NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Drago parkiranje na Hrvaškem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Razna krama
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2015 12:05    Naslov sporočila: Drago parkiranje na Hrvaškem Odgovori s citatom

Tole sem našel objavljeno v delu... mislim da zna mogoče komu prit prav.

Pravo za vse: Drago parkiranje na Hrvaškem
Kaj storiti, ko prejmete opomin pred izvršbo, ker niste plačali parkirnine?

Že kar nekaj časa nekateri slovenski odvetniki polnijo svoj mošnjiček na račun Slovencev, ki so parkirali na Hrvaškem in naj ne bi (ne)upravičeno plačali parkirnine.
Ko torej prejmete v nabiralnik opomin pred izvršbo, ker ste nekega dne parkirali na Hrvaškem in niste plačali parkirnine, ki znaša nekaj evrov, vas utegne najbolj presenetiti dejstvo, da je list papirja in kuverta, ki ste jo prejeli, vredna 50 ali celo 100 evrov. V takšni višini so namreč obračunani odvetniški stroški za poslan opomin.

Kaj storiti v takšnem primeru?

Uvodoma je nujno izpostaviti razliko, ki je veliko ljudi ne uvidi. V zgoraj opisanih primerih navadno ne gre za prekršek, ampak za čisto civilnopravno razmerje, saj so hrvaška parkirišča, na katerih parkirnina ni bila poravnana, v lasti zasebnih podjetij.

V kolikor bi šlo za globo za prekršek (ko bi na primer oseba neustrezno parkirala na javni površini), bi v skladu z Zakonom o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije vse kazni, nižje od 70 evrov, lahko zavrnili oziroma bi to storilo Okrajno sodišče v Celju. Vendar o tem kdaj drugič.
Kako je torej najprimerneje postopati v primeru prejema dopisa?

Najprej pozorno preberite, kako odvetnik utemeljuje verjetnost, da ste v določenem trenutku dejansko bili na Hrvaškem.

Poleg tega je potrebno preveriti, kakšen je točen čas očitanega parkiranja, saj smo opazili, da se opomini včasih navezujejo na časovna obdobja, ko podjetja sploh ne zahtevajo plačila parkirnine (na primer zimski čas).

Če ugotovite, da ste parkirnino dejansko bili dolžni plačati, vam svetujemo, da to tudi storite, vendar pa plačilo izvedite neposredno na transakcijski račun upravljavca parkirišč. Če se namreč znesek poravna odvetniku, bo le-ta lahko v skladu z 288. členom Obligacijskega zakonika najprej poračunal stroške, obresti in šele na koncu glavnico. To pa pomeni, da bi s tem delno poplačali neutemeljeno zahtevane odvetniške stroške.
Kar se tiče plačila slednjih pa prejemnikom opomina svetujemo, da jih ne poravnajo. Odvetniški družbi lahko odgovorijo in pojasnijo, da njihovih stroškov niso dolžni plačati, saj teh storitev niso naročili. V skladu z Zakonom o odvetniški tarifi se odvetniške storitve namreč zaračunajo stranki, za katero je storitev bila opravljena, t.j. naročniku. Prejemnik opomina bi odvetniške stroške nasprotne stranke bil dolžan plačati zgolj, če bi terjatev (t.j. neplačana parkirnina) bila ugotovljena s sodno odločbo, v kateri bi bili opredeljeni tudi pravdni stroški. V zvezi s tem pa je morda smotrno poudariti, da sodna praksa slovenskih sodišč stoji na stališču, da stroški opomina odvetnika niso stroški, ki bi bili potrebni za izvršbo, v kolikor zanjo obstaja možnost, saj lahko upnik poda izvršbo tudi brez opomina.

Ne nazadnje pa tudi ne kaže zanemariti dejstva, da so odvetniški stroški v obravnavanih primerih po našem mnenju obračunani nepravilno, t.j. pod tarifno številko, ki predvideva zahtevnejša pravna pisanja, pa čeprav so poslani dopisi vzorčni in enostavni ter kot taki ne upravičujejo odvetniških stroškov v višini 50 do 100 evrov, ampak do 10 evrov.

***

Marko Štante, univ. dipl. prav., in Ana Hederih, univ. dipl. prav


Pravo za VSE je projekt mladih diplomiranih pravnikov - pomagajo ljudem, ki se soočajo s pravnimi problemi. V družbo širijo medsebojno solidarnost in s svojo prizadevnostjo želijo državljane pravno opismenjevati, tako da bodo poznali svoje pravice in dolžnosti v vsakodnevnih pravnih situacijah. V treh letih obstoja so brezplačno podali več kot 6000 pravnih mnenj.
Sodelujejo tudi na različnih strokovnih konferencah v okviru Ministrstva za pravosodje, Centra za izobraževanje v pravosodju, Pravno fakulteto Univerze v Mariboru, Varuhinjo človekovih pravic pri izvajanju nalog in pooblastil državnega preventivnega mehanizma, objavili pa so tudi strokovni članek v publikaciji Pravosodni bilten.
Z ekipo mladih pravnikov se lahko povežete na spletni strani Pravo za vse.
***
Uporabne pravne nasvete lahko odslej vsak drugi torek ob 10.00 prebirate tudi na naši spletni strani.
Obenem ne spreglejte rubrike Zaženi se, ki vam pomaga z nasveti za lažje navigiranje po birokraciji. Prispevke objavljamo prav tako vsak drugih torek ob 10. uri.


http://www.delo.si/znanje/potrosnik/pravo-za-vse-drago-parkiranje-na-hrvaskem.html
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Razna krama
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.