NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Minka

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Moj čebelnjak, moj kotiček, moja dosedanja čebelarska udejstvovanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2013 18:40    Naslov sporočila: Minka Odgovori s citatom

Oj.

Tretji marec je zame in mojo Minko prav poseben dan. Prvič sem bil v sončnem vremenu dopoldne (ko ima moj panj sonce) doma in sem lahko opazoval izlet. Najprej okoli 10h dve, tri čebele, potem pa od 12h do 14h zunaj prava gneča.

Zdaj je tudi čas, da opišem njihovo lansko leto od naselitve naprej, da boste lahko ocenjevali tudi moja dejanja, ne samo misli, heh...

Naselitev 28.5. 2012 sem dobil roj, industrijski iz AŽ, ne prav močan, so rekli. Vselil sem ga v nov RV panj, premazan kak mesec prej z lanenim oljem od zunaj. Nič dobrodošlice jim nisem pripravil, nič namazal z cukrovo vodo, nič medu, v dve nakladi, nekaj je bilo celih eko satnic, nekaj pa samo trakcev. Nameščen je bil panj tako, kot je izumitelj rekel, navzkriž. Naslednji dan so vse ušle ven. Visele so po pročelju in iz brade. Zvečer sem jim dal 1:1 1l raztopine, potem so se vselile. Ne vem, koliko časa je minilo od ujetja roja do vselitve, menda pa ne več kot 1 dan. Menda jih je tudi poškropil z oksalno kislino.

Hrana: Do od drugega dne vselitve, 29.5. do 28.8. so dobile cca 15 kg sladkorja v raztopini sladkor : voda od 1:1, 3:2, 2,5:1,5, v 30 hranjenjih dodajal sem jim čaje rmana, žajblja, melise, pelina, timijana, origana, bradovec, kar sem takrat pil tudi sam in je raslo na vrtu. Pojedle so tudi 3 ali 4 pogače Apimel po 500g, avgusta in septembra. Jemal jim nisem nič, najlepše pa je dišalo jeseni, ko so cvetele invazivke, dresnik, rozge, nedotika... (en del mojega ukvarjanja je tudi borba proti čezmernem širjenju invazivk, pa čeprav so vesela popestritev za čebele)

Zdravljenje: Žveplo se kupil v Sam... v Kamniku. Zahteval sem podatke o čistosti, bil je 99%. Mešanje s cukrom v prahu (Franck) v različnih razmerjih od 1:10 do 3:10, potem skupaj zmleto v mlinčku za kavo. Skupaj v celi sezoni od 19.7 do 31.8. 16g žvepla v desetih posipih. V avgustu sem spremljal odpad vsak dan. Največji je bil 40 na dan, dan po tem, ko sem posul z mixom 3:10, to je bilo 21 avgusta. Do 20 avgusta je bil odpad do 10 na dan, po tem se je zvišal na več kot 30 do 40. Na koncu so padale vedno svetlejše, ampak to je verjetno nekaj drugega. Konec avgusta so mi čebele le dopovedale, da je nekaj narobe. Opazil sem jih brez kril, videl sem, kako so jih vlekle ven, kako so bile brez dlak in kako so se praskale, ko so lezle po pročelju panja. Obiskal sem veterinarko in ji pokazal to, kako sem tretiral in kako je padalo. Gledala je in gledala in nič ni dobro izgledalo po njenem izrazu. Rekla je le, da je enega bojnega strupa zmanjkalo, da ima drugega, še hujšega. Potem sem dobil nekje tega prvega, polovično dozo, prerezal sem na pol, (pa me izženite iz foruma, ampak preživeti ali ne je bilo to, na kisline se ne spoznam, za timol pa je bilo itak prepozno). Ampak nič več bojnih strupov, prisežem. Takrat se jih je naslednji dan usulo 2000+ (šteto s programom), naslednji dan tudi, potem pa še dolgo, skoraj 1 mesec veliko, sploh nisem več štel, mislim pa, da 10.000+. 17.11. mi je „mentor“ sublimiral oksalno kislino, v treh dneh je padlo še 89 varoj, potem so nehale.

