NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Manuka med

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Med
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2012 13:18    Naslov sporočila: Manuka med tudi v Sloveniji Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Manuka med o katerem govorite lahko zdaj kupite tudi v Sloveniji. Zelo pomembno je, da je na njem viden znak UMF+, ki vam zagotavlja, da je v lončku res taka količina naravnega antibakterijskega delovanja kot je napisano.

Za rane in problematično kožo je Medihoney linija.

Za ogled spletne strani:

www.manukahoney.si

Z lepimi pozdravi

Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2012 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Tanja, ampak kar se mene tiče, naj manuka med jedo tam kjer je nastal, mi bomo pa našega.
Čudežnih živil ni. Ne obstajajo, to so samo tržni prijemi, ki mene že davno več ne ganejo.
Čudežna živila so vsa živila, ki zrastejo neposredno okoli nas. S temi smo lepo poštimani in ta nam dajejo vse kar potrebujemo. Samo raznovrstno se moramo prehranjevat z nepredelanimi živili iz svoje okolice in smo fit.

Med pa tako ali tako ni živilo, ampak je samo en dodatek k hrani, ki ga je treba jest malo.
Žal smo vse obrnili na glavo in zdaj se v Slo trudijo, da bi otroci za zajtrk jedli v vrtcu kruh in med. Bedarija na kvadrat. To dvoje je kislotvorna hrana, ki bo pri otrocih povzročila samo utrujenost, dolgoročno pa jih bo z vso ostalo procesirano hrano zakisala, tralala, da ne opisujem scenarija naprej.
Mislim da medu ne pridelamo premalo, ampak ga preveč pojemo. Ker med ni živilo. No, je živilo, ampak za čebele.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2012 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

manukin med mislim da ni primeren za jest... samo za uporabo v medicinske namene in kot tak je tudi registriran.

po okusu pravijo da je grenak in bljak Very Happy

ampak na tečaju je bilo rečeno da ima tudi slovenski med, ne vem zdaj točno katera sorta, enake medicinske učinke kot manukin med. tako da je potrebe po novozelandskem medu praktično ni. Ne spomnem pa se ali je že registriran ali bo kmalu.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Frank
POMEMBNA OSEBA NAŠEGA FORUMA!


Pridružen/-a: 24.05. 2011, 00:56
Prispevkov: 355
Kraj: Canada

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 03:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debate o Manukinem medu se vlecejo, sem ter tja ze kar precej let. Vse skupaj je neka biznis poteza, kjer se z registriranjem in se z nekimi medicinskimi potezami nazadnje doseze astronomska cena za zlicko ali pa dve medu.
Ze davno je bilo dokazano in napisano, tudi veckrat znova, da ljudem ni treba brskati po nepotrebnem. Dokazano je, da je najboljsi me prav ta med iz kraja od koder je tudi clovek ki ga uporablja. Ni treba da je iz Nove Zelandije in ni niti treba da je manukin! Veliko medov ima u folklori posebne moci in zdravilne pomembnosti. U vasaki drzavi in regiji na tej obli je isto, mar ni?
Kot je klopotec zgoraj lepo povedal; jesti, uporabljati ga je treba iz istega kraja, kjer clovek zivi. To gre se posebno u postev, ce se med pocasi zauziva, ker ima clovek alergijo. (nujno mora biti takrat med iz iste zone kjer clovek zivi, da se telo navadi na razne pelode - rastlin, rozic in trav ki niso samo u medu pac so ob dolocenih casih tudi u zraku, okolju in to je kar povzroca nekaterim ljudem alergije in razne pljucne neugodnosti!
Zdravilno povedano, pa je tako, da svetli medovi niso prevec zdravilni! Bolj temen med je, bolj zdravilen je. Povprecno vzeto, pa je med najboljsi ta, ki je nabran na raznolikih travniskih in gozdnih rastlinah. To pa zato, ker cebelce poberejo vse mozno, vse kar u naravi je dobrega za njih in seveda za nas.
Isto gre za Propolis. Nobeden do sedaj se ni to rec registriral, patentiral, ker se patente ne da dobiti na to kar je prosto rastece u naravi. Propolis, tako kot med, je zanic ce je nabran na enolikih rastlinah! Najboljsi je ta ki je nabran na raznolikih rastlina, nabran od cebel ki so iz SC satovja, saj tavelike cebele ne zmorejo, ne obletavajo mickenih rastlin, kaj ne? najpogodteje pa so prav mickene rastline, rozice te ki so zdravilne!
Se to: Med bi se moral vzemati kot zdravilo, ker to tudi je!
Malo vsak dan, zvecer, pred spanjem.
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 07:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala ti Tanja, vsekakor ga kupim kak kozarec da ga poskusim. Kaj vse sem zamudil v življenju, ko sem hodil po svetu in nisem poskusil tamkajšnjih medov!! A takrat me čebelarski duh še ni potrkal po srcu. Odkar pa sem poskusil razne medove iz naše bližnje in daljnje okolice, si želim poskusiti vsakega, kajti s tem se povežem s tisto pokrajino. Prav vsak med je drugačen in prav rad bom vedno nabavil kakšnega dalmatinskega, da ne bom tolkel le svoje lipe, javorja, hoje in kostanja, oziroma mešanice teh.

