NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zlatko _moja predstavitev

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Predstavitev članov foruma
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2011 22:01    Naslov sporočila: Zlatko _moja predstavitev Odgovori s citatom

Torej rojen 1956 v Postojni, sicer pa odraščal na kmetih s kravami, senom, z delom na poljih odkar pomnim.

Čebelarjenje je nekakšna nadgradnja vsega, kar sem nekako studiozno začel pred 15 leti z študijem Antropozofije in biodinamike. Študij pri Enzu Nastatiju v Trstu mi je odprl poti, o katerih sem do takrat lahko samo sanjal, učitelj in študij sam pa me je naučil, da razmišljam s svojo glavo, da imam odprt pogled na stvari in dogodke, ali drugače povedano uvedel me je v duhovno znanost.

V kmetijstvu sem počel marsikaj, veliko poizkušal, veliko mešal, dinamiziral, meril, tehtal, primerjal, ampak čebalerjanje in čebela je nekaj tako posebnega, tako edinstvenega, nekaj evolutivno tako naprednega, da me je popolnoma prevzelo.

Začel sem s štirimi AŽ panji, pa bolj zato, da sem imel na ekološki kmetiji tudi čebele. Prva izkušnja, ki jo imam s čebelami je bila, da so z mojega območja dobesedno izginile velike kobilice s črno glavo. Ko sem se namreč preselil na to območje, kjer danes živim, sem poleg zaraščenih parcel, dobil v zakup tudi velike kobilice. Nič nisem naredi poosebnega, ampak sama navzočnost čebel je pripomogla, da to območje za kobilice ni bilo več prijetno.

Od AŽ k nakladnim panjem in to ne katerimkoli. S prijateljem sva naredila cel študij o tem, kakšno bi moralo biti idealno bivališče čebele in naredila sva cel plan, kako bom čebelaril brez kemije. Izdelal sem si zelo velike panje, celo malo večje kot Dadant, v katerih pa je zelo težko čebelariti, če ni zelo dobrih paš. Ampak to so že izkušnje.

Vsaj zame je bila prelomnica lansko leto, ko sem kljub uporabi mravljične in oksalne kisline izgubil polovico svojih družin. Tedaj sem se odločil, da tako ne gre več in začel vso zadevo resno preučevati, brati zapise forumcev, navezal stik z Italijani, ki čebelarijo po meri čebele, itd itd.

In danes sem tu na tem forumu. Nisem se odpovedal svojim idealom in to je, da je prišel čas, ko je naša obveza da pomagamo čebeli, da preživi. Sama ne bo zmogla, pripeljali smo jo na rob preživetja.

Vem pa tudi, ko dosežem cilj, da čebele preživiojo brez kemije, se moje delo v bistvu šele začne. Temelje, ki mi jih je dala biodinamika bi rad uporabil tudi v čebelarstvu in to z enim samim ciljem, povezati čebelo z njenim duhovnim bistvom, ki ni tu na zemlji, ampak v njeni planetarni in zodiakalni sferi. Od tam črpa čebela svojo moč. Ta kanal smo s svojim odnosom do čebele prekinili, oziroma ga je ostalo zelo malo, naša dolžnost je, da ta kanal zopet vzpostavimo. S tem pa ne pomagamo samo čebeli, pomagamo tudi sebi.

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2011 07:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobrodošel Zlatko in veselim se sodelovanja s teboj! Zanimivo pot imaš za seboj in dosti dela je še pred nami, a kjer je pogum in veselje, bodo tudi rezultati.

Za predstavitev si si odprl osebno temo, zato imaš tukaj tudi svoj prostor za vse, kar želiš povedati izven običajnih tem. Lepo te pozdravljam, j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2011 09:59    Naslov sporočila: poskus vzgojiti male čebele s pomočjo HCS satja Odgovori s citatom

Nikoli si nisem mislil, da bom začel pisati neko vsebino na temo uporaba plastike v čebelarstvu.

Moram najprej zaradi samega sebe in tudi vseh, ki bodo tukaj to prebrali uvodoma zapisati in v izogib vsem dvomom: Zame je kakršna koli plastika, stiropor, stirodur, naylon, določene kovine popolnoma nesprejemljiva za čebele.

Predno sem se odločil za ta poskus sem kar nekaj časa razmišljal in ne glede na to, da se vsako dejanje da z besedami in mislimi pojasniti, sem se odločil, da bom poskusil.

