NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov NOVE POTI V ČEBELARSTVU
Iskanja ne-kemičnih pristopov v čebelarjenju; FORUM ZA ZBIRANJE KVALITETNIH INFORMACIJ O POTEH K ZDRAVI ČEBELI
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ali je res vedno več bolnih ljudi?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Vse druge debate v in izven čebelarstva
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh sedaj ste pa tudi mene segreli, žal hitim delat, a bom k Markovem in Petrovem razmišljanju dodal še svojega, takoj ko utegnem.

Tudi z moje strani, prehranjevanje je občutljiva zadeva v smislu strpnega dialoga (tako kot vse teme seveda) a se zahvaljujem obema. Pokazala sta veliko zrelosti.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem zelo za strpnost in premislek v besedah. Tudi za opozorila, če gre kakšna stvar predaleč.

Kaj pa tvoj pogled in izkušnje glede prehrane, Istok ?
Povsem atipičen Prlek si Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvih 50 let mojega življenja sem bil tipičen Prlek. Z vsem, kar se pod tem razumeva. Tu kraljuje meso, žal pa kraljujejo tudi vse bolezni, povezane z njim. In ostalimi pritiklinami.
Ker sem imel lepe nastavke vseh teh nevšečnosti, sem obrnil ploščo v presnojedstvo, nato pa v vegetarijanstvo, znotraj katerega sproti prilagajam. Pri nas je pač zima in je večji del kuhane hrane pozimi boljša rešitev.
Marko je omenil Vedsko znanost. Zdaj se seznanjam z ajurvedo. Povdarek je na posamezniku. Zelo smo si različni, tega zahodna medicina ne upošteva dovolj, ajurveda pa loči različne tipe in temu se potem prilagaja vse pomalem, cel življenski slog.

Marko, med stročnicami ne navajaš graha. Se ti ne zdi v redu? Razlog?

Peter, a obstajajo dokazi, da je človek razvil velike možgane, ker je začel jesti meso? Ali je to samo domneva.
Ali bi razvil velike možgane, če bi takrat imel na razpolago kvalitetne stročnice?
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 12:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klopotec je napisal/a:
Marko, med stročnicami ne navajaš graha. Se ti ne zdi v redu? Razlog?

Ah, sem imel že napisanega, pa se mi je zdelo, da bo vsega preveč.
Povsem v redu se mi zdi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

se opravičujem vsem ki sem jih užalil, moram pa zdaj vse to kar je marko napisal prebrat...

glede jajc sem videl da marko želi trdno podkrepljeno pa se bom malo bolj razpisal in prilepil par reči.

torej kaj je "kao" narobe z jajci, namreč jajca imajo cca 200mg holesterola, in priporočen dnevni vnos holesterola pa naj bi bil 300mg na dan. torej poješ dve jajci in si prekoračil ta limit.
Ampak telo ne deluje na tak način, namreč da ti vsak vnešen holesterol pripiše v krvni holesterol. Dejansko raziskave pričajo o temu da vnešen holesterol zelo malo vpliva na porast holesterola v krvi.
Telo samo po sebi pridela 1-2 grama holesterola na dan, in ko pojemo hrano kot so jajca, telo enostavno proizvede manj holesterola, ker ga rabi pridelat manj.

Da so jajca nevarna za zdravje je stara predpostavka, katero medicinska stroka po inerciji kljub raziskavam, ki govorijo nasprotno, še vedno poriva naprej, čeprav se zdaj počasi to spreminja.

"Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

ta ista raziskava med drugim potrjuje da če ješ jajca vsak dan to nima prav nobene povezave z porastom holesterola v krvi in s srčnimi težavami (pa ne mislim ljubezenskih).

Tukaj je še ena raziskava, ki pa govori o temu, kako so ljudje vključeni v raziskavo dnevno pojedli po tri jajca, ob dieti za znižanje teže. Poleg izgube teže, so se zmanjšala vnetja. Krvni holesterol se je popravil (znižal) ali pa vsaj ostal na enakem nivoju.
"Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome."
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013

Malo sem še pobrskal kaj jajca (rumenjaki) vsebujejo.
kalcij, železo, žveplo, cink, tiamin (vitamin B1), B6, folat (B9), patonensko kislino, vitamin B12, za nameček pa vsebuje še vse od maščobno topnih sestavin: vitamin A, D in E, pa še za srce zdravo maščobno kislino omega 3.
Vsebujejo sicer še holin, lutein in zeaksantin.

Holin je ključen za kardiovaskularne in možganske aktivnosti, in več kot ga poješ pomeni samo eno in to je manj vnetij, manj srčnih obolenj, manj diabetesa, manj alzheimerja in tako naprej.

Lutein in Zeaksantin sta glavna antioksidanta, ki ščitita oči, filtrirata škodljive svetlobne valovne dolžine in znižujeta nevarnost poškodbe rumene pege (na očesu).

Beljaki so sicer samo beljakovine in voda.

spodaj na dnu sem z wikipedije linkal še zgoraj omenjene manj znane sestavine jajc.

Sicer sem na netu zbrskal kdo mora pri vnosu jajc pazit. To pa so predvsem diabetiki in posamezniki z družinsko dislipidemijo, ti naj ne bi pojedli tri jajca vsak dan. Poleg tega tudi tisti ki pojedo veliko sladkorja oziroma tudi tisti katerih prehrana temelji na ogljikovih hidratih. to si pa ti marko? Wink
Težava je namreč v temu da ogljikovi hidrati in maščobe skupaj delujejo zelo slabo na telo, to je že montignac razpravljal v svojih knjigah, da je treba pri vnosu hrane v telo pazit da ne vnašamo skupaj ogljikovih hidratov in maščob. zakaj se zdaj ne spomnim dobro, bi moral pobrskat.

Drugače pa je jajce super dodatek vsaki prehrani in se ga ni nič za izogibat, razen seveda če imaš filozofsko moralne zadržke o prehrani z živalmi in živalskimi proizvodi. Jajca ki jih dobimo v trgovini so samo slednje, živalski proizvod, ker so vsa neoplojena, torej iz njih ne bo nič zraslo, to pa pomeni da niso živali, oziroma ne bodo nikoli postale živali - piščanci.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Tiamin
https://sl.wikipedia.org/wiki/Folna_kislina
https://en.wikipedia.org/wiki/Folate_deficiency
https://sl.wikipedia.org/wiki/Pantonenska_kislina
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobna_kislina_omega-3
https://sl.wikipedia.org/wiki/Holin
https://sh.wikipedia.org/wiki/Lutein
https://sl.wikipedia.org/wiki/Zeaksantin
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prebral sem tudi prispevek gospoda Ivana Soče.

tu je raziskava...