Seveda govorim o žličkanju, ne zdravljenju - glede tega je jasno moj med edini zakon Wink .

Bodi pozdravljena in še kaj nam sporoči, j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo sem razmišljal "domači hrani" in stvar mi počasi postaja "mešano meso". Namreč, profi ki ga poznam, vedno trdi, da se paše poboljšujejo, kar se njega tiče, ne pa slabšajo. Iz Amerike je namreč prišla akacija, zlata rozga, nedotika ... Tudi paradižnik, pa krompir, pa koruza pa fižol, pa paprika so od tam.

Da pa med ni živilo pa ne bo držalo: za nekatere pač je. Sicer tudi meso ni živilo, pa ga nekateri jedo v pretežnih količinah, recimo eskimi. Marjan Debelak poroča o njegovem prijatelju Henriku Z., ki mu je med pretežna hrana. Poje ga 50 kg na leto. Če svoji prehrani dodamo nekaj soli, pride do ravnotežja med bazo in kislino.

Imamo lepe knjige, s stotinami receptov za uporabo medu v prehrani. Napisane so knjige, ki na doooolgo in široko opisujejo tisoče dobrih lastnosti medu glede zdravja. Morda le en namig; človek, ki je oslabljen in zato težko prebavlja, s konzumiranjem parih žličk medu na dan dobiva glukozo direktno v kri, to pa je krvni sladkor. Drugi del, saharoza se v obliki glikogena shrani v jetrih in se sprošča, ko glukoze zmanjka (nekako na to vižo gre). Kdor torej jemlje med, dobiva moč brez kakršnega koli napora prebavljanja. Seveda obstajajo bolezenske kontra-indikacije tudi za jemanje medu - vsi ga pač ne smejo jesti, kot tudi drugih stvari ne.

Morda vam tole kaj pove: gledal sem dokumentarec o poskusih osvojitve Everesta pred desetletji. In je eden od preživelih alpinistov, Britanec, zgledal je star kakšnih 90 let, dejal:

Če greste v goro - eat a lot of honey!

Iti na goro je kot bolezen za telo. Naš znani alpinist mi je dejal, da takrat najraje je napolitanke. Sem ga vprašal, kako je s čokolado in je rekel: Tudi je dobra, a si tam zobe polomiš, preden je odgrizneš en košček. Za med pa ni slišal, čeprav je super-živilo. Naši uspešni himalajci so s seboj nosili tudi med in Medexove pripravke.

Seveda pa ima vsakdo svoje osebne zakone. Znani Grk je, pred stoletji dejal, ko so ga vprašali o vzroku njegove dolgoživosti:

Olivno olje od zunaj (koža) in med od znotraj!

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm...nekaj sem naredila narobe, saj sem imela že cel odgovor napisan in poslan, pa ga kar ni Sad tako da če bo slučajno še enkrat napisan, ne me kregat.

Kar se tiče manuka meda je bilo narejenih toliko raziskav in meta analiz, da se nikakor ne da zanikat učinkovitosti.
Zame je pomembno predvsem to, da sem tudi jaz skeptik dokler ne poskusim sama. In tukaj sem bila zelo zadovoljna nad učinki.
ne vem sicer od kod ste, ampak lahko se zmenimo, da se nekje dobimo in poskusite manuka med in boste videli, da ima zelo prijeten okus (drugačen, ampak dober).

med, ki ga pri nas uporabljajo je kostanjev med. Ima ga Tosama na svojih obližih, ampak ni primerljiv z obliži iz manuka meda. Žal so ti obliži za nas predragi.

Predstavitev manuka meda je v sredo v Medvodah v specializirani trgovini Medivital ob 13.uri. (zdravstveni dom).

Zelo pomembno pri manuka medu je, da ste pozorni na UMF oznako, ki vam zagotavlja, da imate v lončku točno toliko ali več naravnega antibakterijskega delovanja.

Za več informacij poglejte spletno stran.

Seveda pa so nejeverni Tomažki povsod dovoljeni Very Happy

Lep pozdravček
Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 20:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andreja zelo rada bi izvedela več o Novi Zelandiji. To je že od nekdaj moja sanjska dežela.

Imaš kakšen privat e mail?