Zimljenje: Pitalnik RV sem pustil na vrhu, v tisti del, kjer naliješ raztopino in tam kjer je mreža sem naložil tisto kokosovo zadevo, ki je za ovijanje rastlin, tam kjer je pa mreža sem pa dal gor še karton. Loputa pod mrežasto podnico je bila ves čas zaprta, zrak je šel le skozi žrelo in na vrhu pitalnika, kjer so drobne zareze skozi kokos ven. Največja napaka, ki sem jo naredil pa je ta, da sem jih prezimoval v treh nakladah. Namreč, spodnja je bila še skoraj neizdelana, le par satov so zgradile. Moral bi jo odstraniti že prej, pa so se potem čebele že združile v gručo in zasedale precej te spodnje naklade. Tako sem jo pustil. Problem se mi zdi ta, da so čebele, ki so hotele med zimo ven enostavno zmrznile, ko so se prebijale skozi ta prostor. Zato je bilo veliko mrtvih spodaj na mreži. Varoj nisem opazil celo zimo.

Zdaj: Letijo, nisem pa še pogledal notri v panj, kako je. Zdaj je že videti kak teloh, jetrnik, vseeno pa je še 15cm snega na vrtu, južna pobočja pa so že gola. Opazil pa sem, da so letele tudi precej daleč, da bi pa kaj prinesle, pa nisem videl. Okoli je ogromno leske in vrb, rumenega drena, gozdni rob, hrane jim ne sme manjkati. Varoj tudi zdaj nisem opazil. Imam pa podoben problem kot g. Marjan, namreč siničke. Nedaleč od panja je krmilnica. Par siničk in taščica so je opazili čebele in ko na snegu pijejo vodo jih pohrustajo. Res, tudi ptiči morajo živeti, ampak 40 kg semen za ptiče, potem mi pa jedo čebele, to pa ni fer.

Ja, takle mamo.
_________________
dobra volja je najbolja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2013 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo, Majql.

Za začetek te prosim, da v svoj profil dodaš kraj, kjer imaš čebele ... sicer je malce nerodno pri večjem številu forumašev vračati se na predstavitve in tam iskati ta podatek, ki je velikokrat zelo pomemben.

Kar me najbolj fascinira pri tvojem poročilu, je silno veliko število varoj, še posebej zato, ker se napisal, da je bil roj pred vstavitvijo tretiran z osalno kislino. To pomeni, da v samem štartu družina varoj praktično ni imela.

Potem me je presentilo, koliko sladkorne raztopine so dobile do konca avgusta. Tu mi sicer ni povsem jasno, ali 15kg sladkorja pomeni pravzaprav kakšnih 20 litrov raztopine ... Boš že pojasnil.
Ampak zdi se, kot da pri tebi ne bi bilo paš ??? Zakaj si jih moral toliko krmiti, saj bi roj moral biti sposoben sam nabrati dovolj najmanj zase, še posebej, če mu pomagaš v začetnih dneh. Je bilo krivo slabo vreme ali kaj drugega ?
Si jeseni pogledal, koliko hrane imajo, preden si jim potem dal še pogače ? In zakaj pogače avgusta in septembra? So bile brez CP ?

Tiste mrtve čebele na mreži so nekaj običajnega ob koncu zime in ne (nujno) posledica mraza, kot pišeš.

Kakorkoli, važno je, da zdaj letijo Smile . Upajmo na solidno pomlad, čeprav ena dolgoročna napoved, ki sem jo videl, kaže na muhasto, dokaj hladno vreme do konca marca, z le nekaj dnevi sonca.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Electric Wizard



Pridružen/-a: 14.12. 2012, 21:46
Prispevkov: 90

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2013 23:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko problem rojev je ravno v tem, da lepo zgradijo satje, vzrejajo zalego, naberejo nekaj malega, itd. Ko pride konec avgusta so po pravilu vsi na suhem s hrano. Če ni konkretnih poletnih paš je treba roj nujno krmit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2013 08:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

15kg sladkorja, razredčenega z vodo v različnih razmerjih. Sladkorja, cukra, takega pravega, torej 15kg cukra plus voda. Nikoli več, kot 1,5l naenkrat, na 2 do 3 dni, včasih malo dlje brez. Roj je zgradil 2,5 nakladi, malo satnic, malo trakov, nobenega sata že zgrajenega niso imele.