Red and processed meat may increase risk of advanced prostate cancer. Data on postdiagnostic diet and prostate cancer are sparse, but postdiagnostic intake of poultry with skin and eggs may increase risk of disease progression. Therefore, we prospectively examined total, unprocessed, and processed red meat, poultry, and eggs in relation to risk of lethal prostate cancer (e.g., men without cancer at baseline who developed distant organ metastases or died from prostate cancer during follow-up) among 27,607 men followed from 1994 to 2008. We also conducted a case-only survival analysis to examine postdiagnostic consumption of these foods and risk of lethal prostate cancer among the 3,127 men initially diagnosed with nonmetastatic prostate cancer during follow-up. In the incidence analysis, we observed 199 events during 306,715 person-years. Men who consumed 2.5 or more eggs per week had an 81% increased risk of lethal prostate cancer compared with men who consumed less than 0.5 eggs per week (HR: 1.81; 95% CI: 1.13-2.89; P(trend): 0.01). In the case-only survival analysis, we observed 123 events during 19,354 person-years. There were suggestive, but not statistically significant, positive associations between postdiagnostic poultry (HR ≥ 3.5 vs. <1.5 servings per week: 1.69; 95% CI: 0.96-2.99; P(trend): 0.07) and postdiagnostic processed red meat (HR ≥ 3 vs. <0.5 servings per week: 1.45; 95% CI: 0.73-2.87; P(trend): 0.08) and risk of progression of localized prostate cancer to lethal disease. In conclusion, consumption of eggs may increase risk of developing a lethal form of prostate cancer among healthy men.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800

na spletu sem našel še en komentar na raziskavo, ki pravi da so moški v raziskavi, ki so pojedli več jajc že v osnovi imeli višji BMI (body mass index), so manj telovadli in so bili v veliki večini kadilci in so imeli v družini zgodovino diabetesa tipa2, prav tako so imeli v družini zgodovino raka na prostati, z drugimi besedami, so bili bolj podvrženi drugim faktorjem razen teh jutranjih jajc. raziskovalci so sicer vse te faktorje kao upoštevali statistično.

edit tole sem vrinil.
dejstvo je, da pri raziskavah ugotovijo da neka stvar poveča riziko, ampak to je nekako na nivoju, da se riziko poveča za 10%, s tem da je bil prej riziko 0.0001% in je čisto vseeno če se poveča za 10%.
in potem za piko na i, delajo na takih grupah, ki so itak že vsi na pol bolani da sploh lahko ugotovijo procent tveganja. če se razumemo?


poleg tega gospod pravi da holin dodatno poveča tveganje za razvoj raka debelega črevesa saj se presnavlja v vnetne snovi, ki prispevajo k kroničnim boleznim.

no jaz sem včeraj našel raziskavo ki govori nasprotno, namreč da povzroča manj vnetij.
Compared with the lowest tertile of choline intake (<250 mg/d), participants who consumed >310 mg/d had, on average, 22% lower concentrations of C-reactive protein (P < 0.05), 26% lower concentrations of interleukin-6 (P < 0.05), and 6% lower concentrations of tumor necrosis factor-alpha (P < 0.01).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258634

tu pa je še ena raziskava na temo holina, ki pravi da je holin ključen za kardiovaskularne in možganske funkcije.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20060023

pa še raziskava za lutein in zeaksantin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15762089

edit2. še nekaj bi dodal.
proti koncu piše da je jajce visoko v prehranski verigi in so zato v njem pogosto nakopičene razne snovi in tako naprej.
jajce v bistvu ni visoko v prehranski verigi, kure v osnovi sicer res praskajo po gnoju in jedo žužke in ostale reči, vendar jih futramo izključno samo z žitaricami, kar jih postavi še nižje v prehransko verigo kot bi drugače bile.
poleg tega gospod nikjer ne navaja od kod črpa to informacijo, če bi napisal v jajcih je veliko antibiotikov in navedel raziskavo, bi lahko pobrskal in verjel, a temu ni tako.
poleg tega, je jajce v bistvu hrana za novo bitje, kar pomeni da se "strupi" skoraj zagotovo v večji meri prefiltrirajo preden pridejo do jajca.

težko bi se strinjal s tem da so že kure polne "antibiotikov, hormonov, cepiv in drugih zdravil do ostalih vplivov iz okolja", predvsem je to odvisno iz kakšne reje prihaja kura.

in to bi se dotaknil zadnje točke, v kateri pravi "Kokoši je res vseeno, ali ji vzamemo jajca ali ne, ni pa ji treba živeti v kokošjem taborišču z odrezanim kljunom, da ne bi poškodovala sotrpink, brez življenjskega prostora"
tu je pa v bistvu od nas potrošnikov odvisno kakšna jajca bomo kupili oziroma kupovali, če kupujemo najcenejša potem vse to kar je napisal res velja, a jaz vedno vzamem jajca iz proste reje, včasih celo bio jajca, zelo redko posegam po hlevski reji, a pozimi je tudi to treba, ker proste reje pozimi enostavno ni.

tolko o gospodu ivanu soči, ki v svojem prispevku prav nikjer ni navedel niti ene same raziskave, ki bi potrjevala njegovo besedičenje.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink


Nazadnje urejal/a lakotnyk 21 Nov 2016 15:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem videl, da si koga užalil.
Sklepam, da je človek od pamtiveka jedel jajca in tudi druge živalske beljakovine, recimo podlubne črvičke, male plazilce, mehkužce iz morja, školjke. Do vsega tega je z lahkoto prišel. In za pojest vse to je imel primerne zobe. Kot nabiralec je pogosto našel tudi razna jajca ptic ali pa želv na obali.in gotovo mu je kliknilo, da ga to lahko nasiti. O kakšni etiki verjetno ni razmišljal. In se je taki hrani gotovo prilagodil. Tako da s takšnimi živalskimi beljakovinami verjetno ni imel težav.
Nasploh mislim, da človek je prilagojen živalskim beljakovinam.