Lp
Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2012 23:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne gre za nejeverne tomaže... manukin med ima dokazane sposobnosti in v to vsaj jaz ne dvomim.
Gre pa za to da ima podobne sposobnosti in to tudi dokazano, ena od sort slovenskega medu, ti praviš da je to kostanjev med, jaz se pa ne spomnim kater je, in zakaj bi uvažali iz nove zelandije med, ko imamo doma cenovno dostopno alternativo?
Gre seveda za reklamo da je manukin med oh in sploh, namenjeno predvsem tistim, ki ne vedo kaj bi z denarjem, pa se zato radi pobahajo in morajo imeti vse te drage reči, če so še iz tujine pa sploh super... od dragih avtov, preko tikovega lesa po tleh v hišah, do manukinega medu v omarici.

lep pozdrav
peter

ps. s tem da ne rečem da ne bi probal kakšen okus ima manukin med.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2012 06:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi medovi baktericido in bakteriostatično delujejo. Eni bolj drugi manj. Slabo je , da jih ljudje premalo uporabljajo za te namene. Če imaš rano , krasto ali gnojni proces je mnogo bolje uporabiti pod prevezom med kot pa razne kreme. Je pa res , so novozelandci uspeli zdravilno lastnost manukinega medu spromovirat in sedaj to uspešno tržijo.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2012 07:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tedi je napisal/a:
Vsi medovi baktericido in bakteriostatično delujejo. Eni bolj drugi manj.

Bral sem poročilo (povzetek raziskave), a ne vem več, kje ... Pokazalo se je, da je od naših medov najučinkovitejši kostanjev, zato ga Tosama uporablja pri teh obližih.
Prav imaš, Tadej. Na rano med !

Pozdrav vsem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2012 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako kot v srednjem veku niso verjeli, da se zemlja vrti, da ni ravna ploskev, da antibiotiki res pomagajo, se je treba tudi tukaj prepričati.

Zelo rada bi vam ponudila manuka med za poskusit, da sami ocenite. Ampak na osnovi izkušnje, ne samo zato, ker menite da je to marketinška poteza.

Saj sami veste, da je Medex pred Černobilom uvažal med iz Sovjetske zveze v sodih in potem pisal na embalažo, da je slovenskega porekla. Pa smo verjeli.

No, kakorkoli želela bi, da se sami prepričate in potem poveste svoje mnenje.

Lp
Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2012 23:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz tajske sem prinesel kozarec tajskega medu in ga imam shranjenega v hladilniku... ta med imam za sem pa tja za se spomnit kako je blo fajn na tajskem, sicer naj bi bil gozdni, okus pa ima zelo po mangu. Nimam pa ga zato da da bi imel kaj več od njega...
Med mora biti iz kraja od koder si da ima nek pozitiven učinek, se pravi da pomaga pri dihalnih tezavah in tako dalje. Pač kot pravi frenk, ki dobro ve, cvetni prah ki je v medu pomaga, in v manukinem medu ni našega cvetnega prahu.
Zatorej bi tudi manukin med vtaknil v hladilnik in to je to... mogoče na dva meseca eno majhno žličko za probat in oživit spomin na novo zelandijo... samo nisem še bil tam, da bi me lahko na kaj spomnil Very Happy

lep pozdrav
peter
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2012 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Jernej za vaše pozitivno mnenje.

Vsak zase ve kaj mu koristi, kaj mu je všeč, kaj bo kupil... Jaz vem, da sem bila do letos vsako zimo vsaj 5x bolna. Prav tako moji trije otroci. Letos pa nič Smile Jedli in pili smo sirupe in vroče napitke iz naše winter wellness linije katera bazira na manuka medu UMF 10+ in volaaaaa ZDRAVA! Prej mi medexov apifit in matični mleček, propolis tablete niso nič pomagal.
Ampak kot pravim...vsak človek zase ve kaj mu najbolje ustreza.

rada bi samo, da govorite iz lastnih izkušenj, ker ste res izdelke poskusili in vam niso odgovarjali, ne le "na pamet".

Drugače pa, da ne boste mislili, da sem proti slovenskemu medu. Na sveži francoski štručki namazano maslo in gozdni med...SUPER!!! Že od nekdaj! Manuka meda si pa ne predstavljam mazati na kruh Smile

Lep sončen pozdrav
Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2012 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tanja poslal sem ti zasebno sporočilo...

LP,
Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2012 06:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni Boris!

Ali vaše sporočilo "da ste mi poslali zasebno sporočilo" pomeni, da sedaj lahko napišem tudi zasebna sporočila (nisem bila pozorna ali sem imela to opcijo že prej) ali da ste mi res poslali vaše sporočilo, saj ga nikjer ne najdem.
Se opravičujem, malo sem še nova na temle forumu.

Hvala za odgovor.

Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2012 06:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tanja, ti nam samo sporočaj svoja spoznanja in širi naša zaplankana obzorja!

Marko je napisal/a:
Pokazalo se je, da je od naših medov najučinkovitejši kostanjev, zato ga Tosama uporablja pri teh obližih.
Prav imaš, Tadej. Na rano med !


