NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Frankovi teksti o malih celicah (SC)

 
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 06 Nov 2011 23:18    Naslov sporočila: Frankovi teksti o malih celicah (SC) Odgovori s citatom

Prehod na male celice

Ob prebiranju Frankove teme sem našel zanimiv post o tem, kako preiti na SC celice. Ker sem mnenja, da bi si ga morali prebrati vsi (verjetno se najde kakšen, ki ga ni) ga kopiram tu, če pa ni v pravi temi pa bodo za to poskrbeli pristojni.

LP
_____________________________________________________

Ni treba cakat celo leto da se jih spet postavi na 4.9 celice...
Vsaka runda/generacija cebel izlezenih na teh satih potem lahko gradi manjse celice. U eni rundi jih samo lahko zamanjsajo za okoli 0.2 do 0.3 mm ! Ko pa je tak sat zalezen in so cebelce izlezene se pa ta sat prestavi k strani in na to mesto postavi nov - in tako naprej...

Veliko zacetnikov zgubi korajzo in interest ker jim cebele razmeserijo sate z razlicno gradbo. Velika cebela ne more zgraditi majhnih celic. To se naredi postopoma...

Torej: Najbolje je u kisto vrzt roj na prazne okvircke, z nekaksno stvarjo na okvircku - da bodo cebele vedele u kaksno smer graditi. Naravni sati so pa stalno malo pocez - ker se cebele u naravi orientirajo po soncu/luni. Torej, ne vem u kaksno smer vam stojijo panji - toda obicajno pa gradijo naravne sate tkole okoli 30 do 40 stopinj posevno. Dobro je ce se narezejo pasovi osnove okoli dva centimetra siroki in se z voskom zalijejo u zgornji zarez. Tudi tanka dilca na tem mestu je kar OK. Samo malo jo je treba z cebeljim voskom podrgnit.

Cebele najbolje - najhitreje gradijo na praznem okvircku - tako kot u naravi. (Cebelarji sporocajo da cebele zgradijo okoli 4 do 5 naravnih satov, napram en, od osnove !)

Gruca ki sat gradi je samo ena - med sabo povezana in se tako "pogovarjajo" o gradnji... Ko pa gradijo na osnovi, so pa cebele locene med sabo - ena gruca je na eni strani druga pa na drugi in nimajo nobene komunikacije med sabo. Tako da se sat gradi bolj po nagonu kot pa po "dogovoru" in jim ne rata - kar jim najbolj ustreza. Cebele to tudi vedo in niso najbolj naudusene nad tako gradnjo...

Paziti pa je treba da se ne da 4.9 osnove u panj u glavni pasi ! Ko imate dober donos cebele automaticno gradijo velike zelice - trotove in pa se mnogo vecje - neke tudi do 7 - 8 mm! ! ! To pa zato ker je tedaj u uporabi satje za skladiscenje medu in catje za zalego ni vec pomembno.
Po pasi pa se spet lahko da nove okvircke noter, ker proti zimi cebele vzgajajo SC, "tamale" za skoz zimo.

Mozno pa je pred glavno, poletno paso narediti dve kiste novih satov. Nekateri sporocajo celo stiri in pet... Stalno je treba utikat prazne/ osnove u gnezdo . Opazili pa boste da ko so cebelce dve rundi manjse (regresane) potem pa one kar z veseljem gradijo 4.9 sate - in to brez napak !

Po prvi rundi, (sat je okoli 5.1mm pa one ze zacenjajo glodat na varoji in tudi ostale bolezni jih ne prizadenejo vec toliko kot preje.)
Pazit pa se mora na stevilo varoj u panju, (reinvazija) tako da se jih lahko malo potolce z karkoli ze vi za to uporabljate.
(Pri nas se strupi nic vec ne uporabljajo po prvem regresu!)

Prav danes mi je ena zenska sporocila ( iz Alaske ) da so ji to zimo vse cebele na velikih celicah pomrle. Samo stiri druzine so prezivele. Te, ki jih je ona lansko leto zacela na 4.9 celicah. Njena najboljsa druzina pa je en roj ki ji je usel in se naselil u kotu drvarnice - malo nizje od stropa. tam pa ji ze prezivlja za stiri leta in pozimi je pa povsem odprt in to pri temperaturah do 50 stopinj pod niclo! In zima tam je pa osem mesecev dolga - in cebele se letos niso mogle otrebit za sedem mesecev. NEVERJETNO ? Je pa res !
Zakaj je to? Kdo ve?