Težava je verjetno v količiji teh beljakovin, potem pa v izvoru.
Če bi človek jedel enkrat ali dvakrat na teden meso in to enkrat na dan v tem dnevu ali dveh tedensko, dvomim da bi imel težave. Najbolje bi bila kakšna divjačina perutnina v prosti reji, riba iz čiste vode.
Če ima človek moralne zadržke, potem mesa sploh ne je in lahko zdravo živi.
Jaz imam take zadržke in mesa ne jem, iz zdravstvenrga vidika pa mislim da si nebi ogrožal zdravja, če bi enkrat tedensko jedel mesov enem obroku.

Ko pa dem jedel meso, pa sem ga po Prleško. V enormnih količinah. In sem ga potemvtudi enormno občutil na zdravju.
Tako da iz lastnih izkušenj lahko povem, da meni meso v količinah po Prleško zelo škodi. Ko pa malo pogledam Prleke okoli sebr, vidim da ne škodi samo meni Wink
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekaj sem še dodal v svojem prejšnjem prispevku. dva edita, prvi je nekje vmes med tekstom in je podčrtan da se vidi.

edit. in z istokom se popolnoma strinjam.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorisP
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2011, 21:10
Prispevkov: 678
Kraj: Ljubljana, 300 m n.v.

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hah, slučajno sem prebral temo, ker me pač zadeva precej zanima, pa še MF ste omenjali vmes. Kot je pač normalno, se itak vse kritizira.
Sem začel brati pa sem se na sredi odločil, da se bom omejil na medicino, zdravnike in MF, ker za vse ostalo je premalo časa, itak pa nima veze kaj napišem, ker vas ne bom prepričal. Niti ni to moj namen.

Prvo, medicinska fakulteta, ki naj bi namenila prehrani 35ur v 5 letih. Faks traja 6 let in že od prvega letnika naprej v sklopu vseh predmetov vsaj malenkostno vključuje tudi prehrano. Medicinska biokemija in molekularna biologija, ki je predmet 2. letnika pa itak temelji na presnovnih procesih v celici in za vsako molekulo posebej se pove proces razgradnje. Poleg tega so na MF aktivni precej različni projekti, ki se ukvarjajo z zdravo prehrano, zloglasnim sladkorjem in holesterolom itd. Pa seminarji, delavnice, predavanja... in še in še. Tako da tole o 35ih urah je itak tipično slovensko, sploh zadnje par tednov.

Drugo, prehranska piramida je pred nekaj časa že doživela preobrazbo, tista o kateri ste govorili je zastarela. Poglejte si jo prosim, preden kritizirate priporočila zdravnikov in nutricionistov.

Samo par besed o hrani, ker sem si obljubil da ne bom:
OH niso kar OH. Pomembna razlika je že samo med glukozo in fruktozo, pa sta oba monosaharida, kaj šele, če v primerjavo vržemo škrob ali pa kaj drugega. Opevane vlaknine niso nič drugega kot OH.

Ah, še to sem preveč napisal, bom končal, se opravičujem, pri vseh debatah sem tiho, tu sem pa moral maleknost napisati. Za moj lastni mir.
Sicer pa je vsak zase prehranski svetovalec, ki misli, da ve najboljše. In tako je prav. Dobro pa je tudi, da v večini primerov tak nutricionist samouk svetuje le sebi, v to smer izobražen kader pa tudi ostalim.


Nazadnje urejal/a BorisP 21 Nov 2016 18:29; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 18:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vsekakor je fino da tudi ti kaj napišeš, škoda da v bistvu ne napišeš več oziroma večkrat.
sicer pa sem si prav mislil da te bo razprava kaj vzpodbudila da napišeš kaj več kot bodoči zdravnik.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2016 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zame ni enega načina prehranjevanja, pa sem bil že veliko tega, presnojedec, vsejedec, makrobiotik, vegetrjianec, vegan, tekel sem na slano vodo, slanino ter šnops (šlo je kot ura), pil maretonik pa še kaj bi se našlo.

A nekaj sem ugotovil, način prehranjevanja je stvar posameznika, telesne konstitucije, vrste dela, ki ga opravlja, podnebja v katerem živi, krvne skupine, obdobja v katerem živi, socialnega okolja, pa še kaj bi našteval.

Meso da, meso ne, jajca da jajca ne, veganstvo, presnojedstvo, je potem res stvar posameznika. Vsi vrhunski športniki recimo prisegajo na svoj način prehranjevanja (enkrat sem celo bral, s čim se prehranjujejo posamezni vrhunski športniki, pa sem se res začudil).

Zadnje obdobje pa jaz bolj prisegam na nekaj drugega. Vse kar ste napisali o biološki, biodinamični pridelavi, nepredelani hrani, sladkorjih, soli, predelanih žitaric zame povsem drži in tu smo si najbrž soglasni.

Ugotovil sem, da moram spoštovati telesne ritme v smislu, kdaj so kateri naši notranji organi sposobni presnave tistega kar smo zaužili. Jetra že pozno popoldan delajo z manjšano močjo, če se nepravilno prehranjujemo zvečer (pa tudi če je to veganska včerja, vegetarianska, makrobiotična, ali sploh mesna) smo naredili telesu medvedjo uslugo. Kar zaužijemo pozno zvečer, pozimi po 18. uri, poleti po 19.uri se nalaga v telesu z vsemi problemi, ki jih to sčasoma prinaša.

Recept je zelo preprost. Zjutraj do osmih zajtrk, nato tri ure in pol nič, nato sadna malica, nato ob enih kosilo, nato tri ure in pol nič, potem sadna malica in večerja ne kasneje kot 19. ura.

Kombinacijo si lahko vsak izbira sam (pač glede na to, kako se prehranjuje),
sladkorji, žita in sadje v glavnem dopoldan, beljakovine in zelenjava za kosilo do večerje.

Odrekel sem se prehrane iz žitarice pšenice in vse izdelke iz pšenice, melancane, paprike (pa še nekatera živila, vendar je to stvar posameznika),
strogo sem se odrekel vsemu sladkorju (če se pregrešim se do 12. ure), ne uživam nobenega mleka in mlečnih izdelkov (uživam riževo in ovseno mleko/nikakor sojino). Uživam ribo in meso v zelo zelo zmernih količinah (majhne ribe, nepredelano meso) uživam veliko riža, ovsa, koruze, qvinoje, ajde, veliko je razne kuhane, dušene in surove zelenjave in seveda stročnice, ter pijem toplo vodo (topla voda dela vsaj pri meni čudež). Dobesedno vrgel sem ven iz mojega prehranjevanja mrzle jedi in pijače iz hladilnika (no da o mikrovalovki recimo sploh ne pišem).

