NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Slabosti LR panja po Novi poti čebelarstva
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Langstroth-Rootov (LR) in ostali nakladni panji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 07:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kak misliš to neskončno plodišče. Po Peronovem načinu so to tri naklade=60 cm in to je limit. Od tu naprej je rojenje in hvalabogu da je. Rojenje je del sonaravnega čebelarjenja, je rojstvo. Preprosto mora biti. Če naredimo optimalno velik panj brez rešetke, če on avtomatično funkcionira, potem mora priti roj. Če roja ne bo, potem se moramo vprašati, kaj je narobe.
Ali pa sem vse skupaj narobe razumel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 08:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JernejM je napisal/a:
Kot drugo se spomni na naslov tele teme, ki govori o slabostih LR panja s stališča Nove poti v Sloveniji. Ena od slabosti je seveda matična rešetka, ki spodbuja rojenje.

Ni ravno LR, je pa podoben panj. EV namreč.
Trditev, da matična rešetka spodbuja rojenje, je lahko točna, lahko pa tudi ne. Veliko faktorjev je treba zraven upoštevati. Pa da ne bom preveč pameten, ker je še nikoli nisem uporabil, bom navedel primer industrijalca Voje Brštine, avtorja tega panja. Njemu je v prvenstveno pomemben med, saj od tega živi in vsaka družina, ki roji, mu zato zmanjšuje 'produktivnost'.
Pa vendar on počne nekaj, kar je na videz skregano s teorijo omejenega prostora in rojenja: z matično rešetko omeji matico na eno samo EV (ali RV) naklado !!! Tam jo pusti do septembra! EV naklada pa je visoka 14cm.

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom poiskusil bit, bolj jasen.
Najprej, zakaj je Lagstrot uporabil za svoj panj(lr) Višino 24 cm. Zato ker se družina v 2 nakladah lahko razvije do maksimuma in v drugi nakladi oblikuje ravno prav debel venec medu, ki se ga z rednim prestavljanjem prenaša navzdol. S tem se še dodatno stimulira razvoj. Matična rešetka je SAMO dodatek in ni potrebno , da je stalno v uporabi.
Čebelar , ki ima slabe pašne razmere, mora imeti vedno dovelj živalne družine in zadostno satno površino, da imajo čebele možnost shraniti in sploh shranjevati medičino.
Na začetku svoje ga čebelarjenja sem bil zelo zagret za prosto gradnjo satja.(ni lepšega) Potem pa sem ugotovil, da je paša moje čebele pa ne naberejo. Zakaj ? Zato ker jim zmanjka časa.
Vem , da se moja stališča ne skladajo s stališči tistih, ki imajo čebele samo zato , da so .
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Istok: mislim da je prav Tedi, morda nehote, prvi uporabil besedo neskončno, pa sem po premisleku videl, da je to odličen izraz za Warre metodo. Pri Warreju je pač plodišče visoko metere in metre, če družina živi leta in leta: vseskozi se pač širi navzdol, z novimi praznimi zabolji. Ostalo ti odgovarja Marko.

Marko: Kar pišem je pač znanje industrijskeih čebelarjev, recimo genijalnega pokojnega Belčića, pa vsak čebelar seveda spozna isto:

smisel MR je samo eden: da omejuje zaleganje, kajti ko se pred in med pašo omeji zaleganje, se donosi medu zelo povečajo. Izven tega ni druge filozofije. Seveda pa ima vsaka kolajna dve plati; omejevanje plodišča (o tem lahko pišemo tedne dolgo) zbuja rojilni nagon oziroma ga pospeši. Zato se industrijsko čebelarstvo in veliko teh čebelarjav po 70 let ukvarjajo s tem, kako omejiti zaleganje, a preprečiti rojenje. Iz tega nenaravnega šmorna je prišlo vse slabo za čebelo a dosti več medu za čebelarja. Tedensko odpiranje panjev in iskanje matičnikov, iskanje "nerojivih matic", nukleusi, vedno mlade matice v panjih, deljenje družin na kose; vse to se počne, da bi umirili rojenje, kajti ko družina roji, je to za industrijskega čebelarja izguba. Spomnimo se samo Franka, ki je upravljal z 5000 panji, pa pravi, da rojev skorajda nikoli ni videl - to je raj za industrijca.