Kostanj ima precej cvetnega prahu v sebi, pa imam izkušnjo, da je pri meni lipa boljša. Namreč, kakšne dva tedna nazaj sem si s cirkularko raztrgal blazinico palca (žagal sem letvice). Vse sem zavil v papirček in povil z izolirnim trakom, pa propolis sem dal na papirček, seveda moj, čisti. Po dveh dneh takega brezzračnega stiskanja se je rana sprijela in začel sem z klasičnimi obvezami: zračni povoji in pa trdi med, na kar me je spomnil Frank. Rana je danes že skoraj zaprta, s tem da že od prvega trenutka delam vsak dan tudi po osem ur.

Ko dam med na gazo in na rano in povijem, začne kar malo boleti in to traja pol ure do eno uro. Med takrat najbrž popolnoma dehidrira rano in s tem jo očisti odpadnih delcev. Rez z cirkularko namreč ni ureznina ampak raztrganina, zato izloča odpadne koščke. Še na misel mi ni prišlo, da bi šel k zdravniku, ker so prihajali roji in moral sem delati.

Glede manuka medu za na rano: raje ga bom dal na jezik, hehe, ker za na rano je pa res treba dokazano čist med. Zato tudi tistega obliža ne mislim kupiti, ker se bojim, da je na njem medxova mešanica, morda celo kitajskega "medu"??.

Lp j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tanja



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 13:11
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2012 06:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy

"Nanašanje antibakterijskega gela za rane ali 100% medicinskega medu na rano, lahko pri pacientu povzroči pekoč občutek ali močnejšo bolečino, ki navadno preneha po 30-45 minutah. Bolečina preneha, ko se ustvari osmotsko ravnovesje med rano in apliciranim izdelkom. Pacientu lahko pred aplikacijo damo analgetik. V primeru, da bolečina ne pojenja dlje časa, rano očistimo. Bolečina ni znak škodljivosti izdelka, vendar je lahko moteča za pacienta."

Ne, ne saj zdaj ima verjetno Medex svoj med. To je bilo pred toooolikooo leti Very Happy

Kot sem že napisala....jaz sem tak človek, da morama vse poskusiti na lastni koži. In ta izdelek me je toliko prepričal, da smo naredili korak naprej.
Zdaj pa grem na zajtrk...na naš slovenski med z maslom Very Happy

Tanja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JernejM



Pridružen/-a: 23.05. 2011, 13:00
Prispevkov: 1578
Kraj: Semič, čebelnjak na 420 mnv

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2012 06:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Tanja. Je pa res kar močna bolečina, taka, globoka, ki pa se jo naučiš ignorirati. Vedno si vesel, da je le pol do ene ure - kaj pa tisti, ki jih nenehno boli? Tako se učimo empatije.

Dober tek želim, j
_________________
Sanjaj, stopi v neznano in se trudi najti pot.

Lin Hwai Min
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
javr



Pridružen/-a: 28.07. 2014, 17:02
Prispevkov: 20
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2017 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lani sem preizkušal manukin med.
Vonj: "medicinski", podobno kot ko prideš k zdravniku ali v laboratorij.
Okus: težko določiti, tudi nekaj takega, "medicinskega".
Proizvajalca sem vprašal zakaj ni navedel roka uporabe. Odgovor: med nima roka uporabe, zato med na Novi Zelandiji ni treba označiti z rokom uporabe.
Proizvajalca sem vprašal zakaj uporablja plastične kozarce namesto steklenih. Odgovor: plastični kozarec je celo dražji od steklenega, uporablja pa ga zato, ker je steklo lahko nevarno (verjetno je mislil razbito steklo), pa tudi kristaliziral bi naj v steklenem kozarcu prej kot v plastičnem, zato se mu zdi plastika dosti boljša izbira kot steklo.


_________________
___
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2017 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo.

Menim pa, da ne drži (povsem) ne prvo ne drugo.

Med res nima roka uporabe, a ugotovljeno je bilo, da že po dveh letih izgubi močno (ne spomnim se številk) na svoji hranilni vrednosti. Užiten pa seveda je še vedno.

Glede plastike in stekla pa ni vredno izgubljati besed. Četudi prej kristalizira - kaj potem ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2017 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri Ivanu sem jedel manuko.
Odličen okus, ničkaj medicinski.
Steklo je baje lahko dobre ali zanič kvalitete. Tudi vsaka plastika najbrž ni slaba.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2017 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zadnjič sem nekje prebral da na celem svetu proizvedejo neko količino manukinega medu, prodajo pa nekje 10x večjo količino manukinega medu... zdej pa razmislite a ste jedli manukin med al kaj drugega. Embarassed Laughing
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2017 12:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem gotovo jedel manuko erste klasse.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Med
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.