Shujšal sem 15kg, nikoli nisem imel toliko energije kot sedaj, moji zdravniški izvidi so izvidi 40letnika.
To je res nek splošen opis mojega načina prehranjevanja, podorobnosti je res še zelo zelo veliko, a nima smisla da jih tu naštevam in opisujem.

Mariskdo se bo ob tem opisu nasmehnil, a meni po vseh mojih poskusih raznih načinov prehranjevanja le ta najbolj ustreza.

Bodite dobro vsi
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 05:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj bi se kdo nasmehnil? Po moje v redu način prehranjevanja.
Podrobnosti pa le napiši. Vedno so zanimive.
Kakšen je razlog, da ni sojinega mleka, soje?
Jaz ga ne jem, ker mi je okus grozen. Mislim na sojino mleko, drugače mi je soja v redu. Če ni GS.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 07:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter zgoraj sem te vprašal, ali obstajajo kakšni dokazi, da je človek razvil velike možgane, ker je začel jesti meso in ali meniš, da bi jih razvil tudi, če bi imel na razpolago kvalitetne stročnice. Jajca in mehkužce je pa tako imel na razpolago.
Oprosti če sem odgovor spregledal.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BorisP je napisal/a:
Hah, slučajno sem prebral temo, ker me pač zadeva precej zanima, pa še MF ste omenjali vmes. Kot je pač normalno, se itak vse kritizira.
Sem začel brati pa sem se na sredi odločil, da se bom omejil na medicino, zdravnike in MF, ker za vse ostalo je premalo časa, itak pa nima veze kaj napišem, ker vas ne bom prepričal. Niti ni to moj namen.

Prvo, medicinska fakulteta, ki naj bi namenila prehrani 35ur v 5 letih. Faks traja 6 let in že od prvega letnika naprej v sklopu vseh predmetov vsaj malenkostno vključuje tudi prehrano. Medicinska biokemija in molekularna biologija, ki je predmet 2. letnika pa itak temelji na presnovnih procesih v celici in za vsako molekulo posebej se pove proces razgradnje. Poleg tega so na MF aktivni precej različni projekti, ki se ukvarjajo z zdravo prehrano, zloglasnim sladkorjem in holesterolom itd. Pa seminarji, delavnice, predavanja... in še in še. Tako da tole o 35ih urah je itak tipično slovensko, sploh zadnje par tednov.

Drugo, prehranska piramida je pred nekaj časa že doživela preobrazbo, tista o kateri ste govorili je zastarela. Poglejte si jo prosim, preden kritizirate priporočila zdravnikov in nutricionistov.

Samo par besed o hrani, ker sem si obljubil da ne bom:
OH niso kar OH. Pomembna razlika je že samo med glukozo in fruktozo, pa sta oba monosaharida, kaj šele, če v primerjavo vržemo škrob ali pa kaj drugega. Opevane vlaknine niso nič drugega kot OH.

Ah, še to sem preveč napisal, bom končal, se opravičujem, pri vseh debatah sem tiho, tu sem pa moral maleknost napisati. Za moj lastni mir.
Sicer pa je vsak zase prehranski svetovalec, ki misli, da ve najboljše. In tako je prav. Dobro pa je tudi, da v večini primerov tak nutricionist samouk svetuje le sebi, v to smer izobražen kader pa tudi ostalim.

Pozdrav Borisu
Nisem vedel, da študiraš medicino. To nam pride kot as na desetko. Takoj na začetku, najbrž ni nobeden tu imel želje kritizirati MF. Jaz je nisem omenil. Povem pa, da živim v prepričanju, da zdravniki vedo malo o zdravi prehrani.
To prepričanje so mi sugerirali zdravniki sami. Pravzaprav tri zdravnice s katerimi sem govoril. Vse so mi rekle, da o zdravi, ali pa pravilni prehrani na MF skorajda niso govorili. Jaz sem ji verjel. So pa malo starejše od tebe in če je sedaj drugače je to super. Ena je žal pred kratkim umrla za rakom.
Vsaj kar se mene tiče, je čisto komot, da me boš prepričal in ni vseeno če kaj napišeš ali ne.
En stari modec zdravilec je rekel nekako tako, da ni važno kaj on ve, važno je da zato ve njegov pacient in da v to trdno verjame.
Novo prehransko piramido verjetno večina pozna. Res je bila pred kratkim spremenjena, kar pomeni, da je bila prejšna napačna. In čez čas se bo zopet spremenila, v to sem skoraj prepričan. Tako da, nihče ni nezmotljiv, zdravniki pa imajo še eno težavo. Pod hudimi pritiski so, so pa samo ljudje, tako kot njihovi pacienti.
Mislim pa , da imajo ljudje pravico biti kritični do zdravnikov, vse mora biti podvrženo kritiki. To je lahko samo dobro. Seveda je razlika med kritiko in kritizerstvom.
Prehranska piramida je bila pred časom deležna kritike alternativcev in je sedaj spremenjena. Kot primer.
Običajen človek verjetno ne bo šel študirat podrobnosti o OH, ki jih omenjaš. Zanesel se bo na mnenje eminentnega zdravnika. Zdaj se ne spomnim priimka, ampak pred kratkim je v eni naši jutranji oddaji pediater srednjih let rekel nekako takole.
Sladkor zmanjšati na minimum, ker je zelo škodljiv. Melasa je sladkor, le da ima še mnogo umazanij in kdor ima rad umazanije, bo pač jedel melaso. Za med pa je dejal, da je prav tako sladkor in ima pretiravanje z njim enake posledice kot z rafiniranim belim sladkorjem.
Za običajnega človeka povsem dovolj, čeprav v podrobnostih vse ne drži. Melasa in med za razliko od rafiniranega sl vsebujeta rudnine, vitamine....,česar ni........
Boris, kdo je za tebe izobražen nutricionist?
Upam da tega zapisa ne boš razumel kot kritizertsvo.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Borisu, ki se (res škoda, da ne utegneš) premalo(krat) oglaša:
sinoči sem do pol polnoči pisal ne samo, ampak predvsem tebi; večinoma v obliki vprašanj, ki so se mi postavljala kar eno za drugim in bi bil zelo vesel, če bi odgovore nanje dobil od tebe, ki si v "centru dogajanja".