Ali jih je poškropil ali ne sem napisal, da ne vem, nisem govoril s tem, ki je roj imel, ampak sem ga dobil preko nekoga drugega, ki ga je pripeljal že ujetega.

hrane pri nas ni bilo, nihče v okolici ni točil nič. zalog satnic in medu iz preteklosti nimam, zato sem jih pač futral. Očitno jim je zneslo, zaenkrat. V jeseni so imele polno srednjo naklado in zgornjo tako, na pol.

ja, čebelarim na poti v Bohinj, tam, kjer se začenja Pokljuka, heh (prav za mojimi vhodnimi vrati se začne), bom tam na levo dodal.
_________________
dobra volja je najbolja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2013 13:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

majql je napisal/a:
hrane pri nas ni bilo, nihče v okolici ni točil nič. zalog satnic in medu iz preteklosti nimam, zato sem jih pač futral.

Ta podatek je seveda ključen Smile . Hvala zanj.

Roman, se strinjam in sem tudi napisal, da jih je treba krmiti, če ni paš. Sicer v normalno dobrih pogojih roji dajo lahko tudi čebelarju nekaj kg.
Ampak tole čudno vreme (saj vem, da bi moral napisati 'čudno početje ljudi' ) in osiromašene površine ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2013 18:53    Naslov sporočila: 2013+ Odgovori s citatom

letos je bilo pa takole:

še vedno je en panj doma na poti v Bohinj, naredil pa sem še enega ob Savi Dolinki, oba RV. Nekje maja meseca so prelegle mojo prvo matico, Minko, kako bi bilo ime tej novi, če ni Minka pa potem nisem kaj več preveč razmišljal (zaenkrat). To sem opazil, ko sem gledal in ni bilo nič več mlade zalege, prostora pa dovolj, matičnikov nisem opazil. V začetku junija je začela nova zalegat, zgledalo je ok.

Konec junija me je pičila ena mojih v nogo in spet sem doživel AF šok. Prvič je bilo lani, ko me je usekala nekam ob oko, takrat sem si pomagal z "nadzorovanim" dihanjem (kakšno koncentracijo rabi včasih človek za en vdih, neverjetno) in ostal pokonci, tokrat mi ni uspelo in sem se zbudil nekoliko kasneje v kuhinji na tleh. Zadnja stvar, preden sem padel dol je bila, je bila misel, da je treba noge dati nekam višje, nekako mi je uspelo... Od takrat smo pa malo bolj na distanci, pa brez polne bojne opreme tudi ne grem več brskat (kombinezon s klobukom, rokavice, gumijasti škornji).

ZDRAVLJENJE, MED, DELITEV: Včasih je padla kaka varoja, a malo, 1-2 na teden, kasneje pa malo več. Sredi julija sem prvič uporabil žveplo, a sem ga namesto s sladkorjem zmešal s Kornouba voskom, prah. razmerje 1:10 (ŽC:vosek). Padlo ni nič kaj dosti varoj, izgleda pa, da je skurilo matico. Stočil sem 4 litre medu, ostalo sem jim pustil. V začetku avgusta je bil panj brez kakršnekoli zalege, brez matičnikov in poln čebel. 8.8. sem vse skupaj razdelil na dva dela, vsakemu dodal kupljeno Ribnško matico v matičnici in odpeljal novega dol k Savi.

ZDRAVJE: Za zdaj gre obema kar dobro, Savski mi celo izgleda bolje, več CP nabira in manj ima tudi odpada. Ta doma pa je malo bolj varojast. Pri tem bom verjetno moral uporabiti kaj "kislega", pri drugem pa ne bom nič. Jaz pa imam komplet za prvo pomoč, 4 tablete in adrenalin za v stegno... In imuno terapijo, če bom šel...