Nobeden ne dela nobenih raziskovanj na tem podrocju. Malo se jih dela - samo za uporabo proti SC ! Toda naravni nacin pa cebelam zelo ugaja in ker so cebele manjse - spet obletavajo cvetlice ki jih kot tavelike niso. Tako da je njihova prehrana spet popolna in tudi zdravila nabrana na majckenih rozcah so spet u medu/pelodu in to jih pa spet postavi na noge...
Seveda strupi ? ! Ta stvar pa ne spada u panje in ta svinjarija bo pa se poslihtala uboge cebelce - ce se cebelarji preje ne zavedejo koliksno skodo jim te stvari delajo...

Torej: Utikajte okvircke u gnezdo - stare LC, velike celice, pomaknite na stran, pa gor, in potem ven u tocilo in potem u soncni topilnik...


Odgovor na zgornje uprasanje:
Pri nas vecina cebelarjev nima vec nobenega izhoda. Varoja je odporna na skoraj vse kar se utika u panje ! Cebelarji izgubljajo do 90 % svojih druzin - vsako leto. Ko se utapljas - se pa tudi grabis po slamicah - samo da se glava drzi nad vodo...

U ZDA pa vecina tudi ne kupuje vec paketnih cebel (LC velikih) Cebelarji ujemajo divje roje - kajti le divje cebele so aklamitazirane na njihovo/cebelarjevo okolico!
Tudi industrija je zacela proizvajati paketne cebele na SC. 4.9 sati se sedaj najdejo naprodaj. tudi jaz sem prejsnji teden dobil skatlo, 8kg 4.9 satne osnove in to tukaj u Kanadi !!! Lansko leto niso tukaj niti imeli pojma o cem sem klepetal...

Pomislite, ko cebele pridejo po posti iz Australije, ali pa Nove Zelandije? Jaz jih utaknem u skatlo in ven u svet one izletijo ... Bog jim pomagaj !
Sedaj se pa iznenada znajdejo u tuji zemlji, ki jim ni nic kaj prijetna, se manj pa topla. Potem pa najdejo cvetlice ki so drugacne - nimajo pojma kje dobiti propolis - tudi letni casi so obrnjeni...

Tudi u nasem okolju ko se matice kupujejo, bi se morale kupiti u okolju kjer se cebelari in ne iz neke druge regije. Vremenske in cebelarske razlike so prevelike za zdravje in ugoden razvoj cebel. Jaz sem to propagiral/prakticiral ze pred dvajsetimi leti in sedaj sele ugotavljam da cebelarji to nazadnje le sprejemajo.
(Tudi pri vas se ze nekaj mozakarjev prebuja - jaz jim malo pomagam preko privatne poste.)

Cebele prekleto dobro vedo kdaj kaj u njihovem okolju medi ali pa cveti. Tako, da cebele synkronizirajo zaleganje in razvoj druzine po razvoju rastlin u njihovem pasnem okolju.
Ko pa se cebele nabavijo iz drugih regij vse to je zmesano in velik stres je na cebelah da se navadijo na nov nacin zivljenja. In polne strupov - na vrh vseh drugih preglavic - pol se pa se sprasujemo zakaj nam propadajo..??

Vceraj je en mozakar u njegovem pisanju omenil da ne verjame da so se cebele "povecale" u prvih petdesetih letih prejsnjega stoletja?
Madonca, pricakujemo pa da ko nam cebele padejo od lune, da se u par dnevih reorentirajo na nase razmere in napolnijo kiste z zalego in nase kangle z medom?

Dosti se sili cebelam pod nos. Ce bi se to delalo nam, bi nas ze zdavnaj Vrag vzel... Cebelce pa se obstojajo - toda njihovo zdravje in veselje k delu pa naglo propada. Vi, tamladi, se pa kar zapomnite teh mojih besed, kajti vi boste se okoli resetarili in vse to se doziveli - mene pa zal nebo. Toda jaz pa cisto in kristalno vidim pot pred nami... In ta ni lepa... Treba se bo zbuditi - in to kmalu...
Na sreco, dosti se jih je pa, ze pred dvajsetimi leti in oni nimajo nobenih problemov - ostali pa se jim pocasi pridruzujemo...
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2011 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom kar na tem mestu pripopal Frankov zapis o velikih celicah.

New Siberian foundation standard 5,60 mm


Finland, February 2, 2006
New Siberian foundation standard 5,60 mm

You all know that Russian Siberia was the first areas where varroa spread. Just now Russians have accepted new foundation stardard and it is 5,60 mm. Usual size is 5,3 mm, but this is bigger.


Mislim da veste da se je ze cez zadnjih sto let opozarjalo (ZDA) da nam bodo velike celice in velike cebele delale veliko preglavic - da pa o naravi sploh ne govorim. Izgleda pa da se bo zgodovina spet ponovila. Iz Rusije se je prva varroa pojavila - hvala njihovemu napredku !!! (velike celice in "super" cebela!!)
Sedaj pa so u Ruski Sibiriji sprejeli novo normo za satne osnove - in to je 5.60 mm !!!!