In glej ga šmenta: ženin star prenosnik, na katerem sem delal, je brez prehodnega opozorila rekel "Lahko noč" in se z izpraznjenimi baterijami res odpravil na spanje.

Tako je šlo v nič vse moje prijazno pisanje. Poseben trenutek je potreben zanj, tega zdajle v službi ne morem narediti.

A za uvod in na kratko: iz tvojega pisanja sem začutil nekaj zagrenjenosti in užaljenosti - zaradi kritike vse počez.

Ne, nikakor ni normalno, kot si se izrazil, da se itak vse kritizira. Prav tu skušamo biti kar se da argumentirani in ne udrihati kar počez in po vsem.

Ne bi želel, da te postavljamo (nezavedno, nehote) v položaj, ko bi moral svojo stroko braniti in biti njen odvetnik. Bog ne daj !

Še manj, da bi moral braniti in zagovarjati učne vsebine na MF, kar se prehrane tiče. Saj jih nisi ti sestavljal !

Tistih 35 ur, namenjenih "prehrani" v učnih vsebinah na MF si nisem izmislil. Dobil sem jih iz treh virov, od katerih sta se sicer dva izrazila bolj ohlapno ("nekaj deset ur", "še 50 ne") in to od tvojih študijskih kolegov.
Morda, skoraj prepričan sem, da si različno predstavljamo in predstavljate, kaj je "prehrana" v učnih vsebinah.

Ti jo npr. utemeljiš (tudi) s predmetoma MB in MB in s presnovnimi procesi v celici in procesi razgradenj molekul.
Dobro, lahko to povežemo s prehrano, nedvomno, ampak tako povezavo potem lahko vzpostavimo skoraj z vsem.

Jaz sem imel v mislih "praktično prehrano" v vaših učnih vsebinah in ne procesov razgradnje posamezne molekule. Nedvomno je to tudi pomembno, a s praktičnega vidika človeka, ki stopi pred zdravnika, ne tako zelo.

Drugi vir podatkov o "prehrani" v učnih vsebinah sem dobil od dveh zdravnic. Prva, dr. Ana Krušič Kaplja iz Radomelj, pravi npr. v enem od svojih člankov tole: "Mnogi zdravniki se že zavedajo, da je vegetarijanska prehrana zdrava. Težava je v tem, da na MF v Ljubljani prehrani ne namenjajo toliko pozornosti kot recimo v nekaterih drugih državah.
Zaradi neznanja na tem področju se recimo dogaja, da onkologi velkrat svetujejo svojim pacientom:"Jejte, kar hočete, samo da si boste opomogli." " Konec citatata dr. Krušičeve.

Druga je dr. Barbara Hrovatin, ki piše takole o pomenu prehrane za zdravje in tovrstnih zdravniških praksah ponekod v tujini: "Kljub temu, da večina zdravnikov pri nas nima dovolj časa, zelo pogosto pa žal niti znanja in še manj pripravljenosti za svetovanje o pravilni prehrani, kaj šele o izbiri telesne vadbe, tehnikah sproščanja ..." Konec navedka.

Dva sinova moje najboljše prijateljica sta mlada zdravnika, enega čaka še diploma, sta vegetarijanca. In povedala sta, da sta morala to "skrivati v izogib konfliktom".

Moja sokrajanka, dobra znanka, skoraj prijateljica, je zbolela za rakom dojk. Zdaj je že dobro, tudi plastična rekonstrukcija je za njo. In ker me zanimajo prav rakavi bolniki v povezavi s prehrano, sem jo seveda vprašal, kakšno dieto so ji svetovali "ob odpustu". "Nobene", je bila kratka in jasna. Nič o prehrani ji niso povedali.

Leto je prišel na vadbo joge mlajši moški. Pred začetkom vsakega semestra se pozanimamo glede morebitnih zdr. težav, da take lahko opozorimo na vaje, ki zanje niso primerne ali pa na drugi strani še posebej priporočljive.
Povedal je, da je prebolel raka na testisih. In tudi njemu sem postavil enako vprašanje - kaj so mu naročili, naj je. Začudeno me je pogledal in rekel:"Nič. Zakaj pa ?"
Njegova prehrana pa je taka, da se mu bo zanesljivo ponovil. In tega ga je na smrt strah. Vsaka zbodljaj, ki se pojavi kje v telesu, ga strese.
In "hudo športa" vsak dan.

Enak odgovor sem dobil pred dvema letoma od druge gospe, ki je prebolela raka. Ničesar o prehrani ji niso povedali.

In enakega v pogovoru pred kratkim z nekom, ki pa ga tu ne želim omenjati ne posredno in že manj neposredno

Navdušil me je Zlatkov zaključek: "Shujšal sem 15 kg, nikoli nisem imel toliko energije kot sedaj, moji zdravniški izvidi so izvidi 40 letnika. "
Takih poročil je vedno več. In vsa imajo ozadje v spremenjeni prehrani.

Učne vsebine na MF bi po mojem morale biti povsem skladne z Hipokratovim legendarnim stavkom: "Naj bo hrana tvoje zdravilo in tvoje zdravilo tvoja hrana".
Zdaj se mi zdi, da smo v družbi sprejeli za normalno nekaj povsem drugega: "Naj bo tableta tvoje zdravilo in tvoja tableta tvoja hrana".

Zakaj npr. ne bi bilo normalno, da zdravnik ne napiše recepta za "tablete" in pošlje pacienta v lekarno, ampak mu napiše papir s seznamom zdrave hrane in ga pošlje na (eko) tržnico in na rekreacijo ali na vadbo joge?

PREVENTIVA je čudežni recept -po moje Wink .

Zanjo po uradnih podatkih (upam, da so ažurni) namenimo 8% sredstev v zdravstvu. Skoraj nič. Normalno bi bilo - spet po moje - da bi namenili vsaj 50% žaklja.
A ta bi bil mnogo mnogo manjši, kot je sedaj. Prihranki na podlagi bi bili neverjetni.
Praktično nobenih srčno žilnih bolezni ne bi poznali, nobeden ne bi zbolel za sladkorno boleznijo tipa 2 (glej Zlatkov tekst o sladkorju), najbrž bi preprečili 70% rakavih obolenj ...

Zakaj je npr. normalno (tole zdaj ni v nobeni povezavi z MF !), da za prekoračitev hitrosti v prometu plačamo kazen ?
In zakaj ni normalno, da pacient s sladkorno boleznijo tipa 2 ali zamašenimi žilami ne plača zdravljenja sam ?