HRANA IN DODATKI: vedno sem v 2l vode dal pest (manj, kot sam uporabim zjutraj za čaj) rastlin iz vrta, meliso, šetraj, timijane, kak cvet kamilice, sivko,..., kar je raslo in za kar sem vedel, da je zame koristno in verjel, da je tudi za njih. To sem potem skuhal, ko se je ohladilo pa sem dodal še en mali del česna, ki sem ga stisnil not in 3 kg sladkorja, pa cca 10ml tinkture japonskega dresnika, naše najbolj razširjene invazivke. Ta med drugim vsebuje tudi precej resveratrola, ki je po neki raziskavi (bom prilepil k invazivkam, ko najdem) precej podaljšal življenje čebel in tudi hrane niso potrebovale toliko kot prej. ker sta oba panja imela precej medu jih nisem veliko krmil, vsak pa je dobil vsaj 3-4 kg sladkorja v razt. 2:3.

NAČRTI: Drugo leto pa oba dobita klimo, to je okrogle luknje, kot jih opisujete. Tam v temi ŽC pa bom opisal, kako si jaz predstavljam, da ta deluje v (takem) panju. Pa vsaj en keramični okrogli panj - koš - duplo ? bi si rad naredil in zapekel do pomladi. Sliši in zdi se čudno, a mislim je mogoče, če se uporabi prave materiale in naredi dobro obliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2013 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo, ti si malo hazarder po naravi?
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MatejM



Pridružen/-a: 26.05. 2011, 08:28
Prispevkov: 767
Kraj: Bloke, 750 mnv

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2013 13:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Miha,

Bi lahko napisal recepturo tega čaja (razmerje posameznih zelišč), ki ga navajaš in kako pripraviš tinkturo japonskega dresnika. Za kaj vse je-se uporablja japonski dresnik?

Hvala in pozdrav v tvoje konce,
Matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2013 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo majgl si to napisal. Mislim, zanimive reči.
Keramični panj, kaj zaboga bo pa to? A lahko malo opišeš zamisel, ker bom težko čakal do slikc.


Nazadnje urejal/a klopotec 11 Nov 2013 07:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2013 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

keramičen panj misli verjetno iz gline in spečen. tako kot so delali grki.

to sploh ni slaba ideja, samo zanima me kje bo našel veliko peč za velik panj Wink
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 07:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa ne bo to malo mrzlo na Gorenjskem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

najprej bom poskusil narediti par košev oziroma piskrov (lonec s pokrovom), da pogruntam formulo za zmes gline. Namreč, ja, da jim ne bo prevroče ali prehladno. To lahko naredim z dodatki, ki se vmešajo med glino, povzročijo pa razne stvari, a njihovo bistvo je, da naredijo strukturo bolj "penasto", kar pomeni boljšo izolacijo in manjšo težo.

pri okroglih sestavljivih panjih pa se mi zdi problem, da jih je težko razstavit, pregledat, saj zalimajo satje na obod. tu bi bilo treba notranji del narediti tako, da bi vstavil notr okvirčke, a narejene posebej za to obliko... in potem je spet problem s preveč prostega prostora... slik še ni, peč pa imam.

čajčki, kaj bi povedal o njih, razen tega, kar sem že. Grem po vrtu, naberem list žajblja, kakšno kamilico, tudi rman sem jim dal, meta, melisa, pelina letos nimam, skratka nikoli enako, pač kar mi pride pod roke. Pa ne veliko, količinsko, pa sveže rastline, pa na cvet ali plod. ko se to ohladi pa zamešam še tisti cuker.