S klikanjem sem prišel do Adriana iz Verone, učitelja, ki pa se ukvarja s čebelarstvom. On že drugo leto čebelari s čebelami na 4,9mm velikem satju. Do teh čebel na takem satju pa je prišel preko plastičnih mediščnih satov 4,9mm, Podrono je opisal svoj postopek poudaril pa je predvsem tri stvari:

3,2cm razdalja med satnicami, kar pomeni, da je v njegove Dadant mere nakladnega panja stlačil dodatne okvirje ( seveda je moral panj nekoliko preurediti)

Hausel pozicioniranje satov;

postopno nadomeščanje plastike s satnicami 4,9mm.

Manjšo razdaljo med satnicami je uvedel zaradi dviga temperature v panju, hausel pozicioniranje zaradi gradnje satovja samega, postopoma pa je nadomeščal plastiko s satnicami 4,9mm ( uporablja okvirje z žico).

Po njegovo je potrebno po 40 dneh, ko je matica začela zalegati v plastiko začeti zamenjevati krajne plastične sate z satnicami 4,9mm in opazovati, kako bo družina na to reagirala. Njegovo izkušnje so take, da pač manjše čebele, ki so se rodile iz 4,9mm velikega satja začno takoj zidati manjše celice na manjših osnovah.

Tako sem začel tudi jaz. Pri Italijanski firnmi naročil osem zgrajenih plastičnih satov (cena približno 10€ kos) pošprical vsak sat z medeno vodo in vsul v kišto približno 3kg čebel z oplojeno matico seveda. Izbral sem matico iz moje najboljše družine, to je potomka tiste družine, ki je z mano vsa leta vztrajala, kljub vsem mojim neumnostim, ki sem jih počel z njimi. Predno sem to naredil sem se pogovoril s čebalami in jih prosil naj mi to kar delam oprostijo.

Prve izkušnje. Vhod v panj sem sicer (po navodilih Jerneja) zaprl z matičnim trakom, tako da mi matica ne bi mogla zbežati, ampak naslednji dan sem trak odstranil, da bi troti lahko izleteli. Pustil sem jih pri miru nekaj ur in se vrnil. Panj pa je bil poplnoma prazen, razen nekaj malega čebel. Matici je plastika tako smrdela, da je enostavno skupaj z družino odletela.

Naslednjič mi je vsaj v začetku uspelo. Namestil sem roj v plastiko in priprl vhod pa tudi odprtino na pitalniku, saj so mi skozi to odprtino mniožično lezle v pitalnik.

Pustil sem jih pri miru deset dni, jih po malem zvečer pa tudi zjutraj hranil. Približno deseti dan sem opazil prve čebele, ko nosijo cvetni prah. Ni mi dalo miru in sem 12 dan po vselitvi drugega roja panj odprl in opazil nepokrito zalego in cvetnih prah tem medičino, ne veliko ampak bila je.

Domneval sem, da se je matica vdala v usodo in začela zalegati. Od takrat sem panj odprl še enkrat in videl, da zalega na petih satih in to je to. Odstranil sem zaporo na vhodu, troti so brenčali, da je bilo veselje ampak so preživeli.

Tudi sam bom 40 dan dal skrajno desno satnico z 4,9mm satno osnovo (če jih bom pravočasno dobil iz Švedske seveda) doma imam sicer 4,9mm satne osnove iz Nemčije, ki pa niso vse enake (slabo izdelane), in spremljal kako se bo družina odzvala in zlasti, kako bo začela graditi, domevam, da bodo začele graditi satje, saj jim plastika zagotovo še smrdi.

Toliko za uvod z mojo izkušnjo, ko bom pogruntal kako se naloži kakšna slika bom naložil sliko z zgrajenimi celicami na vosku seveda velikosti 4,9mm (če mi bo to uspelo seveda), plastike pa ne bom razkazoval.

Lep dan vsem

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2011 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V temi Koši za odvečno kramo sem ti napisal kako spraviš sliko na forum. Upam da pomaga Wink

Lahko malo bolj natančno poveš kje si kupil 4.9 satnice in koliko si/boš dal za njih(s poštnino vred)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2011 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zlatko, lepo te prosim, če to svojo temo o HSC preneseš v forum o PLASTIČNIH SATIH, pa bomo potem tam nadaljevali, saj si morda prvi v Sloveniji, ki je poskuša s tem, pa zato je forum zgoraj in samo korajžno, to je pa res prava strokovna tema! j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2011 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BorisP je napisal/a:
V temi Koši za odvečno kramo sem ti napisal kako spraviš sliko na forum. Upam da pomaga Wink

Lahko malo bolj natančno poveš kje si kupil 4.9 satnice in koliko si/boš dal za njih(s poštnino vred)?