Še čisto na kratko o prehranski piramidi. Poznam novo, spremenjeno. Upam !
Saj v resnici ne vem, katero si imel v mislih. Jaz sem vzel za merodajno tisto na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje.
O piramidi je dovolj napisal že Istok. Ne ustvarjamo jo laični nutricionisti, ampak strokovnjaki, verjetno tudi zdravniki. Tisti torej, ki bi jim načeloma morali zaupati.
Ampak te piramide so enkrat na nogah in drugič na glavi. Ameriška se precej razlikuje od naše. Še huje! Tam ima skoraj vsaka klinika svojo.
Prav včeraj sem bral o eni, ki "plana na olju" Smile .

No, pa vzemimo to našo na spletni strani ZZZS za merodajno. Zdi se mi kar dobra, čeprav še premalo "stroga".

Pišejo: rdeča barva – Uživajte jih redko!
Živila z veliko maščob in dodanih sladkorjev (solatni prelivi oz. dresingi in olja, smetana, maslo, margarina, sladkorji, sladkane pijače, bonboni in sladki prigrizki).
Škoda, da niso napisali: črtajte jih.
Podobna velja za živila rumene barve. Odrecite se jim, ker povzročajo več škode kot dobrobiti in jih lahko nadomestite s povsem varnimi.

Všeč mi je (zelo) prvih pet od 12 Korakov do zdravega prehranjevanja.
Druge bi nekoliko prilagodil (zaostril).

Če smem dodati povsem brez škodoželjnosti: Petru najbrž niso tako všeč, saj ne priporočajo ne jajc ne sira. Ne vem sicer, ali jih bo naslednja piramida morda zagovarja glede na nova spoznanja, ki jih je omenil Peter? Čisto možno. Pri piramidah smo doživeli že skoraj vse.

Boris: večkrat bi te rad bral. Tudi glede tvojih pogledov na čebele, ne samo zdravje.

Od mnogih vprašanj, ki sem jih imel sinoči že napisane, bom tu dodal le eno: res me zanima, ali v okviru učnih vsebin na MF sestavljate tudi čisto praktične jedilnike ? Ne za bolnike po operacijah recimo žolčnih kamnov ampak za ljudi, ki so še zdravi in naj bi taki ostali čim dlje.

Srečno vsem.

P.S.
Pisal sem v nadaljevanjih, zato morda nepovezano.
Ali kdo sploh bere tako dolge prispevke ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Auk



Pridružen/-a: 24.07. 2015, 13:07
Prispevkov: 283
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi se lahko podpisal pod to kar je napisal Zlatko, bil sem tudi paleo jedec.Po moje ni potrebno petkrat jesti. Jaz po 17 ne jem već. Ne uporabljam sladkorja moke, jajc ( jih ne maram od mladosti), mleka in nič predelanega ne kupim. Pa še glede vode, najboljša voda je po zadnjih raziskavah destilirana ( destilirati jo moraš sam). V telesu se nalaga namreč ogromno kalcija, mišice , žile, češarika in še mnogo kam. Ne konzumiram alkohola, razen izjemoma deci ali manj vina.
Pa razlika je, da jaz drugih diet nisem prakticiral, razen majn jej.
_________________
Vse se zgodi v sedanjosti, opazuj!

Auk T.M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@marko
ali si preveril kaj imaš od napisano-izgubljenega shranjenega v temporary datotekah?

in ne marko, ne gre za to da mi je piramida všeč ali ne ker ne priporoča oz. zapoveduje jajc in sira, vseeno mi je, samo butasto je da se govori da so jajca škodljiva sploh glede na to da niso. Da niso škodljiva je govoril že moj pokojni deda, ki je bil sicer zdravnik, tako kot bo zdravnik tudi boris. pa je bilo takrat že krepko govora o temu da se jajc zaradi holesterola ne sme jesti.

no tukaj imamo pa prehransko piramido z zzzs...



in piše
Dnevno potrebujete največ enot živil iz te skupine! kruh, žito, riž, testenine, krompir Confused Confused Confused

Kakor koli že obračaš je to zgrešena piramida, nova ima na dnu zelenjavo, vsekakor pa ne žitaric.

@ istok,
ko sem pisal to o možganih in mesojedstvu se v bistvu nisem spomnil ali za tem stoji kakšna raziskava ali sem to kje bral ali pa sem do tega prišel sam (kar je manj verjetno). Sem pa zdaj pobrskal po internetu in sem našel tole.

Eating Meat Made Us Human, Suggests New Skull Fossil
http://www.livescience.com/23671-eating-meat-made-us-human.html

Meat, Cooked Foods Needed for Early Human Brain
http://www.livescience.com/24875-meat-human-brain.html

je pa tu en resen tekst, ki ima en kup linkanih raziskav na to temo. Jaz zdaj nimam časa, si ga bom pa shranil.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK53561/

in zagotovo se ne bi razvili enako če bi jedli stročnice, pa ne da mislim da so kvalitetne stročnice kaj manj vredne, ampak "si kar ješ" se pravi telo se razvija glede na prehrano. Hočem rečt, ravno tako bi se morda razvili v super inteligentna bitja če bi jedli kvalitetne stročnice, a bi bili vsekakor drugačni, pomojem manj agresivni, glede na to da nas mesna prehrana dela agresivne, morda bi bilo na svetu manj vojn in manj konfliktov... kdo ve kaj bi bilo, sploh pa ali imajo kvalitetne stročnice dovolj hrane za možgane, dovolj lipidov bogate hrane?
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej je škoda zgubljati čas s temi rečmi.
Si to kar ješ. Se strinjam tudi iz lastnih izkušenj.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred časom sem gledal dr. Orla, pediatra, ki se ukvarja z otroci s prebavnimi motnjami.
Trdo je zagovarjal mesno prehrano.
Izmislil si je pa tudi pivo iz ajde in kot dr. Medicine, pediater zagovarja pitje piva.
Saj kakšno pivo človeka ne pokoplje, ampak s tem naj se ukvarjajo pivovarji, dr. Orel pa bi se najbrž moral glede tega držati malo postrani.
Dr. Orel je izobražen nutricionist, najbrž, ampak njegovi pacienti otroci, ga vidijo s pivom v roki, njegovo ime ima t ajdovo pivo, prepričuje jih, da morajo jesti meso.
Jebela cesta, jaz bi rekel da je bolje da poslušajo Marka, čeprav ni šolan nutricionist. Če si Marko, potem oprosti.