Tinkturo dresnika sem naredil tako, da sem na zdravem rastišču japonskega drsnika (ne na smetišču, ob cesti ali ob Savi...) nabral tiste velike, olesenele korenine, iz katerih spomladi zrastejo nove rastline. Nabral sem jih takle čas, na dan za korenino po Thunovem koledarju, po prvih par slanah, ko se zeleni del posuši. Nato sem jih opral s curkom vode, da je šla zemlja stran, potem sem jih zavil v krpo in zmečkal s kladivom. Potem sem napolnil 1l kozarec s temi delci. čez sem nalil 40% vodko in pustil v drvarnici, kjer je toplo, a temno (mora biti na temnem!). To sem najprej uporabljal za škropljenje vrtnic in paradižnika proti plesni, potem sem ga sprobal tudi sam, pa draži želodec, potem pa sem videl tisto raziskavo o čebelah in resveratrolu. Opozorilo: nimam nobenega pojma o koncentraciji resveratrola, ne vem, koliko je drugih stvari notri in ali morda ne bi moral vzeti mehke korenike (rizome), tako da nič mi verjet, poizkusite sami. barva je po enem mesecu namakanja (vsi štirje znaki!) postala močno rjavo rumena, z zelo značilnim vonjem. Na tržišču je pripravek z imeno Milsana, nekaj več o "rastlinskih domačih zdravilih za rastline" pa na tem naslovu: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_pavlinic_zlatka.pdf. Sahalinski in japonski dresnik sta si toliko podobna, da razlike v vsebujočih snoveh niso bistvene (po moje).

En od načinov samozdravljenja čebel ve verjetno kot pri nas v rastlinah. čebele vedo, kaj v tistem trenutku potrebujejo in kaj kje cveti. Tudi propolis menda nabirajo po potrebi, na različnih rastlinah. Zadnjič sem v enem SČ iz leta 53 bral, da je en čebelar imel precej slabe čebele (griža, nosema) v enem panju, druge so bile pa ok. potem jih je pa enkrat opazil, kako so prihajale le te nazaj vse bele, prašne. Gledat je šel okoli, kaj nabirajo in jih je našel na bezgovih cvetovih, ko so se valjale po njegovem CP. Od takrat so bile potem menda zdrave... Tako mislim tudi za varojo, a treba bi bilo iskati rastline tudi v domovini varoje, to je kje že, Indija? precej stvari, ki rastejo tam, bi morda tudi tu.

lp, majql
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pa še ta študija o resveratrolu:

http://www.impactaging.com/papers/v4/n7/full/100474.html

lp, majql
_________________
dobra volja je najbolja!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zakaj bi jim bilo premrzlo istok?
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, samo sprašujem. En terakotast izdelek se najbrž na mrazu drugače obnaša kot pa les ali kakšno šibje premazano s kravjekom plevami in pepelom.
Ampak nevem, samo tak občutek imam. Vsekakor pa zanimivo, če se le čebele notri dobro počutijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

majql je napisal/a:
Zadnjič sem v enem SČ iz leta 53 bral, da je en čebelar imel precej slabe čebele (griža, nosema) v enem panju, druge so bile pa ok. potem jih je pa enkrat opazil, kako so prihajale le te nazaj vse bele, prašne. Gledat je šel okoli, kaj nabirajo in jih je našel na bezgovih cvetovih, ko so se valjale po njegovem CP. Od takrat so bile potem menda zdrave...

Uh, tole mi je tkao čudno Crying or Very sad .
Nič kolikokrat sem že z lučjo pri belem dnevu iskal čebele na cvetočem bezgu, pa nisem videl nobene.
Morda pa je bila kakšna druga rastlina in ne bezeg.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoje so najbrž zdrave in nimajo na bezgu kaj iskat Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klopotec je napisal/a:
Ne vem, samo sprašujem. En terakotast izdelek se najbrž na mrazu drugače obnaša kot pa les ali kakšno šibje premazano s kravjekom plevami in pepelom.
Ampak nevem, samo tak občutek imam. Vsekakor pa zanimivo, če se le čebele notri dobro počutijo.


hja, po drugi strani terakotasti izdelki odlično akumulirajo toploto, torej če so čebele notri in se grejejo, potem se toplota akumulira. če bi potem to še malo izoliral od zunaj s kakšnim slamnatim košem, si pomojem zmagal.

lp
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 15:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slamnato koš je že sam dovolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stari (antični) grki so uspešno prakticirali glinene "koše"....
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa so meli takšne zime kot Gorenjci?