LR panj je vodilni v svetu, in, dragi prijatelj Tedi, mi tu govorimo o klasičnem LR panju, tistem, ki ga kupiš v trgovini, tistem z MR. In sam ugotavljam, da je pač povsem druga pesem od Warre ali Rudijeve metode, ki rojenja ne pospešujeta.

Kako pa ti uporabljaš LR pa do sedaj nismo vedeli, nekoliko torej spreminjaš originalno metodo, bližaš se našim potem in to nas seveda zanima, o tem pa se, prosim, kar razpiši - fantje, vi pa ga sprašujte; predvsem tisto o ne-uporabi MR.

Lep je dan, lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče koga bega razlika med LR panjem in LR obišajno, klasično metodo. Enako kot Warre metoda ali pa samo Warre panj, v katero pa se da Rudijevo metodo.

LR panj je seveda super za naše namene, kot domala vsak nakladni, le MR gre ven, naredi se globoko plodišče itd... Vse to počne Oscar in mnogi njegovi sledilci. Tukaj pač samo teoretično ugotavljamo, da LR zaradi širine ne bi dobro deloval pri nas, z Oscarjevo metodo, a kot sem na argentinskem primeru skušal opozoriti, morda pa bi tudi deloval, če bi bile paše dobre, v povprečju več let skupaj, kot opozarja Zlatko.

Moje omejeno mnenje je, da je Rudijev Warre najboljši, prav tako zna biti odličen RV/EV, LR pa se mi zdi malo "obavten", a kdo ve ...

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne razumem , kaj želiš povedati S tem klasičnim lr panjem z matično rešetko, ki ga kupiš v trgovini? Saj m.r. ni fiksno vgrajena v panjsko konstrukcijo. edini tak panj pa je klasični až panj.
Matično r. uporabiš po lastni presoji. tudi meni čebele rojijo. Kljub temu, da imajo dovolj prostora in , da izvajam ukrepe širjenja gnezda. Predvsen navzgor. Rojijo,seveda ne vse . Ampak jim jaz tega ne branim. torej ne preprečujem jim dejavnosti v zvezi z rojenjem , ker imam od tega svoje koristi. pobiram matični mleček. Vsake družine, ki zapade v rojilno razpoloženje sem vesel, ker vem , da je po naravni poti sposobna dajati mleček ne na prisilo kot je v navadi pri večini mlečkarjev.
Lr ali až nakladni panj saj je vseeno razlika v višini satnika je samo 1 cm. Panj je samo orodje. kako ga boš uporabil pa je odvisno od tvojih želja in sposobnosti.
s čebelami delam tako, da imajo vedno zadosti lastnega medu .Jim širim prostor v skladu z njihovo močjo.Običajno navzgor ker so tam bolj ugodne razmere. Rojenja ne preprečujem . Roju pa ne dovolim , da mi pobegne. Za svoje potrebe vzgajam matice . Uporabljam veike prašilčke . Najmanj 4 sate velike mere. Dovolim jim graditi trotovino. Pa še bi se kaj našlo. Moja tehnologija ni nič posebnega. Mnogi počnejo tako. Lahko tudi kaj razložim, vendar pričakujem vprašanje.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 12:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v času, ko sem odgovarjal si že pojasnil razliko pri lr panju. Še enkrat poudarjam, da je panj le orodje. Je pa res, da Ni lahko, do paše napolniti velikega in širokega panja. Ni pa nemogoče. Eden prvih uporabnikov lr panjskega sistema je Uroš Vidmar Iz Bohinjske Bistrice. Uspešno v njen in tudi v drugih panjskih sistemih čebelari že več desetletij.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, tole na koncu pa odpira vrata poskusom LR panju v Oscarjevi izvedbi.

Hvala, lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom še enkrat poudaril, kar sem že napisal. Sama izbira panjskega sistema ni težava, čebelariti se da v vsakem panjskem sistemu. Lahko čebelariš v izoliranem kovinskem 200l sodu po Rudijevi metodi.