http://www.rtvslo.si/zabava/hrana-in-pijaca/slovenci-izdelali-prvo-ajdovo-pivo-na-svetu/367236
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 12:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jah ne vem če je ravno smiselno izgubljat čas. Telo je prilagojeno na določen način prehranjevanja, in te prilagojenosti ne boš zdaj kar spremenil, čeprav boš od mladosti jedel drugače kot je za telo "mišljeno". Namreč ta prilagojenost se je razvijala skozi miljon let, in v 70-90ih letih enega življenja ti tega ne moreš kar obrnit, lahko pa svojo dieto prilagajaš tako da za tisto kar moralno ni sprejemljivo (recimo meso v primeru vegetarjancev) iščeš kvalitetne nadomestke... kaj so veste najbolje vegetarjanci.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 12:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter, meso, na katerega sem kao prilagojen me je spravilo tako daleč, da sem ponoči jokal, ko sem se v postelji moral obrniti. No jokal glih nisem, ker sem stisnil zobe Wink
Specialistka za r3vmatologijo mi je dala tablete in fekla, da imajo hude stranske učinke.
Še zdaj so nekje v predalu. Jaz pa se zdaj bez problemov obračam. In brez bolečin.
Preprosto ne jem več mesa. Mogoče so kaki minusi pri mojem zdravju sedaj, ko kljubujem temu na kar se je telo navajalo miljon let, ampak plusi so mnogo večji. Zdravničine tablete bi mi morda že uničile ledvice Wink
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Auk



Pridružen/-a: 24.07. 2015, 13:07
Prispevkov: 283
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 13:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri spanju je priporočljivo glavo imeti nižje kot noge, se bolj spočiješ.
_________________
Vse se zgodi v sedanjosti, opazuj!

Auk T.M.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lakotnyk
Moderator foruma


Pridružen/-a: 04.08. 2011, 08:51
Prispevkov: 4422
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klopotec je napisal/a:
Peter, meso, na katerega sem kao prilagojen me je spravilo tako daleč, da sem ponoči jokal, ko sem se v postelji moral obrniti. No jokal glih nisem, ker sem stisnil zobe Wink
Specialistka za r3vmatologijo mi je dala tablete in fekla, da imajo hude stranske učinke.
Še zdaj so nekje v predalu. Jaz pa se zdaj bez problemov obračam. In brez bolečin.
Preprosto ne jem več mesa. Mogoče so kaki minusi pri mojem zdravju sedaj, ko kljubujem temu na kar se je telo navajalo miljon let, ampak plusi so mnogo večji. Zdravničine tablete bi mi morda že uničile ledvice Wink


ja istok se strinjam in razumem, verjetno je haklc tudi v temu da ko enkrat dosežeš neko starost ne rabiš več vsega tistega mesa, telo je treba poslušat, če ti reče da meso ni več zate, ga nehaš jest... tako jaz zdaj od letos poleti praktično ne jem več paradižnika. enostavno mi ne naredi dobro, s paprikami zaenkrat nimam teh težav, z malancani tudi ne, verjetno pa je to zaradi tega ker jih ne jem tako pogosto kot sem jedel paradajze (vsak dan v solati).
Sploh pa je moje mnenje da mesa ne rabimo ravno vsak dan, tudi naši predniki ga verjetno niso jedli ravno vsak dan, razen tisti ki so lovili ribe, tisti so imeli ribe (se vsaj zdi) vedno v izobilju, sveže ali pozimi sušene/prekajene.
_________________
naj roji!
Peter P.
Cvet je za zdravje, plod je za nabiranje nektarja in CP, korenina je za gradnjo satja - List pa je za sejat solato. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče Peter. Ampak je malo čudno. Do 50. Leta nisem bil športno aktiven kaj ekstra.
Takrat pa sem nehal z mesom in začel hiper aktivno. Najprej s kratkimi teki na 10 km, nato 21, 42 in potem ultra teki in trekingi. Pa je šlo brez mesa. "Logično" bi menda bilo obratno.
Skot Jurek je dvakrat zmagal špartatlon, 30 letnik, vegan, pa zelo veliko je takih primerov.
Dr. Orel pa nam priporoča pivo in gobori, da bomo brez mesa fuč.

Pa da nebo kdo razumel, da imam kaj proti vsejedcem. Nikakor ne. Vsak se odloča sam.
Če bo kdo čisto zapikan od artritisa pa se mi lahko javi in bomo našli rešitev. Ker je treba razen opustitve mesa poštimati še nekaj stvari.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj pa so ljudje zaceli uzivati meso? Verjetno zato , ker ga je bilo v izobilju. In zakaj so iz nabiralnicarjev presli v zivinorejce in poljedelce? Zato ker so ZIVE zivali, ziva shramba beljakovin. Uporabis jih , ko jih potrebujes. In ne samo to so tudi delovni stroj, tovarna prediva itd.
Tezava pa je da se danes z uporabo pretirava.
Velikih mozgan nismo razvili v zadnjih dvatisoc letih. Bilo je potrebno mnogo miljonov let. Zagotovo pa temu ni botrovala le prehrana. Zelo pomembna je bila uporaba orodja in komunikacija - uporaba govora.
Kakor komu ustreza. Preprican sem da smo vsejedi in kak kos mesa ali nekaj jajc zagotovo normalno aktivnega cloveka ne pripelje v bolezen.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To kar vedno znova in znova ponavljam in smo si že zelo blizu. Nismo vsi enaki, smo različni tipi ljudi, ista hrana ima pri različnih ljudeh povsem drugačen efekt.
Meni se zdi bistveno bolj važno vedeti, kaj se zaužije pri visokih temperaturah in veliki vlažnosti (nikar stročnic tedaj recimo) kaj pri suhem in vročem podnebju, kaj pri mrzlem in vlažnem itd. itd. Tu lahko delamo kardinalne napake. Še tako skrbno izbrana živila (res prvovrstna, recimo biodinamično pridelana, a napačno izbrana živila za napačen tip človeka imajo lahko dolgoročno hude hude zdravstvene in psihične težave.

Ljudje smo bolj yin ali yang konstitucije, smo recimo bolj jetrni ali bolj prevladujoče ledvični tip itd., ukvarjamo se z različnimi dejavnostmi (fizična aktivnost, duhovna aktivnost) živimo v različnih klimatskih področjih, tu je res veliko veliko spremenljivk, ki vplivajo na pravilen izbor živil.