Veš da sem jaz za takšne štose in bi takoj probal. Ampak si ne bi upal. Zaenkrat.
Danes je pri meni kar mrzlo, ker piha sever. In se mi še v mojih koških malo smilijo. Čeprav, mislim da jim ni hudega.
Še najbolj pa si zamerim, da sem jih pod GJ panj dal mrežasto podnico.
Prvič, zadnjič in nikoli več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lol, evo, še enkrat sem vseskupaj napisal, ker je bilo preveč miselnih preskokov in je bil tekst rahlo nesmiseln. Wink

V glavnem.

@majql
namesto da delaš svoj lonec in ga pečeš, bi bilo morda smiselno da kar v trgovini kupiš en ogromen lonec za rože fi. 40-50 morda?

@istok.
saj praviš da je pomembno da je "boca"... in to ti taka glinena posoda omogoča, znotraj pa se, ko so naseljene čebele naredi svoja klima.

Poleg tega lahko podstavek za glinen lonec uporabiš za dno, in ga kar prilepiš s silikonom na lonec.
Potem na primerni višini izvrtaš luknjo, nekako na taki višini da bi bilo po brndino. Mogoče bi Marko znal svetovat na kateri višini bi bilo to na takem košu? na 1/3 višine?

Je pa res vprašanje kaj bi se v takem panju dogajalo z vlago. Vendar bi mogoče lahko na vrhu povečal tisto luknjo (ki je za odtok odvečne vode, ko lonec uporabljaš za rože), dal čez naše platno, in potem nekako še oblance za izolacijo. tja bi šla odvečna vlaga. Wink

Jaz mislim da bi šlo.

Jaz bi poizkusil, ampak ne še zdaj, zdaj moram prvo zaštartat s tem kar imam. Wink

lp
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Večji glineni lonec za rože obrneš okoli.
Če bodo sati prilepljeni na steno, potem ni treba biti okrogli vhod zgoraj. lahko je običajen vhod spodaj.
ko bom mel zadosti rojev bom probal. Bo pa pod streho.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no evo, misliva isto Wink

edit. ja absolutno pod streho, tudi poleti, mislim da mora biti v senci, ker keramika se segreje.. konkretno segreje.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je pa to težko za dvigat. Kak mladenič še mogoče, jaz pa ne bi več tega dvigal. Prej sploh nisem pomislil na težo.
Kot pravi Marko, že njegov slamnati, ko je poln medu je konkretno težek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2013 23:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

to pa.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majql



Pridružen/-a: 01.09. 2012, 22:32
Prispevkov: 54

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2013 08:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

he, ja, glina se segreje. tudi beton se segreje, a betonski so tudi siporex cegli, pa jih imajo za izolacijo... če in ko bom zadel pravilno razmerje med "filungo" in glino, pa da bo še primerno plastično za izdelavo, je lahko pečena stvar lažja od koša.

že stari slovani so pri izdelavi med glino mešali koščke oglja, da jim na ognju niso pokale glinaste kastrole.

pobarvam ga lahko tudi belo, da se bo manj grel, lahko črno, da jih bo žgalo... če ima glina čez glazuro, potem so lahko na dežju in snegu brez plaščka in strehe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2013 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fino majgl. Rad mam ljudi ki poskušajo.
Kdor hoče najde pot, kdor noče najde izgovore.

Eksperimentiraj, če uspe sem takoj v vrsti za nakup. Ali pa zamenjava, za mojega drekastega ali pa slamnatega.
Zunaj postaja hladno, zdaj si urejam delavnico v kurilnici in se bomo lepo greli na toplem in delali za pomlad.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Moj čebelnjak, moj kotiček, moja dosedanja čebelarska udejstvovanja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.