To, kar mi je ostalo v moji glavi, od prvih Rudijevih postov je, da sama oblika ni toliko pomembna, kot pašne razmere. Jaz bi celo nadomestil termin pašne razmere, z vremenskimi razmerami. Tudi jaz napolnem plodišče DB velikosti, če bi imel nekaj let takšno vreme, kot sem ga imel pri nas lani. Ampak to so le sanje.
Čisto dobro se da čebelariti v LR po Rudijevi metodi, zakaj pa ne. Bodo pa namesto predvidenih dveh let ob povprečnih pašah pač čebele potrebovale še kakšno leto več, da bodo zgradile dolgo plodišče. Ko bo to plodišče v LR zgrajeno, bo pa bomba, saj bo imel tak roj čez nekaj leta verjetno tudi 5kg. Ampak če ne bo pravega vremena, bodo hudi problemi.

Vedno poudarjam, da je potrebno gledati 10 let naprej, kaj se bo dogajalo z vremenom in tem napovedim prilagajati velikosti kišt.
In te ocene, so po mojem vodilo Simonu pri izbiri velikosti kišt nakladnega panja.

Torej slabosti LR velikosti kišt, so za moje področje in moje vremenske razmere to, da so enostavno prevelike. Vse skupaj bi se podaljševalo in podaljševalo, vse prav vse, predvsem pa regresija čebel in s tem vzpostavitev stabilnega I sistema čebelarjenja.

lp Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
delfin12



Pridružen/-a: 16.11. 2011, 21:42
Prispevkov: 38
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 22:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zlatko,

čebelarit se da v vsaki kišti, še od cigaret(sem nekje bral). Ampak čim bolj naravno(recimo za "slabe" "vremenske" razmere) pa bolj recimo v Warre, kot v LR. Zaradi velikosti. Se mi zdi smiselno... Bom šel na velikost Warre panja..

Tedi,

nismo na poti "industrijskega"- pridobitnega čebelarstva. Za primerjavo. Jaz imam jabolke, stare visoke... Ne škropim, ne režem, kosim bolj malo... pa imam dovolj jabolk zase. Jabolka so zdrava lepa... mogoče s kako pikco in različnih velikosti.

Eden ima nasad nizkih jabolk... škropi 16 krat letno.. gnoji, kosi 3 krat letno.. Jabolke lepe, brez napak, A klas. Jih ima 10x več na isti površini...

Rajši jem svoje jabolka... pa četudi so ona jabolja vredu... kaj mi če 10x krat več jabolk, če jih ne rabim .... največji užitek mi je imeti visoko debelno jabolko in zase pridelati jabolka....

To moraš ločiti.

Tedi vsak ima svoj način... Verjetno je tvoj dober zate.

Jaz pa si želim imeti čebele, ki čim manj potrebujejo čebelarja... pa naj dajo nekaj meda... ko je dobra sezona bo ga mogoče veliko...

Sem kupil RV panj od enega čebelarja s Cerknice. Je imel lani na LR panju več kot 100 kg medu(posebej hoja)... letos pa 15 kg.

LR mi je bolj pri srcu kot AŽ, RV bolj kot LR, Warre ali pa RV pa trenutno isto.

Ampak vse to so besede človeka, ki še ni imel ene čebelje družine. In to vprašanje si zastavi mnogo začetnikov. S čim začeti.. In vsak panjski sistem ima svoje posebnosti. Ni delo povsem enako.. "Manipulacija" z čebelami. In vsi so uspeli v teh "kištah" čebelarit...
_________________
Lep pozdrav,

Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2011 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nakoncu se moraš pač sam odločit...
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tule se preveč ukvarjate s poudarjanjem , da niste na poti industrijskega čebelarjenja. Posebej ,Začetniki, ki sploh še nimate čebel.
Želim vam povedat, kot že sami veste, da se da čebelarit v panju katerekoli oblike. Zakaj to pišem? Zato , ker sem pred 12 leti, ko se je začela moja čebelarska zgodba, počel prav enako in delal napake.
Ko sem postal čebelar sem se včlanil v čebelarsko društvo in č. zvezo. Na čebelarskem društvu sem povprašal za mentorja. Pa mi je tajnik rekel, to boš že sam naštudiral. In res sem naštudiral. Po kakem mesecu ali dveh sem že izvajal poiskuse delal boljši panj , izvajal predelave. Tako daleč je šlo , da sem zavoljo dostopa do mizarskih strojev in možnost dela z njimi menjal tudi nekaj služb. Rezultat je bil , da se je v mojem čebelarstvu nabral zbirek naklad različnih višin. Od Tbh, Lr nizkih(vrčko) , Lr 17 cm , lr standard, Až nakladni . AŽ standard. In še danes imam težave z poenotenjem. V prejšnji zimi in letos med letom sem izločil iz uporabe vse nizko nakladno satje. V prihajajoči gre v izločitev lr dvotretinski. Potem pa mu verjetno sledi lr standard.
Hočem povedat, da je večja korist Za bodočega in obstoječega čebelarja , če čas raziskovanja posveti biologiji č. družine in razmišljanju o tem kot pa razmišljanju o tem kakšne oblike, in kako debela stene naj ima panj.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Až standardne pa sem začel predelovati kar takoj po nakupu. Najprej sem ven potegnil matično rešetko. Drugo leto sem jih spremenil v až maxsije in začel z bio čebelarjenjem. Tretiranje s timolom v zrnci. Brez dokrmljevanja. Čebele sem imel v Vipavski dolini, živel pa sem v Medvodah (85 km). Kljub velikemu plodišču mi jih je več kot polovica izrojila in pobegnila. In po dveh sezonah sem ostal skoraj brez čebel.
Na kratko sem vam opisal mojo čebelarsko pot.
Upam , da boste razumeli , da nisem proti eksperimentom , da vas samo opozarjam na pasti ,ki jih to prinaša.
prepričan pa sem tudi v to , da večin poskusov, ki jih opravijo čebelarski zanesenjaki nima merljivih vrednosti. Zato, ker so izvajalci subjektivno vpeti v poiskus in ta je velikokrat izveden na premajhnem številu č. družin.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tedi je napisal/a:
Kljub velikemu plodišču mi jih je več kot polovica izrojila in pobegnila.

Tedi, ne mislim drobiti tvojega zgornjega zapisa, pa vendarle bi tole komentiral zgornji drobec:

Debelak priporoča 5 metod dela z Dvojčkom, predvidevam da si ti uporabil, recimo, prvo in drugo? Prva je Metoda naravnega dupla, kjer se družina spušča navzdol, kot v duplu, a potem je seveda konec dupla, ker je podnica zgornjega panja, v pravem duplu pa te ovire ni. Zaradi tega AŽ dvojček zelo težko deluje kot resnično duplo, ovira družino hitro zaustavi v naravnem spuščanju in pride do rojenja.

Druga metoda je Velika klasična metoda, kjer je spodnji panj plodišče in zgornji medišče (dvojni AŽ torej). Tudi v tem primeru je med njima ovira, ki manjše družine nekako zaustavi in občepijo v glavnem spodaj (tudi z medom) in rojijo.

Tretja metoda je Dvomatično čebelarjenje med sezono, ki ga verjetno nisi uporabil, kar pa spet ni primerljivo z Rudijem ali Warrejem,

Četrta metoda je z dodatno uporabo zaklade, brez matične rešetke,

peta pa Metoda s pomožnim gnezdom: dvomatično čebelarjenje. Sam sem poskusil tudi s tem načinom, a so mi čudežno izginjale (mlade) matice iz panjev.

Nobena od teh metod ni primerljiva s tem, kar mi poskušamo z Warre ali Oscarjem/Rudijem, zato izkušnje s tem velikim panjem niso primerljive niti merodajne. AŽ dvojček, trojček in če hočeš četvorček so veliki panji, a zaradi predelnih sten v njih in razmakov čebele popolnoma drugače reagirajo, in posledično hitreje prisilno rojijo.

Karkoli smo že počeli s panji, nismo pa še preskusili O/R metode globokega plodišča, niti ne Warre metode več kot eno samo sezono. In kdor nima s tem izkušenj, tudi ti ne, pač težko pravilno sodi kaj je kaj. Zato bi te prosil, kolega Tedi, če si nabaviš kak Rudijev Warre in z njim, malo stran od drugih panjev, poskusiš to, s čimer se mi tukaj trudimo, pri tem pa tretiraj v ŽC. Še bolje če uporabiš tri takšne panje, vsaj 20 m stran od tvojih drugih družin. A boš? Lahko pa to probaš z LR kištami, saj imaš solidne paše?

