nepismeni in potvarjajo besede?
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min


Nazadnje urejal/a JernejM 12 Avg 2012 19:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravzaprav sem Poročilo dal v napačno temo. Se opravičujem, a zdaj je, kar je.

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Rudi2



Pridružen/-a: 31.07. 2012, 13:06
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2012 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej

Ne kako ja, nego kako ti, da vidim da mi napises kako sam ocekivao od pocetka; "panj br. 8" tretiran-pad varroe u par dan, tretiran drugi put pad varroe itd. skroz 24 dni.
Isto tako ocekivam od Zlatketa, ali cemo vidjet, ne znam kaj je toliko tesko pogotovo vama ki imate zicane podnice, a-ma.

Ne klopoteca sinfat, on je jedini ki je mi pisao kompletne izvjestaj i lani i to leto. Very Happy, zato nima problema sa varroom Very Happy

PS: ne panicarit imas lazno jos popravit situaciju, i nisam izgubio sve panje od vetra, vec 3.

Citiram:
Nisi odgovoril, kako je z ŽC, ki pride v pitalnik?


To ne razumem.

Citiram:
koliko so tvoje družine močne (ena družina?).


Stara druzina na 5-6 nastavki je jako mocna, procjena od oka (brada, pod krov, letenje, opce stanje )okoli 100.000 cebelah, legla ne znam jer ne odpiram.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2012 08:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Rudi. Glede kopotca se ne vtikaj, ker so tu zraven druge rabote z njegove strani. To nima veze z njegovo varojo.

Lani sem ti sporočal glede odpada, dokler mi nisi napisal, da imam čebele očiščene. To sem počel vse do konca leta, mislim da okoli Božiča, ko sem opravil zimsko tretiranje. Pozabil si.

Sprašujem, ali je kaj narobe glede čebel, ko pri puhanju z ŽC nekaj pripravka pade tudi v pitalnik?

Ni panike pri meni, kar bo pa bo, borimo se do konca. Štetja varoje ne opravljam več, ker je preveč panjev in premalo časa. Dam pa papir spodaj in ocenim na oko.

Dobro plivaj, j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Rudi2



Pridružen/-a: 31.07. 2012, 13:06
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2012 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Lani sem ti sporočal glede odpada, dokler mi nisi napisal, da imam čebele očiščene. To sem počel vse do konca leta, mislim da okoli Božiča, ko sem opravil zimsko tretiranje. Pozabil si.


Nisam pozabil, ali kako ja ne vidim stvoje stanje onda ocjenjujem prema tvojemu pisanju, ako reces da 7 dni ne pada nic varroe onda je ima malo ili nic. Samo se pitam onda od kud toliko puno varroe sada u panjih ?

KOliko ti je palo varroe pri zimskom tretiranju ? i si tretirao samo sa zveplom ?


Citiram:
ko pri puhanju z ŽC nekaj pripravka pade tudi v pitalnik?


Se potrudim razumet Very Happy, predstavim si da je pitalnik hranilica, ako je onda nimas problema ako ZC pride v pitalnik, ni razlike ali je po njima ali je v pitalniku.

Zlatko spet muci nic ne broji varroe Very Happy, kaj pa je sa tima drugima ? Matej ostali ? Cudni ljudi ? kaj ne, zelis pomoc a onda kaj ? a-ma.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Začasni organski načini tretiranja (Žveplov cvet...)
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.