Kaj meni pomaga najnovejša prehrambena piramida. Pa saj nismo vsi enaki zaboga, kako je lahko to neka univerzalna formula za vse jedce. Naj mi nekdo od prehrambenih piramidnih strokovnjakov pove, kaj naj jutri zaužijem ko je november, vlaga zunaj,16 stopinj, sem fizično aktiven, star 60 let in jetrni tip človeka s krvno skupino O, pa da ga vidim.

Uh, še dobro da nimamo velika dela s čebelami.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tedi



Pridružen/-a: 24.10. 2011, 20:41
Prispevkov: 1849
Kraj: logatec

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2016 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo lepo si tole razlozil. Nismo si enaki in nismo enako sezibilni. In dokler negdo nima tezav ali pa jih ne prepozna , niti pod razno ne bo iskal vzroka za le te v neprimerni prehrani.
_________________
Naj medi. Lepo vas pozdravljam, Tadej U.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko



Pridružen/-a: 03.06. 2011, 13:00
Prispevkov: 4813
Kraj: Logatec, čebele na 470 do 570 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa vendar so nekatere stvari (živila) za VSE ljudi dobre in nekatere za VSE škodljive.
Zelena mušnica ugonobi vsakogar, pa najsi bo vata, pitha ali kappa (po ayurvedi) tip človeka.
Margarine (prejšnje generacije) zaradi transmaščob škodujejo vsem krvnim skupinam.
Za meso pa ne bom napisal Wink .

Tadej, ko nekdo že ima težave (se jih zaveda, občuti), je pozno.
Kako že pravijo bratje na jugu? "Bolje sprećiti nego lećiti".

Še za čebelarjenje to velja Sad .

Zlatko, ena majhna pripombica:

"Meni se zdi bistveno bolj važno vedeti, kaj se zaužije pri visokih temperaturah in veliki vlažnosti (nikar stročnic tedaj recimo)... "

Zdi se, da je to pogojeno tudi s klimatko-geografskim faktorjem. Sicer bi recimo v Indiji stradali v času visokih vročin in velike vlage, pa vendar so pri njih stročnice veliko v uporabi tudi tedaj.

Hrana, prilagojena lokalnim razmeram oz. najbolje bi bilo jesti lokalno hrano. Ne mislim "Slovensko", ampak tisto, kar je na področju, kjer človek biva, avtohtono.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klopotec



Pridružen/-a: 01.06. 2011, 19:18
Prispevkov: 6419
Kraj: Šprinc

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 11:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse to pa velja za nas navadne smrtnike. Nekateri lahko pojedo tudi mušnice, pa se ne zastrupijo.
Ampak ti so na nekih drugih nivojih.

Mimogrede, zjutrak sem gledal oddajo o tem, kako dr. Pearl zdravi s ponovno povezavo.
Ko vse drugo odpove pride on in zadeve hitro porihta brez dotika pacienta.
_________________
Vsega imamo preveč. Donirajte tistim, ki sami ne zmorejo.
V tem trenutku morda beguncem in njihovim nič krivim otrokom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zlatko H



Pridružen/-a: 25.05. 2011, 21:15
Prispevkov: 2633
Kraj: Parecag, 100mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2016 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marko, pa saj smo do nekega skupnega imenovalca le prišli, kar pomeni da smo si soglasni, da veliko živil škoduje vsem ljudem (čeprav ne čisto vsem).

V življenju sem recimo imel (čista slučajnost) možnost spoznati samo dva človeka, ki sta bila tolerantna na uživanje sladkorja, da pa škodi veliki večini smo si edini.

Glede nekaterih živil se pač ne bomo strinjali, da škodijo, koristijo ali oboje.
Mleko in mlečni izdelki in Indija, meso in jajca Evropa in še bi lahko našteval do nedogled.

Nekaj pa moram k vsemu le dodati. Socialno okolje v katerem živimo vpliva na naše zdravje v kombinaciji s prehrano bistveno bolj kot si mi sploh lahko zamislimo.
Tako da življenje v Zahodnem svetu (Evropa, Amerika in vse kar spada v tako in podobno okolje) nima primerjave z življenjem v okolju recimo v nekaterih predelih Indije, JUžne Amerie, Afrike.
Tu pri nas na zahodu vsi nekam hitimo, živimo non stop v stresu, hlastamo za nečem, imamo potrebe, ki jih v drugih okoljih ne bi niti zaznali. Zakaj to pišem, imam izkušnjo z Brazilijo. Tam ljudje pojedo ogromno ogromno mesa in rib, zelenjave in sadja tudi seveda. Če bi Evropejci pojedli toliko mesa kot ga Brazilci bi bilo ojoj ojoj. In vendar ga vseeno Evripejci pojemo bistveno preveč. V pokrajni, kjer sem bil, ljudje živijo v glavnem za zahodne razmere v revščini, vendar tam ni kardio obolenj, ni depresij, ni kapi, ni niti raka (preverjeno), samomorov ne poznajo.

In za Evropejca mojega tipa recimo ni bilo priporočljivo jesti stročnic.

Tako da vedno znova ugotavjamo, da ni enoznačnih odgovorov, kar pomeni da nikakor ne more biti edino pravilno prehranjevanje veganstvo za ves svet, makrobiotično prehranjevanje ali mesno.
Bolj se mi zdi pomembno razumeti procese, ki nas obdajajo in obvladujejo. Zakaj ne more biti meso ali mleko zdravilo, zakaj se mora posameznih izogibati vsem žitaricam ali posameznim žitaricam, zakaj se jaz slabo počutim, če zaužijem pšenični kruh. zakaj zakaj zakaj. Šele ko vsaj malo poskušamo razumeti nas same in procese okoli nas, lahko poskušamo izbirati in korigirati izbor živil.

Nočem niti pisati izkušnje s Švicarjem, ki je prisegal na presno hrano in se tako tudi hranil, tako živel nekaj let......potem pa.

lp
Zlatko
_________________
Če želimo premagati nove bolezni, ki so se pojavile pri čebelah, je nujno in potrebno poiskati pravo razmerje med želodčnimi sokovi in krvnimi sokovi čebel.
dr. Rudolf Steiner, Dornach 1923
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    NOVE POTI V ČEBELARSTVU Seznam forumov -> Vse druge debate v in izven čebelarstva
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.