Boris pozdravljen,

O, s temi satnicami sem imel prave dogodivščine. Najprej sem naročil 4,9mm pri Samson Kamniku, pa so mi poslali slabo kvaliteto, niso bile vse prave mere. Potem sem jih naročil preko enega prijatelja v Nemčiji pa sem po prevzemu ugotovil, da so od istega proizvajalca kot Samsonove, torej kvaliteta zopet slaba. Sedaj sem naročil 4,9mm biološke satnice na Švedskem in jih prav danes tudi plačal, za 10kg bioloških satnic sem plačal 170€, kar pomeni pomeni 1,7€ za kos, te iz Švedske so po priporočilih dobre kvalitete, bom videl po prejemu, ko pridejo.

Naročil in dobil pa sem tudi biološke satnice mer 5,1mm iz Italije, ki pa so nekoliko ceneje okoli 1,6€ /kos.

lp

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2011 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V ceno je najbrž všteta poštnina?

Naj še jaz malo dodam: tiste 4,9 ki jih Zlatko omenja so bile jajčaste; vodoravno merjene so dale 5,4 mm, diagonalno pa res 4,9 mm. Najbrž so gumijasti kalup od 5,4 mm samo malo stisnili?? Najboljše je, če se te stvari ne dajejo v panje kot poskus. Sicer pa je treba najprej 5,1, ali pa HSC. Lp j
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2011 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, cene ki jih navajam so cene s poštnino in drži bile, oziroma so še jajčaste, potegnjene.

lp vsem

Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aceofs
Gost





PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2023 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zlatko H je napisal/a:
BorisP je napisal/a:
V temi Koši za odvečno kramo sem ti napisal kako spraviš sliko na forum. Upam da pomaga Wink

Lahko malo bolj natančno poveš kje si kupil 4.9 satnice in koliko si/boš dal https://cbdshop.si za njih(s poštnino vred)?


Boris pozdravljen,

O, s temi satnicami sem imel prave dogodivščine. Najprej sem naročil 4,9mm pri Samson Kamniku, pa so mi poslali slabo kvaliteto, niso bile vse prave mere. Potem sem jih naročil Poslovna darila Saje preko enega prijatelja v Nemčiji pa sem po prevzemu ugotovil, da so od istega proizvajalca kot Samsonove, torej kvaliteta zopet slaba. Sedaj sem naročil 4,9mm biološke satnice na Švedskem in jih prav danes tudi plačal, za 10kg bioloških satnic sem plačal 170€, kar pomeni pomeni 1,7€ za kos, te iz Švedske so po priporočilih dobre kvalitete, bom videl po prejemu, ko pridejo.

Naročil in dobil pa sem tudi biološke satnice mer 5,1mm iz Italije, ki pa so nekoliko ceneje okoli 1,6€ /kos.

lp

Zlatko


ste bili zadvoljni z robo iz italije?
Nazaj na vrh
Katja22



Pridružen/-a: 25.01. 2023, 18:04
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 14 Mar 2023 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aceofs je napisal/a:
Zlatko H je napisal/a:
BorisP je napisal/a:
V temi Koši za odvečno kramo sem ti napisal kako spraviš sliko na forum. Upam da pomaga Wink

Lahko malo bolj natančno poveš kje si kupil 4.9 satnice in koliko si/boš dal https://cbdshop.si za njih(s poštnino vred)?


Boris pozdravljen,

O, s temi satnicami sem imel prave dogodivščine. Najprej sem naročil 4,9mm pri Samson Kamniku, pa so mi poslali slabo kvaliteto, niso bile vse prave mere. Potem sem jih naročil https://atelierrebul.si/shop/category/disave-za-dom-disece-svece-24 preko enega prijatelja v Nemčiji pa sem po prevzemu ugotovil, da so od istega proizvajalca kot Samsonove, torej kvaliteta zopet slaba. Sedaj sem naročil 4,9mm biološke satnice na Švedskem in jih prav danes tudi plačal, za 10kg bioloških satnic sem plačal 170€, kar pomeni pomeni 1,7€ za kos, te iz Švedske so po priporočilih dobre kvalitete, bom videl po prejemu, ko pridejo.

Naročil in dobil pa sem tudi biološke satnice mer 5,1mm iz Italije, ki pa so nekoliko ceneje okoli 1,6€ /kos.

lp

Zlatko


ste bili zadvoljni z robo iz italije?


tud mene zanima kakšna je roba z italije? Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 15 Mar 2023 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

z Italije ali iz Italije. Kdo si ti , ki te zanima roba iz Italije? In kaj te zanima okoli te robe? Če te zanima čebelarjenje z malimi č. celicami je to zabloda , ki jo je v čebelarjenje vnesla ena Čebelarka iz .........
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Mar 2023 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne verjamem da je to zabloda, ker tipom v tujini funkcionira... samo mi smo bli nesposobni to spravit v čebelarjenje... pa ne ker smo nesposobni, ampak ker nimamo supporta.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Predstavitev članov foruma
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.