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj vsaj 20 m vstran od ostalih panjev? Zakaj je ta odmik?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odmik zato, še bolje je 100 m, ker bodo ti panji (posebej drugo leto) producirali drugačne čebele, drugačen rod, vemo pa, da se med pašo itd. čebele rade zaletavajo v napačne panje, tudi za 200 m zgrešijo svoj panj, utrujene ali pred dežjem, in so seveda povsod lepo sprejete, ker so polne tovora. Z razmakom naredimo tudi znanstveno higienično okolje, kjer je tudi manj vodoravnega prenosa varoje skozi žrela. Na tak način je poskus bolj realen.

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, saj sem mislil da to misliš, ampak 20 m je za kaj realnega skoraj tako kot nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, to je le pikica, spodbudica, za tistega, ki se mu itak ne bi dalo ali nima prostora. Drugače pa čimveč - tem bolje.

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vedno kej novega preberem... zato ni škoda vsake besede ki jo napišete!

hvala
peter
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 14:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zlatko H je napisal/a:
lakotnyk je napisal/a:
vedno kej novega preberem... zato ni škoda vsake besede ki jo napišete!

hvala
peter


Peter,
tole ne sodi sem, (bom kasneje zbrisal)
ampak ker si zgoraj tako lepo opisal, bi te rad spomnil, da imaš dve domači nalogi, ker nisi protestiral, da tega pač ne boš naredil, za vezalke si celo rekel, da boš to delal ob drugem času in ker tvoje ugotovitve potrebujem za začetek debate, te tu pobaram, da le izpolni, kar si sprejel.

lp
Zlatko

Zakaj te to ne sodi sem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2011 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zato Istok, ker je iz teme, vezano pa je na drugo debato, to da spomnem Petra na domačo nalogo, bolj sodi drugam kot v temo o klasičnih LR panjev.

lp

Zl
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tedi je napisal/a:
Fantje nehajte se hecat in modrovat . Če nimate ambicije, da postanete profesionalni čebelarji je čisto vsaka kišta dobra . edini pogoj je , da so v njej čebele. Do sedaj se v Warrejevo in ostale tehnolgije nisem vpletal, ker tega nisem preštudiral v podrobnosti. Moram pa vam povedati in upam , da boste razumeli (eni prej, drugi pa čez nekaj let). Warre , zagotevo NI ČEBELARIL S KRANJSKO ČEBELO! Če koga zanima kaj več naj vpraša.
Kot je napisal Zlatko : za povezovanje naklad uporabljam kotne sponke . Vedno pa pred prevozam vsak panj povežem tudi z trakom in napenjalcem. Zakaj? Zgodilo se mi je , da sem sredi noči po cesti pobiral razbito naklado. Dobro so me napikale. Ne privoščim nikomur. Do takrat sem jih vedno povezoval in od takrat naprej jih vedno.

_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo. Pred letom in pol sem napisal tistole. In bil sem heretik, ki ne razume.
Pa sem napisal , da boste razumeli in vesel sem, da je tako.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

he, he Tedi od kje pa si sedaj potegnil odgovor na tisti post, ko pa je minilo že toliko časa, heretik je zame tu kompliment, ne pa kaj drugega.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lol še vedno te vezalke Wink
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lakotnyk je napisal/a:
lol še vedno te vezalke Wink


Vezalke Peter so ostale in ti nisi naredil domače naloge, ne sekiraj se tudi jaz je nisem.

lp
Zlatko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja vezalke in kravji rogovi Wink
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2013 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jebi ga. Ego. Huda zadeva, če je ne znaš krotit.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2017 00:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JernejM je napisal/a:
Odmik zato, še bolje je 100 m, ker bodo ti panji (posebej drugo leto) producirali drugačne čebele, drugačen rod, vemo pa, da se med pašo itd. čebele rade zaletavajo v napačne panje, tudi za 200 m zgrešijo svoj panj, utrujene ali pred dežjem, in so seveda povsod lepo sprejete, ker so polne tovora. Z razmakom naredimo tudi znanstveno higienično okolje, kjer je tudi manj vodoravnega prenosa varoje skozi žrela. Na tak način je poskus bolj realen.

Lp j


kaj je jernej napisal v letu 2011... vodoravni prenos varoje .... hmmm Very Happy
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2017 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jernej je bil vedež, oziroma je še, edino nima časa ukvarjati se s čebelami in sodelovatri z nami.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Langstroth-Rootov (LR) in ostali nakladni panji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.