Bog nam pomagaj!
Bog pomagaj - ubogi cebeli!

Cebele izlezene iz vasih, (Europskih) satnic so pa za polovico vecje od normalne (feral,) divje cebele, katere so izlezene u celicah od 4.3 do 4.9mm.
Znano je tudi da je u 5.4mm celicah dosti prostora za varroo in da se varroa izogiba celic 4.9mm velikosti, ker u le-teh ni prostora ca varoo in njene tamlade.
Znano je tudi da se varoa na vecjih cebelah z lahkoto skrije med telesnimi deli in jih cebele ne zapazijo, se manj pa otrebijo.
Na manjsih pa ni prostora za skrivanje - torej varoa je odkrita in se jo cebele z lahkoto otrebijo.
Sedaj pa izgleda da bodo cebele se okrog eno tretjino vecje od teh na 5.4mm in kaj mislite bo to pomenilo za varroo???

Tudi cvetje je u naravi prilagojeno divji cebeli in tavelike ze sedaj ne morejo dobro oprasevati in izkorisciti medicino ki jim narava nudi.
Znanstveniki in cebelarji sami ze kar za nekaj desetletij vejo da je oprasevanje in donos dosti vecji od tamalih cebel, kot pa od tavelikih.
U ZDA , u nekaterih drzavah in regijah, tavelike stradajo in odmirajo ko pa normalne - divje - veselo polnijo sate do maksimuma !!!!

Zalostna bo pa ta slika, cez kaksnih deset ali pa dvajset let, s to novo Rusko (5.60) cebelo...

Kmetijstvo bo zelo trpelo, ker vzame na tisoce let preden se bodo cvetlice prilagodile tej novi velikosti oprasevalcev - ce se sploh lahko???
In kdo ve s kaksno golaznijo se bomo pa potem bojevali? Eno pa je sigurno: Varroa u kolicini ki jo imamo danes pa ni nic zoper kolicini ki nas se caka...
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2011 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še o malih celicah od našega Franka

Ja, vcasih pa cloveka kar malo "pogladi u narobe stran" vsa tale "politika glede nacinov in doktrin cebelarjenja."
Zamisliti pa si moras da podjetja ki prodajajo tele stvari kopicijo ogromne kolicine denarja in seveda taka pot pa se ne bo zlepa zaprla! Dalajo, kar je le mogoce, da se denar se bolj kopici...

Tudi u nasih krajih imamo dosti takega sranja. Posebno pa glede cebelarjenja kot je bilo pred uporabo velikih celic. Problem je z raziskovalci in "potiskalci" te doktrine. (velikih celic)
Tejle pa imajo odgovore na ta vprasanja - ze preden jih sploh pricnejo raziskovati. Nekateri pa preberejo clanek ali dva in so takoj prepricani da to ni za njih in pol pa udri po glavi nasprotnikov !

Glede SC, nobena cebela ne more narediti 4.9 celico u eni rundi - saj je nemogoce iti od 5.4 - 5.6 pa dol do 4.9 ! Vzame pa vsaj par let ali pa popolnoma naravna tehnika - u enem ali pa dveh letih !

Torej, ta ki govori nasprotno, pa nima pojma o tej temi. Smesno pa je tudi to, da uni ki so proti SC niso nikoli imeli SC sate u svojih druzinah ! In vecina "strokovnjakov" ki pa delajo raziskave pa niso niti cebelarji - toda samo neki tipi ki z obema rokama basejo denar u zepe s tako receno raziskavo...
Tudi strokovnjak ni treba biti ! Niti cebelar ! Normalen clovek lahko gre u gozd in si poisce divje cebele u drevesu - in tam se pa vse lepo vidi. U takem drevesu pa zivijo cebele tako kot jim je Bog dal pred milijoni let !
Te ki so cebelarjem usle in so bile polne strupov in belega sladkorja pa so se postimale - ali pa pomrle - tako da so samo tazdrave in seveda tamale - prezivele Za te pa sedasj bolezni in zajedalci ne delajo nobenih preglavic - je kot je bilo pred sto letih ! ! !

U starih cebelarskih knjigah je pa zelo dobro zapisano kaksne so bile celice preden se je zacelo potiskati LC (velike celice) Ze okoli leta 1890 je en strokovnjak u Franciji zelo glasno krical da bodo LC - velike celice, dalale velike preglavice u bodocnosti. In na nasi strani luze je pa isto temo razglasoval g. Root ! Seveda tudi brez uspeha !

Sedaj pa imamo veliko cebelo ki ne more obiskovat manjsih cvetov in torej nima zadovoljivo prehrano in je zato manj odporna in bolezni in zajedalci pa jo vsako leto bolj in bolj napadajo ! Z naso pomocjo, ( strupi in dopi in sladkorna raztopina) jih pa se bolj unicujejo - glede odpornosti...

Ali si kdo kdaj zamisli kaj se u panje zoka? Ko unicujemo varojo pa moramo imeti gumijaste rokavice, pa plinske maske, pa posebne cevlje in ne dotakni se kovinskih delov - ker jih bo kislina u nekaj minutah pozrla !
Bog ne daj da nam kaj ne kapne na kozo - kajti zazgalo nam bo luknjo kar do kosti ! ! ! Bog ne daj da nam en vzdih ali dva pride u nasa pljuca !
Ali kdo bere natancno kaksne so posledice ce se samo za trenutek ali dva izpostavite pod upliv teh svinjarij ?
Slika ni lepa.
Toda uboge cebelce pa morajo ziveti u kistah - nabitih s to strupeno in smrtnonosno svinjarijo ! In vse to se pocne pa u imenu zdravja cebel ? ?

Na sreco pa nismo vsi oslepljeni... Je pa vsaki dan vec cebelarjev ki se vracajo na SC sate in z svojimi ocmi vidijo da so cebele na SC satih bolj zdrave, da spet lahko obiskujejo majne cvetove, (skoraj vse zdravilske rastline imajo majhne cvete) in cebelja prehrana - med, pelod - pa je spet taprava in skupaj z manjso telesno tezo, in pravilno zimsko prehrano cebele so pa bolj odporne in se lahko spet same obranijo bolezni in otrebijo zajedalcev !

Tako, kaj bodo pa sedaj 'potiskalci" poceli z vsemi temi strupi in dopi?

Ni nam treba biti zal za te... Conglamorati in potiskalci pa so temu novemu nacinu cebelarjenja zapovedali kar tapravo vojno. U ZDA so zaceli unicevati SC - tamale cebele!
U strokovnih navodilih in papirjih narejenih raziskav so razglasili da je rumenkasta majhna cebela - cebela ubijalka in jo je treba iztrebiti ker ni ta samo neprimerna za cebelarjenje toda je tudi zelo nevarna napram navadni populaciji..?
Tako, pobijali so navadne cebele - seveda popolnoma zdrave in odporne.
Ko pa se je gromozansko stevilo cebelarjev zacelo opirati proti temu pomoru njihovih cebel in je na sodnijah pojasnilo pomen barve na Europsko cebelo so pa letos oblasti obrnile vse na glavo . . . ?
Sedaj pa je vojna napovedana napram temni - rjavi cebeli ! ?
Taka obrnitev - kar cez noc?
In vsi tejle nastudirani, nimajo niti pojma kako Afrikanska cebela izgleda ?
Kaj mislite? Je u tej zadevi sploh pomembna kaksna raziskava ?

U Floridi so pa celo uvedli novi cebelarski zakon da se mora od letos naprej zamenjati vsako matico u panju - DVAKRAT na leto ! ! ?
To je dobra poteza za uzrejevalce matic - oni si pa ze kar roke ovijajo...
Je pa znano med pravimi cebelarji da je matica lahko u panju od tri do pet let - in cebele same dobro vedo kdaj je cas da se jo zamenja.
Jaz tudi poznam cebelarje ki imajo sate u plodiscih ze najmanj dvajset let. Eden u ZDA celo trdi da so njegovi stari 40 let! In to brez strahu da jih bo huda gniloba napadla. Zdrave cebele se nimajo kaj bat pred hudo gnilobo!
Zakaj pa si mislite da vam trobijo da je treba zamenjat matico in sate tako pogosto ? ?

Cebelarji na LC - velikih satih - pa so zadnjo zimo spet izgubili ogromno cebeljih druzin...
Cebelarji na SC - majhnih celicah pa nimajo skoraj nobenih izgub... in nekateri ze za skoraj zadnjih 20 let... Je kar nekaj cebelarjev pri nas ki sploh nimajo Varoe ali pa panjskega hrosca. Ne da jih pobijajo z strupi - trik je u nacinu cebelarjenja - zdravi - odporni cebeli.

Toda pritisk proti SC pa je se zelo velik - toda ocitno pa je, da cebelarstvo kot je - gre pa u siguren propad in kdor bo pa hotel se s cebelicami zivet -se bo pa moral obrniti na pot z SC ! ! ! Nekateri preje - drugi kasneje...
In to bo slo tudi za te, ki mislijo da je njihova "velika cebela " edina in taprava...

Za nevernike pa bo samo cas pokazal - kdo ima prav . . . . .
_________________
_________________
Regards,
Frank
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Teksti in pogovori s FRANKOM LUKEŽIČEM
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.